Reseguide för Zürich

Reseguide för Zürich

Denna internationella finanshuvudstad är välsignad med en av de högsta livskvaliteterna i världen, vilket gör det till ett exceptionellt säkert och mycket trevligt besök. Även om staden är mindre än du kanske tror finns det mycket att göra för att hålla dig sysselsatt, oavsett om du vandrar i Altstadt (Gamla stan), den förgyllda kokongen, som kantas av glittriga klock- och smyckesbutiker, privata banker och anrika chokladhus, eller om du tar del av den dynamiska, edgy scenen som väntar i Zürich West med sina konstgallerier, designbutiker och trendiga mat- och dryckesställen. Som krona på verket finns en oöverträffad naturskönhet, med den fridfulla floden Limmat som skär genom stadens hjärta innan den mynnar ut i den vidsträckta, skimrande Zürichsjön.

Vad du bör veta innan du åker till Zürich

När är den bästa tiden att åka till Zürich?

Bilden av Schweiz kanske är snöklädda berg, men du har svårt att hitta mycket snö i Zürich. Landet är fullt av mikroklimat, och Zürichs är ett måttligt klimat. Vintern är en härlig tid att besöka, tack vare temperaturer som knappt någonsin sjunker under nollan, Europas största julmarknad inomhus och Bahnhofstrasse shopping – till och med på söndagar under hela december. Vårvädret kan vara svalt och soligt, men det är ofta blött, särskilt under de senare månaderna. (En tröst är de många fickor med vackra körsbärsblommor som finns överallt i staden). Den bästa årstiden att besöka är säkert sommaren och den tidiga hösten, när det är tillräckligt varmt för att bada i sjön.

Hur man tar sig runt i Zürich?

Den betong-, stål- och glasklädda Flughafen Zürich, även känd som Zürich Kloten Airport, erbjuder ett mikrokosmos av vad du kan förvänta dig i den stad som du snart kommer in i: Allt är orört, med reklam för klockor överallt. Zürichs huvudstation, Hauptbahnhof, ligger bara åtta mil söderut, och ett antal tåg tar dig dit på så lite som 12 minuter. Spårvagn nummer 10 tar 35 minuter men kan vara mer praktiskt om din destination ligger i stadens norra utkanter. Taxibilar är vansinnigt dyra – cirka 50 schweiziska franc eller 55 dollar till stadens hjärta – och bör undvikas om du inte har mycket bagage.

Det är ingen överdrift att säga att Zürichs kollektivtrafiksystem är det mest punktliga och pålitliga i världen. Precis som praktiskt taget allt annat i den här staden är det inte billigt: en timbiljett kostar 4,20 schweizerfranc. Men ett dagskort, som kostar 8,60 schweiziska franc, är ett relativt fynd med tanke på att det ger möjlighet att resa med alla stadens olika kollektivtrafikslag, oavsett om det är tåg, buss, spårvagn, bergbana, linbana eller båt, under en given 24-timmarsperiod. Den mest populära och effektiva är stadens ikoniska blå spårvagn. Ett roligt alternativ är att utforska staden på två hjul med Züri rollt, stadens populära och kostnadsfria cykeldelningsprogram. Med tanke på Zürichs relativt lilla storlek och fotgängarvänliga Altstadt är det dessutom möjligt att nå många av stadens mest intressanta sevärdheter helt till fots.

Saker att göra i Zürich som du inte får missa

Till och med födda lokalbor kan inte få nog av att promenera längs sjön, med lojaliteterna uppdelade mellan höger och vänster strand. Den förstnämnda kan tyckas vara den uppenbara stunneren, med sin underbara trädkantade strandpromenad, men den senare har verkligen sina lockelser. Fortsätt vandra söderut tills du når Saffa Island, kanske den mest charmiga platsen på sjön, som nås via en välvd fotgängarbro och erbjuder en rak utsikt över Alperna.

Mat och dryck att prova i Zürich

Schweizisk mat är rejäl – och härligt överseende. Det är säkert möjligt att äta fondue och bratwurst till alla måltider här, men det vore klokt att söka upp några av de mindre kända traditionella rätterna, som raclette, rösti och Zürcher Geschnetzeltes, den klassiska Zürich-specialiteten med stekt kalvkött i panna med en krämig vitvinssås. Men Zürichs matscen är mycket mer än bara kött, ost och potatis: det finns visionära finmiddagar, internationellt influerade vegetariska rätter och färska fiskrätter som tillagas med fångster från Zürichsjön. Det finns också ett till synes gränslöst utbud av choklad, oavsett om din vice är rikligt täta tårtor, champagnefyllda tryfflar eller chokladkakor av enstaka ursprung. Zürich är en ölälskande stad – prova en lokal TurbinenBraü-brygga – men när du ändå är här, se till att prova några av de viner som produceras av druvor som odlas i och runt staden, varav många du har svårt att hitta utanför Zürich, än mindre utanför landet.

Kultur

Där det finns rikedom finns det konst. Detta är en stad som är full av kulturinstitutioner. Det anrika Kunsthaus, som har Zürichs viktigaste samling av modern konst, bör finnas med på varje konstälskares resplan, liksom det mindre kända ”Löwenbräu-bryggeriet som förvandlats till ett konstkomplex, där Kunsthalle Zürich och Migros Museum für Gegenwartskunst ligger, två av de viktigaste museerna för samtidskonst i staden. Om du aldrig sätter din fot i ett museum kan du ändå få ditt lystmäte av fantastisk konst: Fraumünster-kyrkan har glasmålningar av Marc Chagall och Augusto Giacometti, flera hotell har betydande konstsamlingar (Widder beställde till och med en Rauschenberg) och för de högklassiga matgästerna serverar Kronenhalle kalvstek och wienerschnitzel tillsammans med verk av Picasso, Matisse och Mirò.

För att vara en liten stad har Zürich en fullspäckad festkalender. Med tidstypiska, traditionsbundna festivaler som Sechlauten på våren, högljudda festligheter som Street Parade på sommaren och många kulturella evenemang som Zurich Film Festival på hösten finns det ingen brist på evenemang att planera semestern efter.

Lokala restips för Zürich

Schweizarna tenderar att vara stolta och reserverade, men de kan vara oerhört artiga och hjälpsamma om man möter dem på deras villkor. Hälsa alltid på butiksägare och restaurangpersonal med ”Greüzi” (hej) när du kommer in och ”entschuldigen” (förlåt) innan du ställer en fråga eller gör en önskan. Använd artig spårvagnsetikett. På äldre spårvagnar ska du undvika den andra vagnen, som är reserverad för barnvagnar och rullstolar, om det inte är nödvändigt. Om du vill gå över före en ledig spårvagn, ta ögonkontakt med föraren och fortsätt bara om han vinkar dig fram. Schweizarna är mycket regeltrogna: Du kommer att hitta dem som står vid ett rött ljus även om det inte finns någon trafik i sikte. Följ deras exempel.