Resa till Japan

Det är många som drömmer om att åka till Japan och om man gör resan så är det en upplevelse som man sent kommer att glömma.

Japan är ett väldigt speciellt land då det är långt och smalt och består av flera öar! I norr har de kalla vintrar med mycket snö medan de sydligaste öarna har subtropiskt klimat med värme och sommar i princip hela året.

Städerna

De mest kända städerna i Japan är huvudstaden Tokyo, men även Osaka, Kyoto och Nara. Det finns många fler städer som är värda att besöka men allt beror på hur mycket tid man har och vad man är ute efter. Nagano blev känt för många när Japan arrangerade vinter-OS och staden har sedan dess varit oerhört populär som vinter-turistmål med skidåkning, och mycket mer.

Historiska och religiösa platser

Förutom att besöka städer så finns det mycket annat att göra i Japan. Landet har en unik historia där religion är viktigt. Det finns otroligt många heliga platser och shrines man kan besöka, både i staden och på mer avlägsna ställen. Alla är platser för bön och för andlig återhämtning. Som västerländsk turist ska man tänka på att klä sig ordentligt, inte visa för mycket hud och framförallt täcka över tatueringar. Detta är extra viktigt för kvinnor.

Shinto är den huvudsakliga religionen i Japan blandat med Buddhism vilket märks på maten och hur folket är. Det finns inte många kristna så kyrkor hittar man inte utan det är shrines som är deras tempel. Om man kan ska man undvika att besöka dessa den 1 Januari eftersom det är nyår i Japan och alla japaner gå till sitt lokala shrine för att be om lycka och välgång under det nya året.

Natur

Japan är som sagt öar och de har alla olika miljöer. I norr kan man se apor bada i varma källor under vintern medan i söder är det helt annat klimat. På våren är det många som åker till Japan för att se plommonträden blomma och därefter de Japanska körsbärsträden.

Om man är intresserad av Japan och dess natur så är ett besök på Mount Fuji ett måste. Att kalla det ett berg är egentligen missvisande då det faktiskt är en aktivt sovandes vulkan.

Transport

I städerna finns det många olika sätt att ta sig fram, det vanligaste är att antingen gå eller ta tunnelbanan. Bilköerna kan vara långa så det kan ta tid att ta sig fram på annat vis. Tunnelbanan är väldigt ren, går i tid och är snabb. På kvällar, nätter och helger finns det vagnar för endast kvinnor. Det är rekommenderat att man använder dessa som kvinna.

Om man ska åka från en stad till en annan så finns det tåg och snabbhastighetståg. Mellan Osaka, Kyoto och Tokyo går Shinskansen som är det bästa och snabbaste sättet att ta sig mellan städerna.
Om man ska till andra delar av landet är det annars rekommenderat att flyga men om man har tid och vill se mycket lokalt och kunna stanna när man vill så är det underbart att hyra en bil och lära känna det riktiga Japan. Men då får man även räkna med att man inte kan göra sig förstådd om man inte talar japanska.