Reseguide för Phuket

Reseguide för Phuket

Reseguide för Phuket – Strandsugna och solsökare kommer till Phuket för stränderna, men Phuket har mycket mer att erbjuda än så. Thailands största ö är ett totalpaket. Bortsett från blått hav och vit sand har den sydliga staden ett rikt kulturarv. Från pulserande kinesisk-portugisiska byggnader och gatukonst till vackra thailändska tempel och kinesiska helgedomar – Phuket kommer också att charma historieintresserade och konstälskare. Med något för alla, glöm inte att sätta upp den på din resplan. Nu ska vi se vad Phuket har att erbjuda.

7 platser att besöka i Phuket och andra lokala sevärdheter

1. Lek runt på stränderna och öarna

Alla känner alltså till Patong Beach, men vad sägs om att fly till andra vackra stränder med mycket mindre folkmassor? På Kata Beach, Karon Beach och Nai Harn Beach kan du till exempel sola och bada i lugn och ro.

Om du älskar dykning är de små öarna runt Phuket inte att underskatta. Hoppa på en båt och åk till Rachaöarna för att se en undervattensvärld full av fiskar. Om du inte vill dyka men ändå vill komma nära fiskarna kan du besöka Coral Island (Koh Racha), där fiskarna är så nära stranden att du kan simma med dem utan att dyka.

2. Njut av historia och konst i Phukets gamla stadskärna

Som ordspråket säger är gammalt guld. I det historiska området finns rader av hundraåriga kinesisk-portugisiska shophus. Många av dem är förvandlade till museer, restauranger och kaféer. Är det inte häftigt att du faktiskt kan gå in och insupa retroatmosfären?

Men de nyare sakerna i Phukets gamla stad är också värda att se. När du promenerar i gamla stadsdelen ska du se till att hålla utkik efter gatukonst. De är inte bara där för att se vackra ut; de berättar också om de lokala levnadssätten i Phuket.

3. Smaka dig fram i Phukets gamla stadsdel

Det skulle inte vara någon överdrift att kalla Phuket för ett paradis för matintresserade. Inte bara i söder utan i hela Thailand. Phukets soul food är mycket smakrik tack vare blandningen av kulturer. Med öns kinesiska arv får du smaka på några av landets bästa nudlar och dim sum. Gå till en kopi shop (sydthailändskt ord för kafé) för dim sum samt kaffe i sydlig stil. Se också till att du provar roti.

Bortsett från lokal mat är Phuket fullt av förstklassiga restauranger som serverar havsfriska skaldjur och internationella rätter. Du kan äta hela dagen om du vill!

4. Känn trons kraft i thailändska tempel och kinesiska helgedomar

När du är i Phuket måste du se både thailändska tempel och kinesiska helgedomar. Wat Chalong (Chalong-templet) har en genomarbetad arkitektonisk byggnad. Det är ett av de mest kända buddhistiska templen i södra Thailand och thailändare besöker templet för att visa respekt för Luang Phor Chaem. Sedan finns Wat Phra Thong eller Wat Phra Phud. Den gyllene Buddha-bilden är halvt nedgrävd och ser ut som om den sticker ut ur marken.

Du kan besöka kinesiska helgedomar i Phuket varje dag, men om du kommer i oktober får du delta i en av Thailands största vegetariska festivaler vid Jui Tui Shrine. Det kinesiska nyåret i Phuket är lika magnifikt, så februari är en annan bra månad att besöka.

5. Upptäck alla utsiktsplatser

Phuket har så många utsiktspunkter att det går att åka viewpoint-hopping. Du får ta del av både havs- och stadslandskap, men varje punkt har sin egen specialitet utöver utsikten. På Khao Rang Hill kan du njuta av en måltid med utsikt på en restaurang. Från Karon Viewpoint kan du se tre stränder på en gång. Om du går till Khao Toh Sae Viewpoint får du träffa aporna. Om du går upp på Nakkerd Hill får du inte bara se utsikten utan också en gigantisk Buddha.

6. Titta på solnedgången vid Promthep Cape

Det finns många solnedgångsplatser i Thailand, men bland dem är Phuket framröstat som det bästa stället. Vart ska man åka? Promthep Cape, förstås. Se dock till att du åker före solnedgången så att du kan besöka den ikoniska fyren med utställningar om kungliga skepp.

Men om du vill ha ett alternativ är Windmill Viewpoint lika fantastisk och det är mindre folk runt omkring. Perfekt för par eller de som älskar ensamhet.

7. Håll dig vaken för Phukets nattliv

Somna inte ännu! När man pratar om Phukets nattliv kommer Bangla Road (Soi Bangla) nära Patong Beach definitivt upp. Det är den festligaste platsen i Phuket.

Men om du inte är ett partydjur kan du spara din söndagskväll till Phuket Walking Street eller lokalt känd som Lardyai (Big Market). Lardyai sträcker sig längs den historiska gränden Thalang Road i Phukets gamla stadsdel och är en fest för sinnena med aptitretande lokal mat, vackert (och till och med galet) hantverk och levande musik. Fasaderna på de kinesisk-portugisiska shophusen är också upplysta.