Packlista för dagsvandring i Alperna

Packlista för dagsvandring i Alperna

Att dagsvandra i Alperna är någonting som står på mångas bucketlist. Det är en aktivitet som kan utföras av alla, oavsett tidigare erfarenhet och tack vare mängder av olika långa vandringsleder, kan du anpassa valet efter hur vältränad du är och hur mycket tid du har. Du kan starta från både Österrike, Italien eller annan vald plats, vilket gör att du i samband även kan uppleva nya platser och städer.

Men för dig som inte har vandrat tidigare finns det några saker som du ska tänka på. För det första ska du såklart välja en vandringsled som passar dig och ditt sällskap. Men det är även nödvändigt att du har med dig allt som behövs i mat-och packningsväg, för att din upplevelse ska bli så givande som möjligt.

För att underlätta för dig har vi skapat en praktisk packlista för dagsvandring i Alperna.

1. Kläder och skor

Förutom de kläder och skor som du har på dig, är det alltid smart att ta med sig lite extra kläder för att du ska kunna byta om ifall du blir för varm eller kall. Att svettas och sedan gå runt en hel dag med blöta kläder kan göra dig sjuk och bidrar heller inte till någon särskilt roligt upplevelse.

Det viktigaste du ska ha i åtanke är att ta på dig kläder efter väder och att du baserar ditt val av skor, på den terräng som vald vandringsled har. Det är nödvändigt att du har ett bra grepp där det är brant eller grusigt, samt att de inte är för varma eller otympliga för säsongen. Ett par anpassade vandringskängor ger dig en god komfort och det bästa greppet, samtidigt som det skyddar dina vrister under vandringen.

Ett par extra ombyte av skor och kläder, kommer att ge dig många fördelar och om du får skoskav kommer dina fötter även att tacka dig. Glöm heller inte att ta med dig ett par extra strumpor.

Utöver detta är det några fler saker du ska tänka på och packa med dig, för att ge din vandringstur de ultimata förutsättningarna.

Regnjacka

Att överraskas av regn, när du inte har några skyddande kläder medtagna är ingenting som du vill uppleva under en vandringstur. Det finns idag mängder av lätta och funktionella regnjackor att inhandla, som har bra vattenpelare och regnskydd. Om det börjar regna under turen, kommer detta inte att bli några som helst problem om du har en medpackad regnjacka i bagaget.

Ryggsäck med god komfort

Det är viktigt att allt som du behöver medta packas ner i en anpassad och bekväm vandringsryggsäck. Det finns idag mängder av val och om du inte redan har en ryggsäck hemma med en god komfort, bör du anpassa ditt val på hur mycket som du behöver medta under dagsvandringen. Mängden kan skilja sig markant, beroende på under vilken del av året du vandrar, samt hur lång vandringsled du har valt.

Ryggsäcken ska sitta nära kroppen och ha en balanserad vikt och uppdelning som gör att vikten inte tynger ner dig under vandringen.

Kläder efter väder

När du väljer vilka kläder och skor du ska använda och ha med, tänk på att välja kläder efter väder. Om du vandrar under årets kallare månader, kommer du att behöva ta med mer utrustning och tillbehör. Vantar och mössa är bland annat ett självklart val.  

2. Mat och dryck

Även fast du kanske bara ska vandra under dagen, behöver du såklart fylla på ditt vätske- och energiförråd under vandringen för att kunna hålla modet uppe.  Vilken mat och dryck du behöver ta med, beror helt och hållet på hur sällskapet ser ut och om du föredrar varma eller kalla måltider.

Näringsdryck och vatten

Vatten är någonting som verkligen måste prioriteras och så länge det inte finns vatten att inhandla utmed vägen, ska detta tas med i rikliga mängder. För lite extra energi kan du blanda i lite näringsdryck eller saft i vattnet.

Frystorkad mat

Om du väljer att ta med ett gasolkök, men inte vill bära med på tunga konserverar eller inte har särskilt mycket plats över i vandringsryggsäcken för mat, kommer du att uppskatta valen av frystorkad mat som går att ta med. Utbudet är idag stort och du kan avnjuta allting från chili med ris till smarriga linsröror.

Den stora fördelen med frystorkad mat är du endast behöver addera vatten, vilket sparar massor av plats och framförallt vikt i din väska.

För att du ska kunna fylla på energiförrådet, utan att behöva stanna eller sätta upp ditt gasolkök, är det även bra om du medtar någon form av energibars, färska bär eller nötter, eller kanske en god frukt som du snabbt kan äta.

Gasolkök

Om du vandrar när det är kallt ute, rekommenderar vi att du faktiskt prioriterar att äta varm mat, vilket då gör att du även behöver ta med ett gasolkök. Gasolkök är inte så otympliga som du kan tyckas tro och kan packas ner i ryggsäcken, eller hakas fast på utsidan. Utvecklingen av kompakta gasolkök går ständigt framåt och för en dagsvandring behöver du inget stort eller avancerat gasolkök.

Så länge vatten kan kokas upp, kan du avnjuta gröt, pasta eller varm soppa utmed vandringsleden. Om det är kallt ute ger ett gasolkök dig även lite extra värme och du kan med fördel ta en eller några koppar kaffe när du är sugen.

3. Tillbehör och utrustning

Beroende på vilken vandringsled du ska gå, kan listan över nödvändiga tillbehör och utrustning se väldigt olika ut. Kanske det är väldigt brant där du ska gå, så att sällskapet bör länkas samman med ett rep. Eller kanske vandringleden ni ska gå brukar vara väldigt snårig så att ni bör ta med en kniv?

Vi har listat några saker nedan som bör tas med, oavsett vart ni vandrar. Utöver detta kan du packa med särskild utrustning som underlättar för just dig.

Plåster och bandage

En dagsvandring kan orsaka både skavsår och mindre skador, vilket då gör att du alltid bör ha med plåster och bandage, ifall en olycka skulle vara framme.

GPS eller karta

Oavsett hur bra markeringar vandringsleden har, kan dimma eller kraftigt regn begränsa sikten markant. Även mer erfarna vandrare går ibland vilse och för att du ska kunna hitta tillbaka på huvudstigen, är det viktigt att du tar med någon form av navigeringsutrustning. Detta kan vara så simpelt som en anpassad app på mobilen, men om du inte har täckning kommer en karta eller separat GPS att vara avgörande.

Läs också: Bästa handhållna GPSen

Den bästa vandringen får du om du har med samtliga produkter som kommer att förhöja din upplevelse, men även hjälpa dig om någonting skulle gå snett. En planerad vandringstur minskar risken för att en olycka inträffar och om du packar efter väder och vind, behöver du varken frysa eller bli för varm.

Genom att följa denna packlista, kan du fokusera din tid och energi på annat!

Alla artiklar om vandring hos oss

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*