Praktfulla sevärdheter i Bodrum

Det numera så eftertraktade Bodrum är en lisa för själen med sina vita sandstränder, sin lummiga växtlighet och det vilda nattlivet. Men när man får lite tid över för annat så är det värt att spana in några berömda sevärdheter runt staden och på denna halvö som många riktar sina blickar mot. Följ med på lite guidning över Bodrums bästa sevärdheter.

Undervattensmuseet

Om man tillhör den skara människor som tycker dykning låter lite läskigt, så kan man istället göra det enkelt för sig och besöka det kända Undervattensmuseet som ligger i Bodrums Slott. Här finns inte bara liv från havet utan även en mängd artefakter från skeppsbrott, kvarlevor och andra uråldriga arkeologiska fynd. Här kan man även få möjlighet att röra vid vissa objekt samt gå upp i de två visningslokalerna med värdefulla glasexemplar.

St. Peterslottet

Denna storartade borg är byggd på 1500-talet som ett skydd mot inkräktare och för spaningsuppdrag. Den ligger på en stenig strand mellan två vikar och blev det sista kristna fästningen i regionen Anatolien. Idag är det ett Undervattensmuseum men att se det utanpå är också mycket spännande. Förutom museet har slottet många fina borggårdar och medeltida trappor och torn som leder tankarna tillbaka till sagornas värld. De små stilkapellen som numera har byggts om till moské, tillhör den allra vackraste delen av slottet omgivet av söta mullbärsträd och vita duvor som flaxar förbi.

Halikarnas

Kanske är det dumt att lista Halikarnas som en sevärdhet men faktum är att detta liberala disco är bland de mest kända i hela Europa och Turkiet. Det är ett utomhusdisco och förutom att dansa tills in på småtimmarna, kan man även titta på de artister som uppträder här. Discot ligger på den berömda bargatan Cumhuriyet cad. som fylls av folk ända in på morgonkvisten. Varje dag är denna mytomspunna nattklubb öppen och dj:s från hela världen har spelat här.

Ölu Deniz

Alldeles nära staden Bodrum ligger en lagun vid namn Ölu Deniz som betyder dött vatten. Namnet har kommit då vattnet är så lugnt och stilla på grund av att det ligger inbäddat bland stränder och berglandskap. Många talar även om Ölu Deniz som den blå lagunen som är en del av ett naturreservat med en charmig by i närheten. Platsen som verkligen är en bit av paradiset är känt för sitt utmärkta väder som lämpar sig för paragliding, eftersom området sett från luften är så vansinnigt vackert att det ofta tar andan ur en. Även dykning är populärt här.

Zeki Muren Museet

Den berömda turkiska sångaren och konstnären Zeki Muren hade ett sommarhus i Bodrum och när han dog gjordes det om till museum. Här kantas väggarna av hans egen konst och texter ur privatlivet samt en rad andra föremål som utmärker honom. Man kan också finna intressanta kostymer från hans artistliv då han verkligen var före sin tid, t.ex. att uppmärksamma homosexualitet osv. Museet är öppet alla dagar och det kostar endast 1,2 euro att gå in här. Det är fritt att fotografera, vilket ofta inte är fallet i Turkiet, så glöm inte mobiltelefon eller kamera

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*