Porec

Den lilla medeltidsstaden Porec i Kroatien har gedigna anor, staden är nämligen över 2000 år gammal för att vara mer exakt. Detta gamla, gemytliga guldkorn ligger vackert beläget på en halvö med det Adriatiska Havet så långt ögat kan nå, vid utsiktsposter eller S:t Eufrasiusbasilikans kyrktorn.
I Porec är det dock mycket liv och rörelse trots den lilla storleken, dels för att den har en anrik historia och dels för att det är mycket enkelt att hitta boende till lämpliga priser på både hotell och vid stadens många campingplatser.

Boende

Som nämnt ovan så finns det en rad eftertraktade campingplatser och hotell i och i närheten av Porec för alla olika tycken och smaker. Camp Lanterna och Camp Zelena Laguna är de två största campingarna men även Solaris och Ulika, som är till för den som inte vill ha en tråd på kroppen – d.v.s. de sistnämnda är för nudister.
Söder om staden ligger de flesta hotellen men i centrum finns även ett lyxhotell, kallat Riviera som nyligen har renoverats och bjuder på en makalös utsikt över gamla stan och havet.
Man har satsat mycket på turism i Porec och det är faktiskt så att det finns dubbelt så många hotellsängar som det finns invånare i staden. Man har även ordnat casinon för den som vill spela lite och satsa en slant eller två.

Sevärdheter i Porec

Bara genom att strosa runt i centrum av Porec, kommer man säkerligen att upptäcka massvis av byggnader och små gränder som kommer att få en att baxna av förvåning – positivt menat naturligtvis. Bland annat ligger här en kyrka vid namn S:t Eufrasiusbasilikan som dessutom finns med på UNESCO:s världsarvslista. Inne i kyrkan kan man skymta mosaiker från 500-talet. Man ska tänka på att täcka både axlar och knän när man går in.

En annan sevärdhet i Porec som också för tankarna till Rom och Italien, är den stora ringmuren som täcker staden. Den ser nästan ut som en del av Kolosseum. Ringmuren byggdes under 1500-talet som ett skydd mot turkarna. Det bysantiska arvet samt de romerska influenserna gör sig också påminda och en rad kulturer möts och bildar Istriens stolthet som man inte kan få nog av.

Som sammanfattning kan man säga att Porec är en perfekt kombination av kultur och turism och eftersom kroaterna är kända för att vara mycket gästvänliga, så är det inte konstigt att folk kommer hit gång på gång … på gång.

Ta sig runt i Porec

Bussnätet i Porec är väl utbyggt och billigt. Annars kan man lätt ta en taxi. Många hyr dock bil eller cykel när de väl är på plats då detta är det bästa sättet att se lite mer av Istrien och områdena kring Porec. Till vissa stränder kan man ta ett litet mini-tåg som också ger en trevlig upplevelse och bidrar till chanser att stifta nya bekantskaper med andra turister samtidigt som man sitter där och tittar ut över havet och kusten.

Ta sig till Porec från Sverige

Man kan åka till Porec med charter om så önskas. Det går också bra att boka en flygstol till Pula med Norwegian eller till Rijeka med Ryanair.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*