Populära Cypern – Något för dig?

Cypern hör till en av de mer populära semesterorterna för oss svenskar. Årligen reser tiotusentals svenskar till Cypern för att sola, bada, uppleva historiska platser och bara njuta. Cypern bjuder på en härlig mix av vacker arkitektur, kritvita stränder och kristallklart vatten. Bästa tiden att resa är under sommarhalvåret, men även om oktober-mars bjuder på en regnperiod så handlar det om ytterst små mängder.

Fakta om Cypern

Cyperns huvudstad heter Nicosia och är delad i en nordlig del där det bor närmare 90 000 invånare och en sydlig del där det bor cirka 200 000 invånare. Totalt på Cypern bor det cirka 750 000 invånare. Huvudspråken är grekiska, turkiska och engelska, så som turist klarar man sig gott på sin skolengelska. Den största religionen är den grekisk-ortodoxa.

Att turista på Cypern

Att turista på Cypern innebär inga större problem och lokalbefolkningen är mycket vana vid turisterna. Respektera dock deras religion och kultur och uppträd vänligt. På restaurangerna och till taxichaufförerna bör du dricksa, även om det på restaurangerna ofta är lagt till några extra kronor på notan redan från början. Tidsskillnaden mellan Sverige och Cypern är en timme framåt. Som regel kan man dricka vattnet på Cypern, men vill du vara riktigt säker rekommenderas ändå att du köper vatten på flaska. Internettillgången är helt ok.

När det kommer till boende på Cypern finns det mesta, från lyxiga hotell, till vandrarhem och campingplatser. Det är lätt att hitta någonstans att bo, oavsett storleken på plånboken. Maten på Cypern har mycket från det turkiska och det grekiska köket, som Tava som består av lamm med lök och tomater, eller Stifado som är hare eller oxe stuvat i vin med lök och örter. Givetvis finns det även många goda viner på Cypern.

Att ta sig runt på Cypern brukar inte vara några problem så länge du befinner dig på de större orterna. Det finns många bussar som förbinder olika städer på Cypern med varandra, samt bra med taxi och hyrbilar. Ta gärna båten från Lemessos och bege dig på en dagstur till Grekland eller Israel. Det går också fint att ta båten till ett flertal turkiska hamnstäder, samt till Libanon.

Sevärdheter på Cypern

Kyrkan Ayios Lazaros är en av de största sevärdheterna i Larnaka. Kyrkan är byggd över graven till Lazaros, som efter sin död återuppväcktes av Jesus. Här hittar du bland annat en rad vackra träsniderier från barockens tid. I Larnaka hittar du även en utgrävning efter den stad, Kition, som låg på samma plats på 1200-talet. Resterna syns bland annat som de mäktiga väggarna av enorma stenblock.

I den lilla byn Dhernia hittar du vidare tre kyrkor, där den äldsta av dem, Ayai Marina, har rötter ända bak till 1400-tal. Speciellt intressanta är de många ikonerna som du kan se i kyrkan. Ayia Napia är ett klassiskt ställe på Cypern och i grunden ett gammalt fiskeläger. Hit åker många turister både för att sola och bada, men också för att titta på 1500-talskyrkan samt det gamla klostret från medeltiden. En bit utanför Limassol hittar man sedan Kolossi, ett vackert slott med en fantastisk arkitektur från 1200-talet. En av de mest intressanta utgrävningarna på Cypern ligger också strax utanför i Limassol och heter Kourion. Här kan du se en amfiteater som byggdes redan på 100-talet innan Kristus, samt en katedral och många andra spännande byggnader.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*