Resa med hunden – Ta med bästa vännen när du ska iväg

Resa med hunden

Det finns många fördelar med att ha en hund i familjen, men det finns också en hel del att tänka på, som till exempel hur man ska gå tillväga när man ska resa med hunden. Beroende på vart man ska resa så är det lite olika regler som gäller och därför är det bra att kolla upp vilka regler som gäller för den destination man hade tänkt resa till.

Resa inrikes med bil eller annat färdmedel

I Sverige finns det inga direkta krav på vad som gäller vid resa med hund, däremot är det lag på att ha hunden i en bur, alternativt att ha hunden kopplad med ett så kallat hundbälte när man har hunden i bilen. Om man däremot reser med annat färdmedel i Sverige, så måste man förhålla sig till vissa regler. På både bussar och tåg finns det separata djurvagnar där det är tillåtet att ha hunden med sig. Dessutom ställer tåg – och bussbolagen krav på att man max får ha 2 hundar per person för att man ska kunna resa dem. Om man mot förmodan har fler hundar än 2 hundar, så är det tillåtet att ha med dem om man har dem i bur. Det är också bra att hunden eller hundarna är ID-märkta.

Resa utrikes och inom EU

När man ska resa utomlands med hunden finns det lite olika krav att förhålla sig till, beroende på vart i världen man ska resa. Hunden måste ha alla nödvändiga vaccinationer och även ha ett EU-pass. Hunden ska också vara avmaskad och man måste ha ett intyg som stärker detta. Vidare ska hunden också vara ID-märkt och det gäller när man reser både inom EU och utanför EU. Vissa länder kräver också att man ska kunna uppvisa ett giltigt läkarintyg som bevisar att hunden är helt frisk. Alla intyg och vaccinationer samt ID-märkning och EU-pass kan man ordna hos veterinären. En annan sak man bör tänka på innan man reser med sin hund är att det även finns länder som inte godkänner vissa hundraser, Danmark är ett sånt land till exempel. Så det är väldigt viktigt att ta reda på vad som gäller för det land som man hade tänkt resa till.

Inför hemresan

Det är otroligt viktigt att kolla upp vad som gäller inför hemresan då alla länder har olika krav. Om det vill sig illa, så kan man bli avvisad från att resa med hunden och den kan då sättas i karantän eller i värsta fall avlivas. Det är också viktigt att anmäla hundens resa för svenska tullverket så att man kan föra in hunden i Sverige igen efter resan.