Porecs 5 höjdpunkter

Porec, den kroatiska pärlan i Istrien, är inte bara ett semestermål för soldyrkaren. Här finns även allehanda aktiviteter och sevärdheter. Den gamla medeltidsstaden är förvisso inte stor men har omnejder att utforska som inte går av för hackor. De relativt låga priserna gör också att Porec och Kroatien överlag, har blivit ett eftertraktat turistmål för folk i alla åldrar och samhällsklasser. Läs vidare så kommer här tips på 5 höjdpunkter innan hemfärden nalkas igen.

Lär känna Porec från havet med en kajak-tur i solnedgången

Vem har sagt att man bara kan se en stad till fots eller från en hop on/hop off-buss? I Porec finns det turer där man kan hyra en kajak och paddla ut i vattnet och se den berikande medeltidspärlan ur en annan vy. Paddla runt de små öarna och tillbaka igen, låt solnedgången och havsbrisen svalka huden och skymta de små byggnaderna i staden skifta färg allteftersom kvällen uppenbarar sig.
Se stadsmuren resa sig, betrakta Zelena Laguna en bit bort och märk kloster – och tempelruinerna resa sig vid paddlingen tillbaka. Finns det något mer romantiskt?

Strosa i gamla stan

Trots att Porec är en fullfjädrad charterort så har man varit noga med att bevara de gamla delarna. I gamla stan kan man se den berömda basilikan som varit föremål för en mängd TV-inspelningar samt de gamla romarhusen som daterar långt tillbaka i tiden. Gamla stan är en gemytlig blandning av gammalt och nytt även om det gamla segrar i slutändan och shopping och restauranger finns i överflöd, det ena stället mer unikt än det andra.

Gå in i Jama Baredine-grottan

Ca 6,5 km från Porecs centrum ligger Jama Baredine-grottan. Detta är en av de mest berömda platserna i hela Kroatien. Stalaktiter och stalagmiter från golv till tak, underliga djur i vattnet och en atmosfär som är både kuslig och intressant. Jama Baredine öppnade först sina portar för allmänheten 1995 och en tur här tar ca 40 minuter för att gå igenom den 300 meter långa grottan som ligger 60 meter under jord. Ett garanterat äventyr för alla modiga själar.

Åk på Lim-fjorden och titta efter ostron

Söder om Porec nära Rovinj och Vrsar, ringlar sig Lim-fjorden som är hem för allehanda fiskar och havsdjur som exempelvis ostron. Här kan man både följa med i sällskap på båt samt hyra kajak och paddla en bit. Lim-fjorden har även en del undangömda grottor och laguner där man minst anar det.
Namnet har givits fjorden då Lim syftar till ”limit” eller gräns och det är just vad den gör, eller gjorde om man ska vara korrekt – fjorden gränsade förr till två olika romerska provinser. Den är ca 10 km lång (35 km om man räknar hela dalen) och ett riktigt paradis för naturälskare.

Handla tryffel, ost och lavendel på Decumanus Street

Kroatien har mycket tryfflar, den där förnämliga svampen som nosas upp av tränade hundar och som kostar en förmögenhet. Dessa kan bli ett härligt inköp tillsammans med några goda, lokalproducerade ostar hos någon av Porecs mysiga butiker på den stora shoppinggatan Decumanus i centrum. Passa även på att köpa hem lavendel och olivolja av hög kvalitet – några produkter typiska för Kroatien.