Reseguide Lugano, Schweiz

Reseguide Lugano, Schweiz

Den pittoreska staden Lugano i Schweiz, som ligger på gränsen mellan Schweiz och Italien, erbjuder besökarna hisnande landskap, friluftsäventyr i varmt klimat och kulinariska äventyr som gifter sig med de två kulturerna.

När jag nämner Schweiz som resmål tänker de flesta på de schweiziska alperna, skidåkning och fondue. Landet framkallar inte alltid bilder av färgstark italiensk arkitektur, gelatostånd och soldränkta sjöar.

Ändå är det precis vad man hittar om man reser till Ticino-regionen i Schweiz. Denna södra del av landet gränsar till Italien och är känd som den italiensktalande regionen. De norra och nordöstra delarna av Schweiz är kända som tysktalande regioner, och de västra och sydvästra regionerna är kända som fransktalande regioner.

Reseguide till Lugano, Schweiz

Vi har rest till Lugano några gånger nu. Först som ett par, därefter som en familj på fyra personer med två mycket små barn och slutligen med utökad familj. Efter att ha upplevt denna vackra stad i olika skeden av våra liv, med reskamrater i olika åldrar, kan jag försäkra er att det är ett underbart resmål för alla typer av resenärer.

Hur man tar sig till Lugano

Att ta sig till Lugano är enklare och snabbare än någonsin. Tidigare tog det oss nästan fyra timmar med tåg från Zürich. Nu tar det bara lite mindre än två timmar.

Det är tack vare fler direkttåg genom den nyligen färdigställda Ceneri-basistunneln och Gotthardbasistunneln – världens längsta tunnel på över 35 mil.

På båda sidorna av tunneln finns en absolut vacker tågresa som passerar genom byar vid sjöar och den historiska staden Bellinzona, med sina tre medeltida slott på kullarna. Tågen går minst en gång i timmen på denna sträcka.

Väder

På grund av sitt sydliga läge tenderar Lugano att vara varmare än resten av Schweiz. Staden har mer av ett medelhavsklimat, liknande det som råder i det angränsande Italien.

Den genomsnittliga höga temperaturen från juni till augusti toppar runt till 80°F (ca 27°C), men det är inte ovanligt att vädret når upp till 90 grader.

På våren och hösten ligger de höga temperaturerna runt 65°F (ca 18°C).

Vad du ska packa

När du besöker Lugano kan du större delen av året vara säker på att packa kläder för varmare väder. Shorts och t-shirt fungerar bra under dagen på de flesta platser under våren till mitten av hösten. Det kan blåsa vid sjön och vara kallare under senhösten och vintermånaderna, så packa med tröjor och lätta jackor att lägga i lager. Och glöm naturligtvis inte badkläderna om du ska tillbringa tid på sjön!

Förutom att packa en mängd olika lager av kläder vill du definitivt packa:

Bekväma skor – Lugano är fullt av vackra bergssluttningar och branta trappor (se fotot ovan). Du vill vara säker på att ha bekväma promenadskor.

Personligen har jag förlitat mig på Sorel-skor i över ett decennium av frekventa resor. Under sommaren är det här mina favoritsandaler från Sorel – jag bar dem under vår senaste resa till Lugano och du kan till och med se dem titta fram på fotot av paddelbåtarna nedan. Under de kallare månaderna förlitar jag mig på dessa bekväma vattentäta ankelstövlar. Och om det är snöigt är de här snöstövlarna bekväma och varma.

Solkräm – Packa definitivt solkräm om du är på väg till Ticino-regionen! Det blir väldigt varmt under de flesta månader och när vi har rest hit har vi tillbringat den mesta tiden utomhus. Dina äventyr i Lugano kan innefatta höga höjder närmare solen, så även under mulna dagar vill du se till att du har solskyddsmedel på dig.

Var kan du bo?

Grand Hotel Villa Castagnola

Om femstjärnig lyx är din stil kommer Grand Hotel Villa Castagnola inte att göra dig besviken. Hotellet ligger inbäddat vid Luganosjön och erbjuder en blandning av gammaldags charm, moderna bekvämligheter och en hisnande utsikt. Här finns också en Michelin-stjärnig restaurang som ligger i ett konstgalleri.

Hotell International Au Lac

Slappna av på strandpromenaden vid sjön när du bor på Hotel International au Lac. Detta nyrenoverade hotell ligger i den historiska stadskärnan nära affärer och alldeles intill stadens konstcentrum och museum. Och om du är en sen uppstigare kan deras frukostbuffé serveras fram till klockan 10.45.

Hotell Walter Au Lac

Det familjeägda Hotel Walter au Lac ligger i hjärtat av Lugano och har utsikt över sjön och enkel tillgång till centralstationen, stadens butiker och restauranger. Alla rum har även luftkonditionering och WiFi.

Vad ska man göra?

Det finns mycket att göra i Lugano i Schweiz, från utomhusäventyr till modern konst och historiska kyrkor. Här är bara några idéer som du kan lägga till i din resplan.

På två olika resor har vi tagit paddelbåtar ut på Luganosjön. Du kan hyra dem vid vattenstånden, och de flesta hyr ut i 30-minutersintervaller. Vissa paddlebåtar har rutschkanor, så om du vill tillbringa tid i sjön ska du se till att ha på dig badkläder och ta med dig ett klädbyte.
Du kan också ta en båtkryssning längs Luganosjön.

För de riktigt vattenälskande äventyrarna erbjuder Luganosjön många vattensporter. Tillbringa en eftermiddag eller dag med vindsurfing, vattenskidåkning, stand up paddleboarding (SUP) eller segling.

Om du går in i centrum från tågstationen kommer du sannolikt att se tornet på Cattedrale di San Lorenzo. Katedralen markerar ingången till den branta huvudgatan som leder dig ner till torget. Den är säte för biskopen av Lugano och byggdes under högmedeltiden. Den byggdes om i slutet av 1400-talet och har vackra utsmyckade fresker och barockdekorationer.

Du kan också besöka kyrkan Santa Maria degli Angioli, som rymmer den mest berömda renässansfresken i Schweiz.

För mer samtida utställningar kan du besöka MASI (Museo d’Arte della Svizzera Italiana. Museet ligger mittemot strandpromenaden, och mittemot den färgglada huvudskulpturen på bilden ovan, och är inrymt i en modern byggnad som står i stark arkitektonisk kontrast till de angränsande byggnaderna. Inuti hittar du några av Schweiz mest fascinerande utställningar med modern konst.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*