Portugal som resmål

Är man trött på de gamla vanliga resmålen i Europa som börjar bli både uttjatade och överfulla så ska man bege sig till Portugal – landet som för inte alltför länge sedan var fattigt och relativt folktomt men som sedan inträdet i EU har blommat upp som aldrig förr. Och detta land har många fina och outforskade hörn som numera börjar fyllas med turister och nya invånare. Börja i det gröna Porto uppe i norr, åk vidare till charmiga Leiria och vidare ned till Lissabon. När man har varit där ett tag för att titta på allt vad Portugals huvudstad har att erbjuda, kan man med fördel fortsätta ned till Algarve-kusten eller varför inte ta en liten avstickare till fotbollsproffset Cristiano Ronaldos barndoms ögrupp, Madeira som ligger 40 mil norr om Kanarieöarna.

En liten historielektion om Portugal

Precis som Spanien har Portugal också fått känna på diktaturens vingslag från 1926 fram till 1974. Dock tog en grupp med unga officerare över i kuppen ”röda nejlikornas revolution”. Vid samma tidpunkt krävde Portugals kolonier självstyre och en del krig blossade upp. Efter kuppen drog Portugal tillbaka sina trupper från bl.a. Mocambique och Angola och fortfarande ser man många av dessa länders invånare i de portugisiska städerna.
Numera är Portugal en EU-medlemsstat och sköter sig själv med en lugn demokrati och turismen blomstrar återigen.

Från Porto…

Börja resan i det lummiga Porto där landskapet är betydligt mer olikt de södra och innersta delarna av landet. Naturen är frodig och grön, vingårdarna avlöser varandra och portvinet tillverkas på löpande band. Portos innerstad är ganska lik övriga sydeuropeiska städer men dock märker man fortfarande landsbygdens ”fattigdom” här och där. Folk är emellertid mycket gästvänliga och gärna villiga att prata en stund.

…till Leiria

I mitten av landet vid Atlantens kust ligger en stad som heter Leiria. Den har ca 50 000 invånare men staden verkar betydligt större. Här finns både shopping, charmiga gator och en hel del stränder runt omkring som nås via de många vägarna kantade av eukalyptusträd. Från Leiria har man nära till andra intressanta städer som Coimbra, Fatima, Alcobaça samt Batalha. I närheten av Leiria ligger Marinha Grande som varit centrum för kristall – och glashantverk under en lång tid.

Norr om Algarve ligger ett platt jordbrukslandskap, vid namn Alentejo. Här kan man finna den historiska staden Évora. Vid kusten jobbar yrkesfiskarna, herdarna går med sina får och getter i bergen och i staden Coimbra, hittar man studenterna. Ta en sväng in i den kulturrika staden och klostret Fatima där tre barn en gång berättat att de sett jungfru Maria. Sedan dess är denna plats en vallfärdsort för alla pilgrimer och kristna.

Riktning Lissabon

När man väl har hamnat i Portugals huvudstad Lissabon, är det dags för sight-seeing, shopping och nattliv. Lyssna på den typiska Fado-bluesen på en av de många musikklubbarna eller spatsera omkring i Bairro Alto. Lissabon ligger upphöjt på sju kullar och är en kuperad och glad stad idag.

Fortsättning mot Algarve

Sist men inte minst kan man gotta sig i Algarvekustens guldkorn med vackra stränder, avkopplande golf och äventyr. Här är det sol och bad som gäller samtidigt som man kan njuta av kulturen på nära håll. Det är lätt att både ta sig hit med flyg och även lätt att hyra bil eller ta lokalbussarna, alternativt tåget för att se mer av landet eller Algarves utsökta kustremsa.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*