Resa till Kroatien

Kroatien är land på balkanhalvön som har mycket att erbjuda sina turister. Landet har blivit enormt populärt under de senaste åren, främst beroende på de vackra badorterna vid sydkusten.
Reser man från Sverige är det enklaste och snabbaste sättet att ta sig hit via flyg. Att resa från Stockholm till Split tar strax under tre timmar. Man kan även resa hit med tåg, buss eller köra egen bil.

Boende

Vad gäller boende finns det ett brett utbud av hotell, från enklare standard till moderna lyxhotell. På de flesta orter finns det turistbyråer som kan stå till tjänst om man behöver hjälp med bokning. Ett gott råd är att boka hotell så snart som möjligt, då det oftast blir billigare, samt att det kan vara svårt att få det boende man vill om man reser under högsäsong.
Ett annat alternativ är ett hyra lägenhet eller rum privat, vilket är ett utmärkt sätt att möta den kroatiska kulturen på ett mer genuint sätt. Detta kan också bli billigare än att bo på hotell.
Ett tredje alternativ är att bo på campingplats, då Kroatien har många fina campingar att erbjuda, framför allt längs kusten.

Natur och klimat

Vill man upptäcka vacker natur rekommenderas ett besök till något av Kroatiens åtta nationalparker. Samtliga är belägna i den södra delen av landet. Den mest kända är Krka, som är ett sju mil långt område med grönskande natur och porlande vattenfall. På ögruppen Brijuni, som består av fjorton öar, kan man få se både zebror och antiloper, vilka togs hit på den tid då Kroatien tillhörde Jugoslavien. En tredje nationalpark är Kornatiöarna – 147 stycken små öar med ett rikt växt- och djurliv i vattnet runt omkring. De vita öarna är inte bebodda, men är ett populärt resmål för dykare och seglare.

Högsäsongen för att resa till Kroatien ligger i princip mellan juli och augusti, då vädret också är som varmast, cirka 25-30 grader. Högsäsongen innebär på de flesta ställen att det är något dyrare priser och mer människor i rörelse.
Vill man resa hit andra tider på året är maj-juni en period då vädret är något svalare och turisterna betydligt färre. Samma sak gäller i september. En nackdel med att besöka Kroatien under lågsäsong kan dock vara att en del sevärdheter och turistattraktioner då har stängt.

Turistorter

De mest kända turistorterna i Kroatien är, förutom huvudstaden Zagreb, Dubrovnik och Split.
Dubrovnik är en gammal stad med delar ända från 1400-talet och en två kilometer lång ringmur från samma tidsperiod. Staden är inte känd för sina stränder, men här finns ändå ett par man kan passa på att besöka om man ändå är här.
Split är en stad med anor ända tillbaka till 200-talet då romarna kontrollerade staden. Centrum är bilfritt och rymmer mängder av historiska byggnader, små caféer, restauranger och smala gränder. Hamnpromenaden heter Riva och leder från staden ner till hamnen. Härifrån går färjor till de flesta stora öarna utanför kusten.

Sammantaget har Kroatien definitivt någonting att erbjuda alla, oavsett smak och intressen. Missa helt enkelt inte denna pärla vid Medelhavet!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*