Resa till Litauen

Det finns flera alternativ för destination och färdmedel för dig som vill resa till Litauen. Bra att veta är att Litauen är ett Schengen-land, vilket betyder att du inte behöver pass eller visum för inresa eller vistelse i landet, dock är det bra att ha med pass eller nationellt ID-kort vid resa, då detta krävs av de flesta resebolag.
Vilnius internationella flygplats är den största flygplatsen och har bäst flexibilitet i avgångstider och priser. Om du vill resa till Vilnius per flyg är också flygplatsen Kaunas ett ofta billigare alternativ, då Ryanair har billiga avgångar dit (dock inte från Sverige). Kaunas ligger dock cirka en timmes bilväg från huvudstaden, så i det billigare priset bör man lägga till kostnad för transfer till och från flygplatsen. Till Vilnius flygplats finns direktavgångar med flyg från Sverige. Skyways flyger från Stockholm (Arlanda) till Vilnius international airport. De flesta flygbolag, som exempelvis airBaltic, Finnair och SAS flyger dock via Riga, Helsingfors respektive Köpenhamn till Vilnius. Ska du resa med flyg till andra delar av Litauen går det även internationella flyg till och från Palanga, som ligger vid kusten i nordvästra Litauen. Ska besök förläggas till norra delen av landet rekommenderas flyg till Riga och sedan transport därifrån in i Litauen. Det går både bussar och tåg mellan Lettland och Litauen, oftast är det dessutom väldigt billigt, jämfört med priserna för resa inom Sverige.

Det finns också flera trevliga alternativ till flyg, om än inte lika effektiva rent tidsmässigt. Men som en vis person en gång sa, halva nöjet med att resa någonstans är att ta sig dit! Det går färjetrafik mellan Karlshamn i Blekinge till Klaipeda i västra Litauen en gång om dagen. Den resan tar cirka 14 timmar och färjorna har bekväma hytter och flera restauranger, barer, butiker och lekrum. Det går också att ta färja eller flyg till Tallinn och därifrån per buss åka till Litauen. Tre bussbolag, Ecolines, Eurolines och Busturas trafikerar sträckan Tallinn – Vilnius dagligen. Har man ett ont öga till busschaufförer går det utmärkt att hyra bil och köra själv, alternativt ta sin egen bil på färjan till Tallinn. Att köra från Tallinn till Vilnius tar cirka fem timmar och motorvägarna är bra och bensinen billigare än i Sverige. Klimatet i den baltiska trafiken är dock ett annat än i den svenska, det är vist att köra defensivt och hålla goda avstånd, då olyckorna är betydligt fler än på västra sidan av Östersjön.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*