Portugal – det växande turistlandet

Den gamla diktaturepoken i Portugal är sedan länge ett bortblåst minne. Numera är detta ett väletablerat EU-land som drar till sig turister som en flugfångare. Och det är inte svårt att begripa då det är ett land som har allt att erbjuda. Portugal har en varierande natur, charmiga oförstörda städer och ett gästvänligt folk som dessutom är mycket bra på engelska. Mellan 1926 och 1974 var det svårt för portugiserna då landet befann sig under en sträng diktatur, men dessförinnan kan folket vara stolta över sina sjöfarare som upptäckte en stor del av världen. Vasco da Gama är bara en av dem och detta kan man också skåda genom att vandra på den gigantiska sjöfararkartan som ligger i Belémkajen i Lissabon.
Sedan mitten på 70-talet har dock Portugal växt sig stort igen även om man fortfarande kan ana fattigdom i vissa mindre byar men det är också en del av landets charm.

Typiskt för Portugal

Detta sydvästliga land som en gång hade en morisk era, har upplevt både höjdpunkter och svåra tider. Men en gemensam nämnare är dock att det alltid har varit ett fiskande folk som livnärt sig på havets läckerheter. Därför kan man frossa i både fisk och skaldjur från morgon till kväll, var man än befinner sig i landet. Förutom maten och nationalrätten Bacalhau och de goda bakverken pasteis de nata, görs pastel de Belém som ursprungligen är påhittad av nunnor och alla dessa läckerheter gör att det vattnas i munnen.
Naturligtvis är Portugal även ett centrum för kultur och nöjesliv och det kan man höra genom att lyssna på den underbara fadon – en musikstil som ger en förnimmelse av nostalgi och visar själen i portugisiska liv.

Viktiga stopp när man är i Portugal

Portugal har verkligen något att erbjuda, var man än befinner sig i landet. Portos grönska i norr med vingårdar i Dourodalen som producerar vinho verde och det berömda portvinet, glas- och kristallstaden Leiria och Marinha Grande i mitten vid kuststräckan samt den romerska staden Èvora där templen och katedralerna är rena fröjden för ögat. Den sistnämnda staden är ett kulturvärldsarv på UNESCO:s lista som så många andra platser och sevärdheter i Portugal.
Sedan kan man bege sig mot Lissabon någon timme söderöver, och vidare ned mot Algarve där städerna Faro, Albufeira och Olhão väntar. Här kan man bada och sola, bege sig ut på äventyr i naturparkerna samt spela golf för fulla muggar. Skulle man komma från Spanien och åka bil ned, kan man även uppleva värmen och studentlivet i Coimbra och vallfärdsorten Fatima där pilgrimer sedan länge har bett sina böner till jungfru Maria.

Att vistas i Portugal

Förr var landet relativt billigt att vistas i men nu börjar priserna gå upp även här. Nivåerna beror visserligen på var man håller till och landsbygdens prisklass är betydligt lägre. Dock är både restaurangpriser och biljetter inom kollektivtrafiken nästan hälften så dyra som i Sverige, så man får naturligtvis valuta för sina pengar.
Portugal har på senare tid blivit ett skatteparadis för svenska pensionärer som investerat i fastigheter där. Där beskattas nämligen inte privata tjänstemänpensioner. Skatteförmånerna är stora och om man lägger till det sköna klimatet, kan det inte bli bättre. Dock är detta inte omtyckt av den svenska staten, men än så länge har Portugal inte ändrat på detta.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*