Reseguide Belgrad

Reseguide Belgrad

Reseguide Belgrad – Belgrad är huvudstad i Republiken Serbien och är uppdelad i 17 kommuner varav 10 är stadskommuner och 7 är förortskommuner. Belgrad är en av de folkrikaste städerna i Serbien och är den största staden.

Staden har djupa historiska rötter och är en av de äldsta bosättningarna i Europa, liksom İstanbul och Aten. Vissa lämningar som hittats i det omgivande området går tillbaka till perioder för mellan 20 000 och 50 000 år sedan, vilket bevisar stadens urgamla historia. Man tror att Belgrad en gång i tiden beboddes av nomadiska skogsarbetare från den paleolitiska och mesolitiska eran.

Med sitt livliga nattliv, sina turistattraktioner och historiska skönheter bör Belgrad finnas med på din reselista. Vare sig du gillar natur eller arkitektur, äventyr eller en avslappnad semester har Belgrad något att erbjuda.

Hur tar man sig till Belgrad?

Staden har en egen flygplats som heter Nikola Tesla Airport. Det är enklare och snabbare att resa till Belgrad med flyg, på grund av dess centrala läge. Belgrad är också en mycket praktisk stad om du vill resa till olika platser i Europa, eftersom du enkelt kan ta dig till Belgrad, njuta av dess skönhet i några dagar och senare resa till de andra städerna och länderna runt Belgrad med en mängd olika alternativ, från bussar till tåg.

Transport från Belgrads Nikola Tesla flygplats till stadens centrum

Flygplatsen ligger 20 kilometer nordväst om Belgrads centrum och du har några alternativ för att ta dig in i Belgrad. Det finns en färdtjänst på flygplatsen framför utgången från ankomstterminalen. Minibuss A1 avgår var 20:e minut till Slavija-torget. Pendelbussarna stannar i Nya Belgrad och i närheten av busstationen. Resan tar cirka 35 minuter. Du kan köpa biljetter av bussens förare, som kostar cirka 250 RSD.

Det finns också en busslinje till staden. Buss nr 72 går till busstationen i Zelani Venac i stadens centrum. Denna buss går var 35:e minut på avgångsnivån. Resan tar cirka 45 minuter. Biljetter kostar cirka 145 RSD. Det finns också en taxiservice utanför flygplatsen. Kontrollera informationsdisken i bagageutlämningshallen för att få ett fordon. Priserna är fastställda för varje zon i staden.

Kollektivtrafik i Belgrad

Staden har ett välutvecklat kollektivtrafiksystem som fungerar med bussar, spårvagnar, trådbussar, S-tåg och Beovoz-pendeltåg. Beovoz är det förortsnät som tillhandahåller transporttjänster i Belgrad. 118 stadsbusslinjer och över 300 förortslinjer finns. Dessutom kan 8 trolleybusslinjer, 12 spårvagnslinjer och 2 S-tåglinjer användas för att navigera runt i staden.

Bästa tiden att besöka Belgrad

Bästa tiden att besöka Belgrad är vår och sommar. Höstperioden är mestadels regnig, och vintrarna kan bli ganska kalla i Belgrad. Om du gillar snöigt väder kan du besöka staden mellan december och mars. Mellan maj och september vaknar Belgrad till liv och staden börjar bli full av turister. Somrarna är varma och temperaturen ligger runt 26-30 °C.

Festivaler i Belgrad

Belgrad är värd för en mängd olika festivaler och erbjuder evenemang för alla. Här är de mest populära festivalerna som hålls i staden:

  • Belgrads internationella teaterfestival (september)
  • Belgrads dansfestival (mars-april)
  • Museernas natt (maj)
  • Resonate Music Festival (april)
  • Supernatural Festival (april)

Platser att besöka i Belgrad

Belgrad har en lång historia som du kan utforska genom stadens sevärdheter. Mellan de arkitektoniska sevärdheterna och de välkända museerna finns här de platser du måste se.

Kalemegdan – Belgrads fästning

Fästningen var en gång en viktig militärbas och fungerar nu som Belgrads centrala park. Du kan också besöka museer och olika kaféer runt fästningen, tillsammans med tennisbanor och andra områden där du kan utöva sport. Glöm inte att ta en titt på Pobednik-statyn, som är en av symbolerna för Belgrad och floderna Sava och Donau. För att ta dig till fästningen kliver du av vid den fjärde hållplatsen och använder spårvagn nummer 2.

Floden Donau

Den legendariska floden Donau är en karakteristisk del av Belgrad. Denna vackra flod, som inspirerar till folksagor och en rik historia av handel och erövringar, är ett måste för alla turister som besöker staden. Du kan njuta av utsikten över Donau genom att åka på en båttur eller från Belgrads fästning.

Knez Mihailova

Denna magiska gata är ett måste i Belgrad, med sina färgglada kaféer och specialiserade lokala butiker. Gatukonstnärer gör gatan ännu mer unik, medan kaféerna och de små restaurangerna som står uppradade på gatan skapar en möjlighet till en prisvärd men rolig måltid.

Katedralen i Belgrad

Belgrads katedral färdigställdes 1840 och dess interiör är rikt dekorerad i serbisk neoklassisk stil. Katedralen är också hemvist för den serbisk-ortodoxa kyrkans museum och det serbiska patriarkatet.

Nikola Tesla-museet

Nikola Tesla var pionjär i utvecklingen av elektroteknik, alternativa strömmar, radion och växelströmsmotorer, bland många andra uppfinningar. Hälften av detta lilla museum är tillägnat Teslas personliga artefakter, den andra hälften innehåller modeller av hans uppfinningar. Det finns engelsktalande guider som kan hjälpa dig att förstå hans uppfinningar. Inträdesavgiften för en engelsk guidad tur är cirka 500 RSD.

Serbiens nationalmuseum

Museet grundades 1844 och visar mer än 230 verk av Rafael, Tintoretto, Lorenzo di Credi och många fler italienska konstnärer i sin italienska konstsamling. Den franska konstsamlingen har 250 målningar med verk av Renoir, Monet, Degas, Lautrec med flera. Museet har andra rika samlingar från japanska, franska, nederländska och flamländska konstnärer och visar sammanlagt mer än 400 000 föremål.

Etnografiska museet

Du kan observera Serbiens traditioner och kultur i detta museum. Det finns föremål som serbiska dräkter och verktyg från tidigare århundraden och utställningarna i museet byter ämne regelbundet, vilket ger dig möjlighet att se många intressanta artefakter.

Var ska man bo i Belgrad?

Belgrad har många alternativ när det gäller boende, men det rekommenderas att du bor på lokala anläggningar, lägenheter och hyresrum eftersom de är billigare och relativt säkra i staden. De är betydligt billigare än mer etablerade hotell men ändå bekväma, samt mer tillgängliga eftersom de är lättare att hitta i stadens centrum. Små hyreslägenhetsrum är också bra alternativ för korta vistelser.

Vad ska man äta i Belgrad?

Belgrad har många bra alternativ för lokal mat på nästan varje gata. Du kan hitta ganska prisvärda restauranger som serverar lokala rätter och en del internationella restaurangkedjor. Priserna för rätter kan variera från 5 euro till 25 euro (2019) på lokala restauranger. I området Kralja Petra kan du smaka på Sarajevopajerna, som är en specialitet i regionen. I stadens centrum kan du smaka på lokala bakverk och desserter i traditionella bagerier till ett rimligt pris.

Shopping i Belgrad: De bästa souvenirerna att köpa

Serbiens skattepolitik gör landet väldigt dyrt att shoppa i. Ändå är vissa lokala butiker som ligger runt Knez Mihalailova-gatan och Terazije-torget rättvisa när det gäller klädpriser. Du kan hitta nästan alla europeiska märken runt Kralja Petra Street eller i Ušće Shopping Center och Delta City.

Traditionell keramik är bland de mest unika souvenirer du kan köpa i staden. Lokal mat som honung och den traditionella dipp som kallas ajvar samt hantverksmässiga drycker bör du också köpa när du besöker Belgrad.

Om du vill smaka på Belgrads unika kök rekommenderar vi de här restaurangerna:

  • Restaurang Zavicaj
  • Ambar
  • Mala Fabrika Ukusa
  • Frans
  • Lorenzo & Kakalamba

Nattliv i Belgrad

Belgrad har ett av de mest populära nattlivet i Europa. Priserna på drycker och klubbavgifter är billigare jämfört med de flesta europeiska städer. Nära floden Sava hittar du de bästa DJ-uppträdandena och de mest populära klubbarna i staden. Nattlivet blir ännu mer färgstarkt på somrarna.

Saker att veta innan du besöker Belgrad

Alla vägskyltar i staden är skrivna med det kyrilliska alfabetet. Därför ligger det i ditt intresse att börja din rundtur med att i förväg gå igenom stadskartan eller använda lämpliga appar för smarta telefoner för att hitta rätt. Det kan också vara bra att använda översättningsappar eftersom de kan översätta från foton och hjälpa dig att förstå vägskyltarna.

Viktiga telefonnummer att känna till i Belgrad

Landskod: +381(0)11

Belgrads Nikola Tesla-flygplats: +381(0)11 209 4000

Polis: 192

Brandmän: 193

Ambulans: 194

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*