Reseguide för Costa Rica

Reseguide för Costa Rica

Trots att Costa Rica bara är lika stort som West Virginia är det ett land där det finns mycket att göra. Det kan bokstavligen översättas till ”rik kust”. Enligt uppgift upptäckte Christopher Columbus det år 1502. Men den enda person som förtjänar äran för dess hisnande naturliga underverk är Moder Natur.

Detta fridfulla centralamerikanska land kan skryta med omfattande kustlinjer längs både Karibien och Stilla havet. Förutom stränder i världsklass har Costa Rica några av de mest artrika ekosystemen på jorden. Forskare, som uppfann ziplines som ett sätt att studera de många lagren i landets molnskogar, säger att fem procent av världens arter finns här.

För den som ännu inte har varit i Afrika är djurskådningen oöverträffad. Tänk på slumrande sengångare, majestätiska scharlakansröd ara, trädgrodor som är lika vackra som giftiga och tusentals häckande havssköldpaddor (som lämnar efter sig hundratusentals kläckta ungar). Med en envis beslutsamhet klarar de sig alla bra i skuggan av några av världens mest aktiva vulkaner.

Bästa tiden att åka

Den bästa tiden att åka till Costa Rica beror på vad du har för mål. Om du letar efter klart karibiskt vatten att snorkla i, välj en torrare månad som september. Den centrala regionen, där vulkanerna och molnskogarna finns, är också bäst att besöka under sommaren, eller torrperioden. Från november till april är vägarna körbara och regnskurar varar inte hela dagen. Om du vill dra nytta av lågsäsongspriserna och undvika folkmassor bör du dock besöka landet under den våta säsongen, vanligtvis maj till oktober.

För de bästa kulturella evenemangen bör du besöka Palmares (i princip karneval och rodeo och musikfestival) under de två första veckorna i januari eller under påskveckan. Eftersom Costa Rica är ett katolskt land motsvarar många av Costa Ricas största helgdagar kyrkans. Oavsett när du besöker landet kan du alltid titta på havssköldpaddor som antingen häckar eller kläcks (båda sker året runt), åka zip-lining (de gör det regn eller solsken) och lära dig surfa (vågorna är alltid bra).

Bra att veta

När det gäller Latinamerika är Costa Rica ett instegsland. Engelska talas och förstås i de flesta turistområden, och den amerikanska dollarn accepteras i stort sett överallt. Dricks uppmuntras inte särskilt mycket, men är dock mycket uppskattat. Innan du ger dricks, kontrollera om etablissemanget redan har inkluderat en dricks eller ”serviceavgift”, vanligtvis 10 %, på ditt kvitto.

Även om de obelagda vägarna kan vara ganska förrädiska, särskilt under regnperioden, finns det hyrbilsföretag överallt. Det är lätt att hitta automatiska hyrbilar om du inte kan köra manuellt. Tvärtom är det svårt att hitta ett uttag som inte fungerar med en amerikansk kontakt, så du behöver inte ta med en adapter. Spänningen är också densamma. Omvandlare behövs inte.

Valuta: Colon (CRC)

(1 DOLLAR USD = 613 CRC;

Språk: Spanska

Landskod: +506

Huvudstad: San José

Hur man tar sig runt

Tåg och bussar: Costa Rica arbetar med att återuppbygga sin tåginfrastruktur, som skadades under jordbävningen 1991. För tillfället är bussar den bästa formen av kollektivtrafik. De flesta är privatägda, men eftersom de subventioneras av staten är priserna låga. Till exempel kan en fyra timmar lång bussresa kosta endast 8 dollar. För nonstoptrafik väljer du ”directo”-bussar. För billigare, mer äventyrliga resor, välj ”colectivos”. De stannar i stort sett överallt längs rutten, även om det inte är en officiell hållplats.

Taxibilar: Även om det inte är lika kostnadseffektivt som bussar kan taxi vara ett budgetvänligt sätt att ta sig runt. Costa Ricas officiella taxibilar är röda. Du kan se att de är auktoriserade och licensierade genom den gula triangeln på bilens dörrar. Om du tar en taxi från flygplatsen ska du dock leta efter de orangefärgade bilarna. Dessa taxibilar är de enda taxibilar som är auktoriserade och licensierade för upphämtning på flygplatsen. Det är också lätt att förboka privata biltjänster eller pendeltåg på nätet. Förare som närmar sig dig på gatan och som inte har den gula triangeln är troligen lokalbefolkningen som vill tjäna pengar med sina privata bilar.

Rideshare: Uber har funnits i Costa Rica i flera år, men det är mest begränsat till större städer och turistattraktioner. Lita inte på det på mer avlägsna destinationer eller under rusningstider eftersom det kan vara svårt att hitta en bil.

Saker att göra

Nationalparker

Mellan dess flora, fauna och geotermiska egenskaper är Costa Rica ett paradis för naturälskare. Med 28 olika skyddade områden kan du nationalparkshoppa i flera veckor här utan att se alla. Oavsett om du letar efter levande vulkaner, turkosa vattenfall, vita sandstränder, Olive Ridley-sköldpaddor eller den svårfångade ocelotten kan du hitta det i Costa Ricas nationalparker.

Tamarindo

Mellan Costa Ricas 300 stränder finns det gott om vågor som passar för inbitna surfare, nybörjare och alla däremellan. En av de bästa platserna att lära sig eller öva är i Tamarindo, där det alltid finns surf och det är tydligt att Iguana Surfs engelsktalande instruktörer är lika passionerade för att lära ut som de är pipelines.

Selvatura Park

Costa Rica anses ofta vara födelseplatsen för ziplining och det råder ingen brist på högadrenalinstarka canopy-turer där besökarna kan se regnskogen som fåglarna gör. För dem som är höjdrädda eller har selar är hängbroar vanligtvis ett alternativ. I Selvatura Park, som ligger i molnskogen i Monteverde, finns det nästan två mil av trädtoppsgångar som människor i alla åldrar kan utforska.

Centro de Rescate y Santuario Las Pumas

Costa Rica är så hängivet till bevarande att 25 procent av landet är skyddat. Även om det är lätt att hitta vilthägn och rehabiliteringscenter är Las Pumas ett av de bästa för att lära sig om Costa Ricas mest utrotningshotade djur. Dess fristad är öppen för allmänheten, och tyvärr har besökare en god chans att se minst fem av Costa Ricas sex vilda kattarter här.

Kvarter att känna till

Det finns sju administrativa provinser i Costa Rica och var och en har sin egen distinkta kultur och sina egna attraktioner.

San José: San José är Costa Ricas huvudstad och det är här som det mesta händer. Här finns gott om shopping, bra restauranger och massor av kulturinstitutioner att utforska – bland annat Museum of Costa Rica Art, The National Gallery of Contemporary Art and Design och Children’s Museum.

Alajuela: Alajuela är bäst för äventyrslystna resenärer eftersom området är hemvist för Arenal Volcano National Park, där resenärer kan ta del av spektakulära vyer, njuta av varma källor eller anmäla sig till ett antal äventyrsturer. Det finns också Poas Volcano National Park, som har en av de största vulkankratrarna i världen.

Cartago: Cartago är platsen där Costa Ricas första kolonialstad grundades och där den första huvudstaden skapades. Det finns två historiska monument som är värda ett besök: Basilica de Cartago och Cartagos antika ruiner.

Guanacaste: Guanacaste ligger på Costa Ricas nordvästra Stillahavskust och är mest känd för sina vita sandstränder och sin ojämförliga surfing. I området finns också en handfull fantastiska nationalparker, bland annat Rincon de la Vieja nationalpark och Las Baulas marina nationalpark.

Heredia: Heredia-provinsen sträcker sig från norr om San José upp till Costa Ricas gräns mot Nicaragua och är hemvist för staden med samma namn, även kallad ”blommornas stad”.

Limon: Limon ligger på den karibiska sidan av landet och är känt för sin frodiga grönska och sina vackra parker – bland annat Tortuguero nationalpark, Barra del Colorado Wildlife Refuge och La Amistad nationalparkand. Området är också hemvist för det afro-costaricanska samhället och det är här som den årliga festivalen för svart kultur äger rum.

Puntarenas: Puntarenas löper längs landets kust på Stillahavssidan, ända ner till gränsen till Panama, och är mest känt för sina nationalparker. Manuel Antonio nationalpark och Corcovado nationalpark är två av områdets mest populära.

Väder

Costa Rica har sju olika provinser men endast två olika årstider: sommar och vinter. Sommaren, eller den torra säsongen, är december till april. Vintern, eller den våta eller gröna säsongen, är maj till november. (Det är dock något mindre förutsägbart på den karibiska kusten som får mer regn.)

Costa Rica har behagliga temperaturer året runt. Februari och mars är de varmaste månaderna med temperaturer som når upp i mitten av 90-talet℉. De svalaste månaderna är vanligen september och oktober då temperaturen kan sjunka ner till 60-talet℉, särskilt på högre höjder.

Räkna med regniga dagar året runt, men under torrperioden är de få och sällsynta. Regnskurar kommer vanligtvis på eftermiddagen och är kortvariga. Om du besöker landet under regnperioden kan du räkna med kraftiga skyfall och spolade vägar. Det brukar dock vara några soltimmar varje dag.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*