Reseguide för Sirmione, Lombardiet, Italien

Reseguide för Sirmione

Sirmione är en comune i provinsen Brescia, belägen i centrum vid Gardasjön. Under århundraden en militär utpost, för närvaron av romerska och medeltida lämningar idag är stadens huvudnäring turism. Sirmione är känd av alla som ”öarnas och halvöarnas pärla” och är en plats som är känd för de välkända helande egenskaperna hos sitt termiska vatten.

Sirmione utvecklas på en smal halvö vars naturliga egenskaper har varit en anledning till beundran och berömmelse sedan antiken. I korrespondens med en lång och tunn halvö som delar av vikarna Desenzano och Peschiera. Från mitten av Gardasjöns södra kust sträcker sig en mycket tunn landremsa 4 km norrut, på vissa ställen bara 120 m bred. Sirmione, en pittoresk by som går tillbaka till den lombardiska perioden även om arkeologiska utgrävningar har visat på romerska lämningar.

Sirmione har inspirerat och fascinerat många konstnärer under historiens gång för landskapets skönhet, till den grad att den fått smeknamnet poeternas halvö. Traditionen anger som födelseplats för Gaius Valerius Catullus, en av de mest kända latinska poeterna. Dess magiska atmosfärer beskrevs redan av den romerske poeten Catullus på det första århundradet före Kristus. Sirmione är mycket känt tack vare författare som Catullus, Stendhal, Lawrence och Goethe som i sina skrifter hyllade de konstnärliga och miljömässiga skönheterna.

Förutom att den är värd för ett spa av internationell nivå erbjuder den ett rikt historiskt och konstnärligt arv, som omfattar resterna av en gammal romersk villa från den tidiga kejsartiden, även känd som Grotte di Catullo, Rocca Scaligera och kyrkan S. Pietro in Mavino, som går tillbaka till åttonde århundradet. ungefär. Den historiska stadskärnan kännetecknas av smala gator med stenmurar, som kan ge besökarna romantiska och suggestiva vyer.

Sirmione är också utgångspunkt för båtturer på Gardasjön, från de kortaste rundturerna på halvön Sirmione för att beundra Catullus grottor och slottet Scaligero från vattnet, till längre utflykter till Isola Borghese, Gardaöarna, Salò osv. I Sirmiones omedelbara inland finns också vinproduktionsområdet Lugana. Det finns många vingårdar där det är möjligt att göra guidade turer med provning.

Idag är Sirmione en av Gardasjöns viktigaste turistorter: Här finns sport- och fritidsanläggningar som är utrustade för vattensporter (vindsurfing, segling etc.) och hotellanläggningar av internationell standard som kan uppfylla även de mest krävande kundernas önskemål.

Historia

De första spåren av mänsklig närvaro i området kring Sirmione daterar sig från det 6:e-5:e årtusendet f.Kr. Bosättningar på palafitte existerade under det tredje och andra årtusendet f.Kr.

Från och med det första århundradet f.Kr. blev området kring Garda, inklusive det som nu är Sirmione, en favoritort för rika familjer som kom från Verona, som då var den största romerska staden i nordöstra Italien. Poeten Catullus prisade stadens skönhet och talade om en villa som han hade i området.

Precis på spetsen av halvön Sirmione finns ruinerna av en stor villa, ”Grotte di Catullo”, där fresker från första och andra århundradet f.Kr. finns bevarade. I närheten av ruinerna finns ett litet museum som bevarar arkeologiska fynd och rekonstruktioner. av den romerska villan.

Under den sena romerska eran (400-500-talet e.Kr.) blev staden en befäst fästning som försvarade sjöns södra strand. En bosättning fanns även efter den lombardiska erövringen av norra Italien: under det lombardiska kungadömets sista år var staden huvudstad för ett rättskipningsdistrikt som var direkt underställt kungen. Ansa, hustru till kung Desiderius, grundade ett kloster och en kyrka i staden.

Efter det västromerska rikets fall blev Sirmione en del av det lombardiska kungadömet och hade under 1100-talet en egen förvaltning som var beroende av Verona. Under Scaligeras herravälde, på 1200-talet, omgärdades den av murar och utrustades med den imponerande fästningen, och flyttades sedan till Venedig på 1400-talet.

Sedan den lombardiska perioden ingick området i klostret San Colombano del Priorato di Bardolino och i klostret Solarolo (Manerba del Garda), som var beroende av klostret San Colombano di Bobbio och av den stora klosterlängan Bobbio. Munkarna evangeliserade territoriet genom att främja expansionen av handel, jordbruk (särskilt vinrankan och olivträdet), fiskesystem och kultur, genom att införa viktiga innovationer och öppna handelsvägar.

Runt år 1000 var Sirmione troligen en fri kommun, men föll i händerna på Scaliger i början av 1200-talet. Mastino I della Scala var troligen slottets grundare. Under samma period var Sirmione en tillflykt för kättare från Patarinerna. Stadens militära roll fortsatte fram till 1500-talet, men en garnison fanns kvar i slottet fram till 1800-talet.

Sirmione var en besittning av den venetianska republiken från 1405 till 1797. Under Serenissima förblev Sirmione knutet till det veronesiska distriktet. Under omorganiseringen av befästningarna i nedre Garda förlorade fästningen sin betydelse till förmån för det närliggande Peschiera. Den förblev dock en militär utpost vilket bevisas av att kyrkan Sant’Anna byggdes inne i borgen för garnisonens religiösa gudstjänster.

Under 1400-talet byggdes kyrkan Santa Maria Maggiore ovanpå resterna av kyrkan San Martino in Castro. På 1600-talet byggde adelsmannen Francesco Rovizzi ett residens och en liten kyrka tillägnad Sankt Ursula i den ort som senare blev känd som Rovizza.

Under 1797 ockuperades Sirmione för första gången av de franska styrkorna. År 1816 tilldelades Sirmione det femte distriktet Lonato i provinsen Brescia i Habsburgska riket. Den blev en del av kungariket Italien 1860.

I slutet av 1800-talet ägde arbetena med intubation av de termiska vattnen rum. Den termiska källan var känd redan på 1500-talet, men djupet från vilket den flödade, 19 meter under sjöns nivå, hade förhindrat all användning fram till dess. Tack vare rörledningen var det möjligt att aktivera den första termiska anläggningen och utföra de första analyserna av vattnets kvalitet.

Huvudattraktioner

I dag är Sirmiones viktigaste näringsgren turism. Staden är den mest populära semesterorten i provinsen Brescia. Sirmiones territorium är särskilt attraktivt: både för att det ligger vid Gardasjöns stränder, både för den arkeologiska platsen Grotte di Catullo och för förekomsten av en termisk källa.

Sirmiones historiska centrum ligger innanför Scaligero-slottets murar. Den gamla medeltida byn är hemvist för de viktigaste historiska monumenten i Sirmione: Scaligeros slott, Catullos grottor, kyrkan San Pietro in Mavino, kyrkan Santa Maria Maggiore, samt fantastiska romantiska vyer.

Upptäck skönheten på platsen för Scaligeros slott, som också kan besökas längs murarnas omkrets. Börjar vid ingången till byn, som består av Scaligeros slotts södra murar. För att skapa vallgraven grävde man den kanal som skär av spetsen av halvön Sirmione, vilket i själva verket gjorde den till en ö. Från den lilla bryggan som alltid är full av fiske- och fritidsbåtar kan man njuta av en vacker utsikt över slottet, med torn och krenelerade murar.

Det klassiska besöket till resterna av den latinska poeten Valerio Catullos villa, som prisade dess skönhet. Värt att se är också Villa Callas, den oförglömda sopranens hem som också är värd för viktiga evenemang, i allmänhet musikaliska, under sommarmånaderna.

Badet, som var berömt redan på romartiden för det läkande svavelhaltiga vattnet som strömmar varmt från sjöns botten och som användes vid sjukdomar i andningsvägarna och hudsjukdomar, är mycket populärt, särskilt Aquaria-badet. Scaligeros slott och dess brygga samt Catullus grottor, som inte går att missa, är värda ett besök.

Sirmione erbjuder sina turister alla typer av affärer, genom gatorna finns det ingen brist på souvenirer, mat- och vinbutiker, till exempel olja, citroner, Luganovin, och kläd-, sko- och accessoarbutiker. Förutom de olika butikerna nära centrum kan du strax utanför staden också hitta outlets och företagsbutiker.

För dem som älskar att vandra i Sirmione rekommenderas denpanoramiska vägen som börjar bredvid slottet och löper längs Gardasjön och erbjuder verkligen oförglömliga vyer, medan cykelentusiaster kan göra en vacker resväg för att upptäcka Luganovinet genom att trampa genom vingårdarna.

Lugana di Sirmione med sin vackra strandpromenad på nästan 2,5 km kan man göra till fots eller på cykel, och dessutom är Sirmione en perfekt utgångspunkt för att besöka både nedre Gardasjön och Veronese-kusten som erbjuder dussintals förtrollande hörn.

Historiska arkitekturer

Slottet Scaliger

Scaligeros slott är en fästning som bevakar den enda södra ingången till den historiska stadskärnan. Den byggdes av familjen Scala, som gav den sitt namn, under 1200- och 1300-talen och i två faser: den första under Mastiff I och den sista under Cangrande. Den är omgiven av Gardasjöns vatten och försvaras av tre torn och av det fyrtiosju meter höga tornet. Öster om slottet finns den befästa bryggan för flottans tillflykt. Fästningens tinnar är svalformade, medan kajens tinnar är spjutformade.

Ingången till slottet ligger till höger strax innanför staden. På ingångsportalen kan man se Scaligeros vapen (skölden med stegen) och San Marcos lejon, emblem för Serenissima republiken Venedig, symboler för två av de makter som följde varandra i kontrollen av regionen. Från innergården kan man ta sig upp till patrullgången och högre upp till tornet från vilket man kan njuta av en exceptionell 360° utsikt över byn och halvön Sirmione. Från toppen av tornet kan man tydligt se slottets lilla brygga omgiven av murar och torn som byggts i vattnet och som skulle ha skyddat de båtar som tagit sin tillflykt dit från fiendens attacker.

Religiös arkitektur

Kyrkan Sant’Anna

Det är en liten kyrklig byggnad som står i närheten av slottet Scaligero. Den är tillägnad Madonnans moder och byggdes på 1400-talet för att tjäna den venetianska garnisonen som placerades för att försvara fästningen. Inuti finns votivfresker från 1500-talet, en stenmålning som föreställer Madonnan och en vapensköld från Scaligeri.

Kyrkan Santa Maria della Neve

Kyrkan Santa Maria della Neve, även känd som Santa Maria Maggiore, är församlingskyrkan i Sirmione. Den byggdes på 1400-talet över resterna av kyrkan San Martino in castro, från vilken en del av materialet som användes vid byggandet kommer . Den norra fasaden vilar på den gamla muren som omgav staden. Entréfasaden är dekorerad i terrakotta och kännetecknas av en fembågig portik, ursprungligen en del av kyrkogården vilket framgår av några gravar som placerats på dess golv. En milstolpe tillägnad kejsaren Julian den apostaten tredje konselåret återanvändes som en kolonn i portiken. Interiören har ett enda skepp och har fem altare. Votivfreskerna är från 1400-talet liksom trästatyn som föreställer en ”Madonna på tronen” från samma period. Krucifixet är från 1500-talet och tillskrivs Domenico Brusasorzi. Orgeln är från 1700-talet.

Kyrkan San Pietro i Mavino

Kyrkan San Pietro i Mavino, tillägnad aposteln Petrus, är enligt ett dokument från 800-talet redan byggd. Den ligger på halvöns högsta punkt och har troligen fått sitt namn från det latinska summa vinea, eller vingård som ligger på toppen, därav Mavino. Den ursprungliga byggnaden, i romansk stil, byggdes om och höjdes runt 1320. Klocktornet byggdes 1070 och bibehöll samma stil som kyrkan. Inne i kyrkan är freskerna i de tre absidorna från 1100-talet, medan de på väggarna är från 1500-talet.

Oratorium för de heliga Vito och Modesto

Den är tillägnad Sirmiones ursprungliga beskyddare, martyrerna Vito och Modesto, och ligger halvvägs mellan orten Colombare och Sirmiones centrum. Fabriken byggdes 1744 för att ersätta en tidigare kyrka, tillägnad samma martyrer, som daterade sig tillbaka till åttonde århundradet . Den senare låg inom de södra murarna i den sena forntiden som den definierades i castro Sermione fram till Scaliger-eran, då kyrkan i samband med byggandet av den nya fästningen och de nya murarna angavs i dokumenten som extra muros sermioni.

Civila arkitekturer

Palazzo Maria Callas

Palazzo Maria Callas, ett 1600-talspalats som ligger på det centrala torget Giosuè Carducci. Den vackra jugendvillan i jugendstil ägs av kommunen och är tillägnad av dem till operasångerskan Maria Callas. Den berömda sopranen debuterade på operafestivalen Verona Arena 1947. Där träffade hon sin make Giovan Battista Meneghini, en rik affärsman. Paret tillbringade sina sommarsemestrar i den villa de ägde i Sirmione.

Palazzo Callas Exhibitions, som har anor från slutet av 1700-talet, har renoverats av kommunen i Sirmione för att kunna ta emot utställningar och större evenemang och har under flera år blivit en referenslokal. Byggnaden har en utställningsyta på över 400 kvadratmeter och ett konferensrum med plats för över 100 personer.

Villa Meneghini-Callas

Villa Meneghini-Callas tillhörde ursprungligen familjen Giannantoni, industrimän från den lombardiska borgarklassen. Ägs av entreprenören Meneghini, där hans fru Maria Callas bodde på 1950-talet. Efter flera passager mellan arv och ägare är det nu en privat bostadsrätt.

Arkeologiska platser

Catullus grottor

Termen ”Grotte di Catullo” identifierar ett romerskt domus som byggdes mellan slutet av det första århundradet f.Kr. och det första århundradet e.Kr. på spetsen av halvön Sirmione. Det arkeologiska komplexet, som har studerats sedan början av 1800-talet och som har kommit fram i flera faser, är det viktigaste vittnesmålet från den romerska perioden i kommunområdet och anses vara det viktigaste exemplet på en romersk villa i norra Italien.

Termen ”Grotte” härstammar från en tradition från 1400-talet, då ruinerna före utgrävningarna framstod som grottor. Traditionen, som börjar med Marin Sanudo den yngre, identifierar villan som tillhörande Gaius Valerio Catullo som i en dikt hävdade att han ägde egendom i Sirmione. Det är dock inte säkert att det var samma byggnad som den latinske poeten bodde i, även på grund av att det finns andra villor på halvön.

Gaius Valerius Catullus föddes i Sirmione 84 f.Kr. Han tillhörde en rik och viktig familj som gav Julius Caesar gästfrihet under ett skede av hans resor till Gallien. För att ge gästfrihet åt en person som Caesar behövdes en lämplig plats. Detta är en av de ledtrådar som får många att tro att den stora och överdådiga villa, vars rester traditionen kallar ”Catullus’ grottor”, är just den plats där den berömde poeten föddes och tillbringade sin barndom.

Ett avsnitt ur Catullus’ poesi tillägnad SirmioneCatullus flyttade till Rom omkring 60 f.Kr. Här levde han ett ljuvligt liv ante litteram, och fick ofta besök av unga konstnärer med stora förhoppningar, tidens personligheter och fascinerande kvinnor.

Catullus anslöt sig till den poetiska strömning av neohjältar som revolutionerade antikens konst och poesi. I en tid då poesin behandlade ”höga” ämnen, berättade om gudar och hjältar, hyllade de mäktiga, talade författare som Catullus i stället om små saker: kärlek, vänskap, nostalgi, och skrev odödliga verser på grund av deras universalitet och modernitet.

Platsen täcker en yta på cirka två hektar. Strukturen har en rektangulär planlösning 167 meter lång och 105 meter bred med två förrum på de två kortsidorna och en trädgård, som nu används som olivlund, i mitten. De rum i villan som är synliga identifieras med konventionella namn, som härrör både från en lokal tradition och från tolkningar som forskare gav under de första utgrävningarna.

Platsbostad Lugana Vecchia, upptagen på Unescos världsarvslista som en del av den transnationella seriella platsen Prehistoriska pålbostäder runt Alperna.

Komplexet hade ett eget spa. Vi kan tydligt urskilja två rum som är utrustade med en hypokaust, det geniala systemet med håligheter i vilka varm luft leddes in från en ugn för uppvärmning. Det ena, större, var kanske tepidarium, det andra, mindre, calidarium. En fyrkantig konstruktion vars väggar har bevarats var troligen den cistern som försåg badet med vatten.

En ännu större cistern finns istället i mitten av den esplanad på vilken byggnadskroppen stod. Det var ett imponerande verk, 43 meter långt, 8-9 meter djupt, hugget i berget och täckt av ett valv av tegel som var ordnat i ett fiskbensmönster som efter tvåtusen år är perfekt bevarat. I det samlades det vatten som hela villan behövde eftersom den, byggd på en klippig utlöpare, låg för långt från sjön och det var inte möjligt att nå någon akvifer.

Villans norra ände avslutades med en stor terrass mot sjön, byggd på den högsta och mest imponerande av alla underbyggnader. Den stora plattformen har nästan helt kollapsat. Några genomborrade stenar som hittades bland spillrorna nedströms har föreslagit att det runt terrassen fanns ett system av stolpar som bar upp ett stort velarium, en ridå som liknar den i teatrar och amfiteatrar, som skuggade hela terrassen och gjorde den till en behaglig plats.

Den guidade rundturen i Catullusgrottorna avslutas i det lilla men mycket intressanta museet som är knutet till servicebyggnaden. Där finns föremål som hittats under de olika utgrävningskampanjer som ägt rum i villan och i andra närliggande områden: fragment av friser, keramik, oljelampor, brons, mynt, inskriptioner, milstolpar. Ett fragment av en fresco som hittades i villan och som förtjänar särskild uppmärksamhet är utställt i en vitrin i museet. Det föreställer en ung man, klädd i den typiska patriciska toga, som håller en skriftrulle, vilket var motsvarigheten till en bok i den antika världen. Många vill tro att det är porträttet av den unge poeten Catullus.

Gastronomi

Den produkt som Gardasjöns kök bygger på är den fisk som utgör dess verkliga arv. I Gardasjön kan man fiska ett fyrtiotal olika fiskarter, mestadels inhemska. Den mest värdefulla och typiska arten, som endast har hittat en lämplig livsmiljö i Garda, är karpionen. Andra arter är alborella, lakeforell, coregone, gädda som kombineras med god lokal olja. I Sirmione centrum, nära sjön och i det kuperade inlandet hittar du flera trattoriorier och restauranger där du också kan prova de typiska produkterna från området.

Och så Lugana-vinet, ett omisskännligt, rigoröst och högklassigt vitt vin. Källarna i Sirmione producerar Lugana-vitvinet på de glaciärsedimentära lerjordar som kännetecknar området, där den inhemska Turbiana-druvan ger sitt bästa, vilket gör att Lugana utmärker sig för sin mineralitet och smak.

Spa

Terme di Sirmione vid Gardasjön är en av Italiens viktigaste kurorter. Dess attraktionskraft ligger i en unik, väsentlig faktor: det svavelhaltiga termiska vattnet med bromid- och jodsalter, som är känt för sina förebyggande och terapeutiska egenskaper.

År 1889 upptäckte några dykare på sjöns botten, strax utanför halvöns spets, en källa från vilken vatten med en temperatur på cirka 70° kom ut. Vattnet i Terme di Sirmione klassificeras som mineralvatten, bakteriologiskt rent och hypertermiskt, eftersom det rinner vid en temperatur på 69°. Utifrån sina kemisk-fysikaliska egenskaper identifieras vattnet från Terme di Sirmione som salsobromoiodica sulfurous. Det innehåller nämligen en betydande mängd svavel i form av svavelväte, natrium, brom och jod. Sirmiones svavelhaltiga vatten har visat sig vara effektivt vid behandling av vissa luftvägs- och hörselstörningar, men det är också idealiskt för bekymmerslös avkoppling. Vattnet kanaliserades och distribueras fortfarande till kurorter och vissa hotell.

Terme di Sirmione-erbjudandet har fyra aspekter: hälsa, välbefinnande, boende och märkesprodukter. Anläggningarna är fördelade mellan Virgilio Thermal Centre, Aquaria Thermal SPA och fyra hotell: det femstjärniga Grand Hotel Terme, det fyrstjärniga Hotel Sirmione e Promessi Sposi och Hotel Acquaviva del Garda samt det trestjärniga Hotel Fonte Boiola. Tre av anläggningarna är utrustade med ett termiskt SPA inomhus där man förutom simbassänger, massage och skönhetsbehandlingar även kan utföra medicinska specialistkonsultationer och diagnostiska undersökningar, med termiska andnings-, lera- och balneoterapibehandlingar.

Naturligt utrymme

Utforska Sirmiones vattenspeglar, stråk och gröna vrår nära den historiska stadskärnan och i hela Sirmioneområdet. Som en skattkammare av historia och arkitektur är Sirmione en plats utrustad med naturlig charm som visar upp förtrollande vyer på varje plats och under varje årstid.

Parker för en promenad, för att koppla av med en bok i skuggan av ett träd, för att leka med barnen eller för att delta i ett evenemang: i Sirmione, i den gamla stadskärnan och i omgivningarna, finns det många platser där du kan ta en paus i grönskan, mellan besöken på monument och olika sevärdheter i staden och dess omgivningar.

I Sirmione finns det flera stränder som ligger på olika platser i området, bada i Gardasjön och promenera längs stranden. Den friska brisen från sjön, doften av olivträd och vegetation, vattnets ljushet.

Aktiviteter

Rikt på historia och förtrollande vyer som Gardasjön skryter med, är Sirmione en perfekt miljö för att koppla av och promenera längs traditionella vägar och långt bortom: du ska strosa bland monumenten, fördjupa dig i byns atmosfär samt utforska det omgivande naturlandskapet och vyerna över sjön, antingen till fots, till fots, till fots och med löpning, eller på cykel.

I Sirmionehalvöns inland kan du längs en stig som sträcker sig mellan gatorna i den historiska stadskärnan besöka flera lokala monument, från de romerska lämningarna i Catullus grottor till tidigmedeltida platser som Chiesa di San Salvatore, från Scaliger-slottet till Callas-palatset, där självaste gudinnan bodde. Du kommer att utforska de heliga byggnadernas och de ädla residensensens djup, och du kommer att uppleva den gamla bygdens lockelse.

I Sirmione kan du låta dig fångas av Gardasjöns attraktionskraft, som omger halvön på tre sidor, och unna dig själv att vandra i naturen, längs stränderna och i de många parkerna.

Sirmione och dess omgivningar erbjuder många möjligheter till cykelturism, som passar både nybörjare och erfarna idrottsutövare, med rutter av varierande längd, i naturen, runt Sirmione, längs Gardasjöns stränder eller på andra turistiska och historiska vägar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*