Reseguide för Wien

Reseguide för Wien

Wien har varit en av de mest framstående europeiska städerna i historien, med inflytande inom kultur, politik och konst. Wien är Österrikes huvudstad med en befolkning på 1,9 miljoner invånare. Musikstaden Wien är faktiskt en blandning av gammalt och nytt. Gatorna är utsmyckade med elegans, som kommer samman med århundraden av kultur och historia. Wien är en idealisk plats att besöka för såväl konstälskare som historieintresserade.

Stadens rötter börjar från tidiga keltiska och romerska kolonier. Med tiden har Wien utvecklats till en modern plats och berikats med begreppet barock. Under historiens gång har staden fått många namn som Musikens stad och Drömmarnas stad. I undersökningen om livskvalitet låg Wien på andra plats bland 25 moderna städer i världen, vilket gör den till en riktig drömstad, både för lokalbefolkningen och dess besökare.

Allmän information

Land: Österrike
Område: Område: 414,6 km²
Språk: Österrike: Språk: Tyska
Medeltemperatur: 16 °C
Klimat: Klimat: Kontinentalt klimat
Vegetation: Lövskog
Skillnaden mellan GMT: UTC +1
Telefonnummer: +
Valuta: +: Euro
Typ av uttag: Typ F

Hur tar man sig till Wien?

Det praktiska läget i Centraleuropa gör Wien till en av de mest besökta huvudstäderna i världen. Du kan ta dig till Wien med flyg, buss eller, vilket är populärt, med tåg. Det finns indirekta och direkta flyg till Wiens internationella flygplats från hela världen.

Transport från flygplatsen till stadens centrum

Det är ganska enkelt att ta sig till stadens centrum med flera olika rutter. City Airport Train, ÖBB Railjet, Express Train och en rad busslinjer kan användas för att ta sig till stadens centrum.

City Airport Train erbjuder en bekväm och prisvärd resa från stadens centrum till flygplatsen. Resan tar cirka 16 minuter och kostar cirka 4,20 euro (2019). Detta kan vara det mest effektiva och praktiska transportmedlet jämfört med andra europeiska huvudstäder.

Som ett alternativ kan du använda linje S7 S-BAHN som tar dig till stadens centrum.

Kollektivtrafik i Wien

Med sin kollektivtrafik bevisar Drömmarnas stad att gammalt och nytt kan blandas på en och samma plats. Det är möjligt att se hästdragna vagnar köra runt i Wien, samtidigt som den moderna trafiken också är i rusning. Wien innehåller inte bara spåren av historien, utan lever fortfarande och återspeglar sin unika textur av tiden.

Du kan besöka Wiens turistattraktioner med ”fiaker”, som är hästdragna taxibilar. Det är också möjligt att använda cyklar i staden. Cyklar är ett av de mest populära transportmedlen i Wien, där turisterna kan njuta av stadens långsamma tempo medan de cyklar. Men när det gäller reguljära transportnätverk; tåg, spårvagnslinjer och tunnelbanelinjer är ganska effektiva och praktiska även för turister.

Tunnelbanelinjer kallas ”U-BAHN” och lokaltåg kallas ”S-BAHN”. En mycket praktisk egenskap hos kollektivtrafiken är att du kan använda alla dessa fordon med en enda biljettyp. Dessa biljetter kan fås från biljettautomater som finns på stationerna eller från biljettkontoren. Med The Vienna Pass-kortet kan du också få rabatter i entréer till olika museer.

Bästa tiden att besöka Wien

Fyra eller fem dagar räcker för en snabb turistisk utforskning av drömmarnas stora stad Wien. Men den bästa tiden att besöka Wien är maj och september. Eftersom staden ligger i den kontinentala klimatdivisionen upplevs fyra årstider med skönhet i staden, där du kan njuta av alla årstider med glädje, om du inte är särskilt känslig för ganska kalla vintrar.

Platser att besöka i Wien

Varje år besöker miljontals människor Wien på grund av dess viktiga ställning inom konst, mode, utbildning och vetenskap. Här är de platser som du måste se när du är där.

Stephansdom-katedralen

Eftersom Stephansdomkatedralen är den ikoniska symbolen för staden Wien ligger den också i hjärtat av staden. Med sin 137 meter höga höjd har den gotiska katedralen stått med storslagenhet sedan den byggdes på 1100-talet. Katedralens interiör är berikad med guldflaskor, kända konstverk och religiösa föremål. Du kan besöka denna magiska plats med specialiserade turer om du vill lära dig dess historia. För ytterligare information kan du även kolla in katedralens webbplats.

Wiens konsthistoriska museum

Familjen Habsburg i Wien var känd för att vara förtjusta i konst. Därför har de genom åren samlat på sig kända mästerverk från hela världen. Nu visas dessa ovärderliga konstverk tillsammans med grekiska, egyptiska och romerska reliker bredvid dem i Wiens konsthistoriska museum. Varje våning i museet är förberedd med olika samlingar. Första våningen visar konsthistoriens största målningar, andra våningen är tillägnad uppskattningar av den gamla världen. Museet är ett måste för alla, men särskilt för konstälskare.

Prater

Prater är en av de äldsta nöjesparkerna i världen och kan ses i många filmer eftersom den har varit ganska berömd sedan den byggdes 1897. Prater är värd för över 250 olika underhållningsleksaker och bjuder in dig att definiera begreppet att ha roligt igen. Labyrinter, tunnlar, berg- och dalbanor, spegelrum och många fler garanterar en rolig tid för alla, oavsett ålder.

Hundertwasserhaus

Hunderwasserhaus ritades och byggdes av Friedensreich Hundertwasser. Detta vackra stycke arkitektur är en fantastisk plats för oförglömliga minnen. Att ta ett foto framför dessa fantastiska hus skulle vara en utmärkt idé. Det asymmetriska och färgstarka Hundertwasserhaus ligger 1 kilometer från Prater och kan nås med spårvagnslinje 1, Hetzgasse.

Hofburgpalatset

Hofburg bevisar att elegans kan formas till en byggnad. Hofburgpalatset är ett naivt men ändå komplext palats som ligger i hjärtat av Wien. I detta fantastiska palats finns Sisi-museet, de kejserliga lägenheterna och den kejserliga silversamlingen. Palatset kan nås med tunnelbanelinjen Herrengasse linje U3.

Shopping i Wien: De bästa souvenirerna att köpa

Det finns många ställen att köpa souvenirer till vänner och familj och det går att köpa fantastiska föremål som är unika för Wien. De mest populära shoppingområdena i Wien är Karntnerstrasse, Graben, Kohlmarkt, Naschmarkt och Goldenes Quarter.

Viennastore säljer särskilt originella föremål som du kanske aldrig mer kommer att se i ditt liv. Det finns olika The Viennastore-butiker i stadens olika stadsdelar. De flesta shoppingbutiker i Wien är vintage och det är fullt möjligt att stöta på en gammal bokhandel med eklektiska vibbar eller en klädbutik som säljer klänningar från 80-talet. I Wien är även shopping en aktivitet som måste upplevas.

Nattliv i Wien

I musikens stad slutar rytmen aldrig. Staden är som en sång som fortsätter för evigt … Nattklubbar, barer, cocktailbarer som Palm House, Chelsea, Gürtel, Pratersauna är några av de populära platserna att besöka för att bevittna det livliga nattlivet i staden.

Nattlivet i Wien har också en kulturell aspekt. Du kan besöka Wiens statsopera och ha en fantastisk kväll med klassisk musik som välsignelse. Theater an der Wien är ett annat alternativ för att se talangfulla artister medan de speglar mänsklighetens historia med teaterkonsten.

Viktiga telefonnummer att känna till

  • Nödfall: 144
  • Brand: 122
  • Polis: 133