Planera inför din resa

Planera inför din resa

När du ska ut och resa så behöver du förutom att ordna med flygbiljetter och boende, ha koll på en hel del saker för att din resa ska bli så säker och smidig som möjligt. Vad du kommer behöva ha i åtanke beror lite på vart i världen du ska åka.

Vi ger dig i denna artikel tips om vad du behöver tänka på och planera inför din resa för att du ska kunna känna dig trygg i landet du besöker!

Giltiga resehandlingar

Inför en resa är det du som resenär som är ansvarig för att ta reda på vilka regler och resehandlingar du behöver för att kunna resa in i önskat land. Du är även ansvarig för att kunna styrka din identitet och ditt medborgarskap om det efterfrågas på resmålet.

Se därför till att ta reda på vad inreselandet har för regler gällande pass, då många länder kräver att ditt pass är giltigt en viss tid efter att du lämnat landet. Detta brukar i regel vara sex månader. Är ditt pass i gott skick inför din resa? Ett skadat pass kan bli nekat vid inresa av landet. 

Visum och vaccinationer

Det är inte ovanligt att du kommer behöva visum för att resa in i ett land. Ett visum är ett dokument som visar på att du har tillåtelse att både resa in och ut ur landet du vill åka till. Att ordna med visum kan ta olika lång tid beroende på land, så se till att vara ute i god tid att ansöka om visum för att du ska hinna bli godkänd innan avresa.

Om du är osäker på vad som gäller för just det land du vill resa till kan du alltid kontakta landets ambassad för information. Tänk på att även resa ut ur landet igen innan visumet går ut, då en del länder tar ut böter, för overstay om du stannar i landet längre än vad du blivit tillåten till. 

Se till att ha reseförsäkring

Att ha reseförsäkring när du är ute och reser är otroligt viktigt ifall du råkar ut för en olycka under resan. Reseförsäkring kan ingå vid köp av resa med vissa kreditkort, men kan även ingå i din hemförsäkring. För att du ska kunna bevisa att du är försäkrad genom din hemförsäkring kommer du behöva ett resebevis. Detta kan du beställa från ditt försäkringbolag.

Om du reser inom EU och behöver sjukvård på plats kan du använda ditt EU-kort som du kan beställa hos Försäkringskassan. Genom att uppvisa detta kort på plats betalar du samma belopp för sjukvård som landets invånare.

Växla pengar innan avresa

På många resmål är kortbetalning inte möjlig. Se därför till att du både har kontanter och kort med dig under din resa. Detta är även bra ifall du skulle råka bli bestulen eller tappa bort dina tillbehörigheter på plats. Genom att växla pengar innan avresa kan du vara väl förberedd redan när du landat på ditt resmål. Du kan växla pengar på ett växlingskontor i din stad eller direkt på flygplatsen.

Tar du dig till exempelvis Arlanda flygplats med bil och vill kunna parkera din bil säkert och prisvärt kan du låta din bil stå parkerad på flygplatsen tills du är tillbaka från din resa. På https://parkos.se/parkering-arlanda/ hittar du bra erbjudanden för parkering på Arlanda och du kan istället fokusera på din resa och resväg. Detta gör din resa till och från resmålet så mycket smidigare!