Reseguide för Tegucigalpa med omnejd

Reseguide för Tegucigalpa

Reseguide för Tegucigalpa – Honduras huvudstad TEGUCIGALPA ligger 1000 meter över havet, djupt inne i en bergsdal, och är inte, åtminstone inte vid första intrycket, den mest välkomnande staden. De slingrande, smala gatorna är täta av motortrafik och trottoarerna fulla till bredden av shoppare och luffare. Men till skillnad från andra huvudstäder i regionen är Tegucigalpa inte helt utan charm, och dess koloniala känsla och svala klimat gör den faktiskt till en idealisk utgångspunkt som gör att du kan komma till rätta med den honduranska livsstilen.

Tegucigalpas första omnämnande i dokumentationen är på 1560-talet, då silverfyndigheter (”tegucigalpa” betyder ”silverberg” på nahuatlspråket) hittades i kullarna i öster. Den fick stadsstatus 1768 och utnämndes till stad 1807. När rikedomarna från landets gruvor strömmade in blev stadens läge i centrum av viktiga handelsvägar mycket fördelaktigt, och Tegucigalpa konkurrerade snart med den dåvarande huvudstaden Comayagua. År 1880 flyttade den liberale presidenten Soto officiellt makten till Tegucigalpa, och 1932 blev Comayagüela en del av huvudstaden. Sedan dess har landets ekonomiska fokus flyttats till San Pedro Sula, men Tegucigalpa fortsätter att fungera som landets politiska och statliga centrum.

Omgiven av påminnelser om sitt förflutna – sönderfallande kolonialbyggnader och förfallna herrgårdar från 1800-talet – är staden idag en pulserande och bullrig plats. En handfull kyrkor och ett fantastiskt historiskt museum kan lätt hålla dig underhållen i en dag eller två. Med det sagt är gatukriminalitet ett allvarligt problem, så vidta försiktighetsåtgärder med sunt förnuft.

Hjärtat i Tegucigalpas gamla stad är den trevliga Parque Central, Plaza Morazán; ett antal intressanta kyrkor och museer samt många hotell ligger inom bekvämt gångavstånd från torget. Öster om centrum löper två större vägar, Avenida Jeréz (som blir Avenida Juan Gutemberg och sedan Avenida La Paz) och Avenida Miguel Cervantes (som blir Avenida República de Chile), längs utkanterna av den exklusiva Colonia Palmira.

Calle Peatonal, som går västerut från Plaza Morazán, är en gågata med butiker, kaféer och det fantastiska Museo para la Identidad Nacional. Längre väster om den gamla stadskärnan blir stadens karaktär snabbt mer hotfull när man närmar sig Río Cholutecas stränder.

Boende

Som huvudstad är Tegucigalpas boende i allmänhet dyrare än på andra håll i Honduras.

Runt Tegucigalpa

Det finns flera platser en kort bussresa från Tegucigalpa där du kan fördriva en eftermiddag, eller till och med en dag eller två. Den berömda Basílica de Suyapa tar bara tjugo minuter att nå, eller för ett par riktigt äventyrliga dagar kan du ta dig till Valle de Ángeles för en förmiddag innan du fortsätter till Parque Nacional La Tigra för att vandra.

Basílica de Suyapa

Ungefär 6 km öster om Tegucigalpas centrum reser sig Basílica de Suyapa, en monolitisk vit byggnad, från de platta slätterna. Den byggdes på 1950-talet och är hemvist för Virgen de Suyapa, Honduras skyddshelgon. Statyn av Jungfrun upptäcktes av två campesinos år 1743. Historien säger att efter att ha lagt sig för natten märkte en av dem att han låg på något, men utan att titta för att se vad det förargelseväckande föremålet var, kastade han det åt sidan. Inom några minuter hade föremålet dock kommit tillbaka. Nästa dag bar de två den lilla statyn ner till Suyapa där jungfrun, som stod på ett enkelt bord prytt med blommor, började locka till sig dyrkare.

I dag kan man se den lilla statyn (bara 6 cm lång) bakom träaltaret i La Pequeña Iglesia, det ursprungliga 1700-talskapellet bakom Basílica. Enligt legenden återvänder Jungfrun varje gång hon placeras i den större Basílica på ett mystiskt sätt till det enkla kapellet, som kapten José de Zelaya y Midence byggde som tack för att han blev frisk.

Parque Nacional La Tigra

Parque Nacional La Tigra är det äldsta reservatet i Honduras och utsågs till nationalpark 1980. Bara 22 km från Tegucigalpa, dess tillgänglighet och goda system av stigar gör det till ett populärt resmål. Mycket av den ursprungliga molnskogen har dock förstörts genom kraftig avverkning, så det du ser är i allmänhet sekundär tillväxt. Delar av parken hyser fortfarande ekar, bromeliader, ormbunkar, orkidéer och annan typisk molnskogsflora, tillsammans med vilda djur som hjortar, vitkindade apor och oceloter – även om de tenderar att hålla sig till delar av parken som är förbjudna för besökare. Vandringslederna är väl anlagda och erbjuder en lätt vandring, antingen på en rundtur från besökscentret eller tvärs över parken mellan de två ingångarna. Guider finns också tillgängliga, även om de bara talar spanska. Du kan besöka parken som en dagsutflykt, men det är värt att stanna ett par nätter.

Parken har två ingångar. Den västra sidan nås via byn Jutiapa, 17 km öster om Tegucigalpa. Även om det är något lättare att nå från huvudstaden har denna ingång få faciliteter. Den andra ingången nås bäst via byn San Juancito, varifrån du kan gå eller få en upphämtning de 5 km till parken.

Valle de Ángeles

När man fortsätter österut från Basílica de Suyapa stiger vägen mjukt upp bland ett magnifikt landskap och slingrar sig genom skogar med smala pinjeträd. Cirka 22 km från huvudstaden ligger VALLE DE ÁNGELES, en före detta gruvstad som nu har återuppstått som ett centrum för hantverk och en naturskön utflykt för huvudstadsbor. Den lilla staden är omgiven av skogbevuxna berg och slumrar in under veckorna för att sedan explodera av aktivitet på helgerna. Staden är framför allt känd för sina kvalitetssnidade trävaror, och det är en trevlig plats att fördriva ett par timmar på.

Cerro El Picacho

Norr om Plaza Morazán kantar äldre förorter – tidigare hemvist för den rika medelklassen och rika invandrare, som nu är borta sedan länge – de lägre sluttningarna av Cerro El Picacho. Ta med dig en picknick och fly till Parque Naciones Unidas El Picacho för en fantastisk utsikt över staden. På toppen står den öppet beväpnade Cristo del Picacho, som på natten är upplyst i ett bländande ljussken av färgade lampor. Ta en buss från framför Hotel Granada 2 eller en taxi; det är en tjugo minuters resa.

Colonia Palmira med omnejd

I den exklusiva stadsdelen Colonia Palmira ligger de flesta av huvudstadens utländska ambassader, lyxhotell, topprestauranger och flottare bostäder. Ett särskilt landmärke, det moderna Hotel Honduras Maya, ligger på Avenida República de Chile i Colonia Palmira, femton minuters promenad österut från centrum. En kilometer bortom hotellet ger en broförbindelse tillgång till Boulevard Morazán i östlig riktning, Tegucigalpas viktigaste handels- och nöjesled. Inga stadsbussar går här, så du måste gå eller ta en taxi. På Calle 1 ligger Centro Cultural de España Tegucigalpa (CCET), som ligger i en attraktiv modern byggnad och erbjuder ett stimulerande program med musik, konstutställningar och föredrag.

Drickande och nattliv

Använd taxi när du går ut på kvällen. De flesta barerna i centrum är hårt lokala, så det är bäst att du beger dig till Colonia Palmira och Blvd Morazán. Gå också till Paseo Los Próceres (stängd söndag), en märklig remsa med barer vid det stora Los Próceres-området, inrymt i enheter som var avsedda för klädbutiker. Café Paradiso är också värt att stanna till vid för en drink tidigt på kvällen.

Äta

I centrum finns alla de vanliga snabbmatskedjorna och billiga och glada kaféer, samt några prisvärda restauranger med måltider för mindre än 100 L. Smartare restauranger finns i Colonia Palmira och längs Blvd Morazán.