Pythagorion som nästa resmål

Inte långt från huvudstaden Vathi eller Samos stad, ligger en pittoresk stad vid namn Pythagorion. Det är matematikern Pythagoras födelseort och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Precis som Vathi ligger den på den sydvästra sidan och har faktiskt blivit öns största turistmål för charterresenärer. Dock har invånarna här, trots sina många årliga besökare, sett till att bevara charmen och den ursprungliga atmosfären i staden och det går ett rykte som säger att stadens hamn är den äldsta i hela Medelhavet och Egeiska havet, och härstammar från Polikrates era. Hamnpromenaden är ett måste och också något som är självklart när man befinner sig i Pythagorion. Här kan man gå från taverna till taverna och smaka på de grekiska läckerheterna.
Den här lilla staden är byggd på en höjd och många av hotellen ligger en bit upp. Det gäller alltså att traska en bra bit upp på berget för att komma hem men å andra sidan har ingen dött av lite motion. De flesta rummen har även en underbar utsikt, tack vare läget.

Stränder

Pythagorion ligger i en djup och rund bukt och har en rad fina stränder att skylta med. Till att börja med kan man uppsöka den lilla stranden vid piren längst bort i slutet på hamnpromenaden. Den är visserligen stenig men kan vara värd ett besök om man bara vill ta sig ett dopp. Den heter Tarsanas Beach och har både parasoll och en liten restaurang.
Bortom piren med Pythagoras-statyn börjar en annan strand. Rematiki Beach är en långgrund mindre sandstrand som passar bra för barnen. Öns bästa restaurang Remataki, ligger också här.
Om man vill dyka på någon av stränderna, kan man bege sig till Samos Dive Center som har ett kontor vid hamnen i Pythagorion. Det ligger i mitten av hamnpromenaden och är lätt att se.

Ta badbåten ut till Samiopoula

Även runt Samos ligger det några småöar och utanför Pythagorion kan man åka ut till Samiopoula som har en underbar liten sandstrand. Här finns det få kiosker, endast en lunchrestaurang så man kan ta med det nödvändigaste för dagen så som vattenflaska och lite tilltugg om man inte vill sätta sig till dukat bord. Härute kan det också bli en del vågor så om man är lite sugen på att surfa eller blåsa upp en luftmadrass för att vaggas på havet, så är Samiopoula en bra plats.

Utflykter

En annan anledning till att så många beger sig till Pythagorion, är att det är en perfekt bas för utflykter. Det tar inte lång tid att åka in till Vathi och till Kokkari som har fantastiska naturreservat, är det endast 10 minuters bilfärd. Många av öns finaste stränder nås även förhållandevis snabbt och lätt härifrån, vilket är bra om man har hyrt bil men inte vill åka alltför långt i värmen.

Gå i Pythagoras fotspår

Förutom andra orter och stränder, så har Pythagorion en rad antika sevärdheter och fynd. Bland annat kan man se dessa i Pythagoras grotta utanför staden eller gå in på det Arkeologiska museet för att spana på de över 3000 artefakterna här. Glöm heller inte att fotografera den berömda statyn av matematikern som står nere vid hamnen. Pythagorion är inget hålligång-ställe. Det finns visserligen några trendiga barer att sätta sig på, men för övrigt är det lugn och ro som gäller.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*