Nicosia

Cyperns huvudstad Nicosia ligger centralt på ön och har blivit ett populärt resmål för turister, inte minst på grund av sin rika historia. De äldre delarna av stadskärnan är välfyllda av sevärdheter och att bara spatsera runt i området är en upplevelse i sig. Att besöka ett par museum, kyrkor och konstgallerier är heta tips för de kulturellt intresserade. I övrigt bjuder Nicosia även på god mat och dryck i otaliga restauranger, barer och caféer. Räkna också med goda möjligheter till shopping i charmiga butiker, samt hotell som håller hög klass.

Världens sista delade huvudstad

En kort historielektion är på sin plats för att förstå varför Nicosia är uppdelat i två delar. Turkiet invaderade Cypern år 1974 och la beslag på stora delar av ön, närmare bestämt den norra delen. Nicosia agerar huvudstad både för den norra turk-cypriotiska delen och den södra grek-cypriotiska delen och fick därmed sin egen ”Berlinmur” som avgränsar staden. Norra Cyperns Turkiska Republik är inte erkänd av FN, utan bara av Turkiet. Förhandlingarna om en återförening har varit tuffa, men nu i modern tid är konflikten inte speciellt infekterad och det är inga problem att röra sig över gränsen. FN bevakar gränsövergången och har inrättat en buffertzon som kallas den gröna linjen.

Hur man tar sig till Nicosia

Eftersom Nicosias internationella flygplats varit stängd sedan 1974 är det Larnacas internationella flygplats som gäller. Den ligger cirka 40 km bort och det tar ungefär en halvtimme med bil eller buss för att ta sig från Larnaca till huvudstaden. Ett annat alternativ är att åka till Cypern med båt. Både Larnaca och Limassol tar emot passagerarfärjor från bland annat Grekland, Israel och Egypten och från de ovan nämnda städerna är det enkelt att ta sig vidare till Nicosia. Billiga bussresor och taxiresor gör att man kan ta sig mellan Nicosia och alla Cyperns större städer både snabbt och enkelt.

Väder

På grund av det centrala läget på ön brukar det vara ännu varmare i Nicosia jämfört med i byar och städer längs kusterna. Under sommaren klättrar temperaturen ofta upp en bra bit över 30-strecket. Däremot är det betydligt svalare under vinterhalvåret. Sommarhalvåret är bästa restiden för den som vill njuta av sol och bad längs Cyperns kuster och göra avstickare till Nicosia för mer kulturella upplevelser.

Boende

Huvudstaden fungerar som ett finansiellt och administrativt centrum för Cypern och har åtskilliga hotell som riktar sig till affärsmän och välbeställda turister. Om plånboken tillåter finns nästan ingen gräns för hur lyxigt man kan bo, men för resenärer är det heller inga problem att hitta prisvärda hotell, särskilt för den som är beredd att bo en bit utanför de centrala delarna av staden. Budgetalternativet är att hyra en lägenhet eller att ta chansen att bo i den norra turkiska delen där priserna generellt sett är lägre.

Allmänna restips

Cypern använder sig av vänstertrafik. Det är en kvarleva från det brittiska styret av ön. Varje år under maj månad hålls en stor konstfestival. En del utställningar och andra kulturella händelser i Nicosia är tidsbegränsade, så om man är intresserad av något speciellt kan det vara smart att planera i förväg och välja rätt restid. I den gamla stadskärnan är avstånden korta och det går utmärkt att ta sig runt till fots. Annars är det förhållandevis enkelt att få tag på en taxi.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*