Res hållbart – Bli klimatsmart på din nästa semester!

Res hållbart

Res hållbart – Att resa hållbart innebär att du har både människor och vår planet i åtanke när du reser. Vi alla kan göra något för en mer grön miljö och att resa klimatsmart är inte så svårt som du kanske tror. I denna artikel går vi igenom vad du som resenär kan göra för en gladare planet och med ett gott samvete. Res hållbart från och med idag! 

Planera din resa 

Redan i ett planerande skede av din semester kan du göra aktiva och smarta val som lämnar ett positivt avtryck på klimatet. Om du inte ska iväg på en långresa så välj gärna ett färdmedel som inte påverkar miljön så pass negativt. Skippa flyg och kryssningsfartyg och ta tåget till din destination. Att ta tåget gör även att du ser så mycket mer av världen på väg till ditt resmål och är ett toppenval av färdmedel när det kommer till miljön. 

Om du dock behöver resa långt och inte har några andra alternativ än flyg så är det en bättre idé att flyga mer sällan och istället välja att stanna på resmålet en längre tid. Färjor, och speciellt de som kallas för snabbfärjor är ett av de värsta färdmedlen du kan ta då de till och med är sämre än flyg för miljön.  

Åk gärna även när det inte är högsäsong. Detta gör att landets turistsäsong blir längre och när resenärer besöker landet mer utspritt sliter det mindre på miljön och lokalsamhället.  

Välj boende med omsorg 

Idag finns det flera hotell och andra boenden runt om i världen som är hållbarhetsmärkta. Exempel på trovärdiga miljömärkningar är bland annat Svanen, Tavel life och EU Ecolabel. Om du inte kan hitta ett hotell på destinationen med hållbarhet som fokus är det alltid bättre att välja små, lokalägda hotell då du vet att du bidrar till ekonomin på plats. 

Om du väljer ett all inclusive-hotell går pengarna istället till stora företag och vinsten stannar därför inte i landet. Att även äta på hotellet gynnar heller inte den lokala ekonomin.   

Ät på destinationens kvarterskrogar 

När det kommer till val av mat på resan kan du här göra ett flertal miljövänliga val. Genom att äta mer vegetariskt gör att du sparar på både vatten, mark och klimatutsläpp. Att även besöka de lokala kvarterskrogarna och matställena gynnar du den lokala matkulturen och pengarna du spenderar stannar i landet.  

Att äta på samma kedjor som vi har hemma gör att pengarna istället går till stora företag och inte till själva landet du besöker. Leta efter råvaror som produceras lokalt som exempelvis frukt och grönsaker. 

Ett annat tips är även att äta mer på restaurangen eller dricka ditt kaffe på kaféet istället för att välja take away som ofta innebär användning av engångsplast. 

Välj dina aktiviteter noga 

Att ägna sig åt olika aktiviteter och guidade turer på resa är mycket vanligt för att uppleva allt som landet har att erbjuda. Men även här kan du göra smarta och mer hållbara val genom att göra en god eftersökning innan du anmäler dig till turen.  

Välj alltid ett lokalt guideföretag över ett som inte är det och undvik transporter som använder sig av djur. Detta kan vara alltifrån elefanter i Asien eller åsnor i Grekland. Undvik även de turistattraktioner där du kan fotas eller hålla i vilda djur, då djurens välmående inte kan garanteras. 

Åk heller inte till stora vattenland, utan bada istället direkt i havet. När du köper souvenirer se då till att inte köpa något föremål gjorda av djurdelar som bland annat päls, elfenben och liknande. Med några små justeringar kan vi alla göra någonting för miljön!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*