Reseguide för Bologna

Reseguide för Bologna

Bologna är en av de främsta turiststäderna med sin arkitektur och historia. Den är huvudstad i provinsen Emillia-Romagna i Italien och är också den största staden i samma provins. Bologna, den sjunde mest befolkade staden i Italien, rymmer nästan 1 miljon människor, det är en av de femtio storstadskommunerna i Italien. Bologna är känd för sitt unika stadslandskap och kallas även Italiens röda stad.

Bolognas historia, som alltid har varit en viktig bosättning genom historien, går tillbaka till 1000 f.Kr. Staden är en av medeltidens mest befolkade städer och är känd för sina arkitektoniska strukturer, kyrkor och torn. Dessutom ligger världens äldsta universitet i Bologna.

Idag är Bologna ett mycket viktigt centrum för jordbruk, industri och finans och är huvudcentrum för världens viktigaste elektronik- och livsmedelsföretag. Staden ligger i utkanten av Ap-slätten, vid foten av Apenninerna, vid korsningen av Reno- och Savena-flodens dalar. Medan Bolognas två viktigaste vattendrag rinner direkt ut i havet, sträcker sig staden ut i Po-flodens avrinningsområde.

Bologna har en flygplats som heter Guglielmo Marconi International Airport, som ligger närmast stadens centrum. Flygplatsen har dagliga internationella flygningar.

Staden har också en internationell tågstation. Bologna är högt utvecklad och har goda förbindelser med andra italienska städer. Det finns också direktförbindelser till Paris och München, vilket gör det lättare för besökare att upptäcka andra europeiska länder.

Transport från Guglielmo Marconi International Airport till stadens centrum

Det finns en pendeltrafik från Aerobus, som är den direkta linjen mellan flygplatsen och Bolognas centrum. Pendeln går var 11:e minut; varje dag från 5.30 på morgonen till 00.15 efter midnatt. Det finns också en annan direktlinje till Marche. Resan tar ungefär 4 timmar.

Kollektivtrafik i Bologna

Staden har välutvecklade och effektiva busslinjer. Det finns informationsbåtar vid centralstationen. Du kan antingen använda tåg eller bussar för att navigera runt. Det finns även hyrcyklar som kan användas som kollektivtrafik, perfekt för att njuta av staden med en uppsluppen upplevelse.

Bästa tiden att besöka Bologna

Det rekommenderas att resa till Bologna under tiderna på sensommaren när temperaturerna är varma. Vädret är mestadels regnigt mellan månaderna februari och april. Du kan ändå resa till Bologna på vintern om du gillar snö och kallare väder. Det blir något varmt efter februari.

Festivaler i Bologna

  • Artefiera
  • Biografilm-festivalen
  • Framtidens filmfestival
  • Porretta Soul Festival
  • Festival dei Sapori
  • Land Rock Festival

Platser att besöka i Bologna

Bologna är en mycket turistisk stad, där du kan se många historiska landmärken och museer. Här är några av de platser du bör besöka i denna vackra italienska stad.

Palazzo Comunale – stadshuset

Det ligger på torget Maggiore och är en historisk byggnad med Bolognas stadsfullmäktige. Byggnaden, som har överlevt från 1336 till idag med sin glans, byggdes i 1300-talets arkitektoniska stil. Här kan du se samlingarna av målningar och skulpturer från 1200- och 1800-talen samt den berömda Neptunusfontänen.

Le Due Torri – Asinelli-tornen

Tornen byggdes mellan åren 1109 – 1119 av familjen Asinelli ligger på torget Porta Ravegnana. Ett av tornen, Torre, är 48 meter långt och Asinelli är 97,6 meter långt. Det är ett av de få torn som finns kvar i staden från medeltiden. Även om syftet med sådana byggnader förblir ett mysterium är en populär teori att adelsfamiljer har byggt tornen för att visa hur mäktiga de är.

Pinacoteca Nazionale – Nationalmuseum

Museet, som ligger nära Le Due Torri, har ett urval av verk som producerats av Bolognas konstnärer mellan 1200- och 1700-talet. Akademin för de sköna konsterna ligger också i museikomplexet. Museibyggnaden byggdes på 1400-talet, vilket gör den till en vacker syn att njuta av i sig själv. I museet kan du också se Estasi di Santa Cecilia av Rafael och Pala del Voto av Guido Reni.

Palazzo dell’Archiginnasio

Bolognauniversitetet, världens äldsta universitet, grundades 1563 och fanns i denna byggnad fram till 1805. Palatset har två våningar och har en intressant arkitektur. En av de mest anmärkningsvärda delarna av byggnaden är Teatro Anatomico. Palazzo dell’Archiginnasio ligger på Galvani-torget och innehåller det största biblioteket i provinsen Emilia-Romagna, med tusentals manuskript, brev, böcker, teckningar och tryck.

Basilica di San Petronio

Kyrkan byggdes 1390 i gotisk stil, är 132 meter lång och 66 meter bred och är den 15:e största kyrkan i världen. Kyrkan, som är tillägnad Sankt Petronius, har 23 kapell som är tillägnade olika helgon och har ett gigantiskt solur på den östra fronten, designat av Gian Cassini och Domenico Gugliemi. Basilica di San Petronio är ett måste för arkitekturentusiaster.

Basilica di Santo Stefano

Byggnaden, som tros ha uppförts av Sankt Petronius, stadens biskop på 500-talet, är en av de äldsta byggnaderna i Bologna. Santo Stefano var ett komplex av 7 separata kyrkor, men endast 4 av dessa kyrkor är fortfarande intakta. I denna basilika kan du också se de imponerande mosaikerna från den romerska och bysantinska perioden.

Var ska man bo i Bologna?

Bologna är en stad där du kan hitta många alternativ för boende. Om din budget är begränsad kan du hitta alternativ att bo till mer överkomliga priser runt flygplatsen och Ducati-museet. Om du vill bo närmare stadens centrum måste du betala lite mer, men hotellen är oftast lyxigare och generellt sett mer historiska.

Vad ska man äta i Bologna?

Bologna är centrum för matkulturen i Emilia-Romagna. Den är känd för sina fantastiska produkter som Prosciutto di Parma, Parmigiano-Reggiano och Mortadella. Bologna är platsen där man äter handgjord, färsk pasta som serveras med köttragus, som många människor runt om i världen känner till som Bolognese-sås.

Bologna är centrum för nylagad pasta. Bolognas restauranger serverar alla typer av pasta, där Tagliatelle al Ragu och Gramigna är favoriter bland lokalbefolkningen. Du kan också hämta pastan från de lokala pastamästarna för att laga den senare. Glöm inte heller att prova Bolognas traditionella pizzor innan du lämnar staden.

Shopping i Bologna: De bästa souvenirerna att köpa

Det finns fyra huvudsakliga shoppinggator i Bologna: Rizolli, Azeglio, Ugo Bassi och Indipendenza. Här hittar du alla kända italienska designers butiker runtomkring och även antikviteter och böcker.

Öster om Piazza Miggiore finns basarer och de säljer i stånden en mängd olika saker som säsongsfrukter, färska skaldjur och salumerie (delikatesser). Bra souveniralternativ skulle vara lokala viner, oljor och handgjorda läderskor.

Nattliv i Bologna

Bologna har ett livligt nattliv med många nattklubbar, diskotek och kaféer. Ett av de bästa områdena för att ha en trevlig kväll är studentkvarteren, området kring huvudtorget och Via del Pratello. Du kan hitta restauranger och pubar till rimliga priser runt studentkvarteret Via Zamboni.