Nicaragua

Många resenärer styr kosan mot länder som Costa Rica eller Guatemala istället för Nicaragua när de besöker Centralamerika. Detta är kanske för att det räknas som Centralamerikas fattigaste land vilket har lett till minskad turism, men på senare år har antalet resenärer riktat blickarna mot detta natursköna land som har minst lika mycket att erbjuda som sina grannar. Och med detta följer också en ökad handel, bättre ekonomi och utökad byggnation. Resultatet i många fall blir att folk återvänder tillbaka till vardagen och har istället förälskat sig i Nicaragua.

Prisvärda upplevelser

Trots sin fattigdom är det emellertid ett av Centralamerikas säkraste länder att vistas i, även om du naturligtvis måste hålla uppsikt på ditt bagage, dina värdepapper och dina tillhörigheter. Det finns mycket roligt att se och göra och allt detta till ett billigt pris – både i städerna och på landsbygden. Boende och mat kostar oerhört lite och detsamma gäller det välutbyggda bussnätet. Åk dock helst med större privata bussbolag, då de anses mer säkra ur alla perspektiv.

Vulkaner och regnskogar

Det lilla Nicaragua har en mycket intressant och omväxlande natur. Testa att utöva ”vulkanboarding” på den nattsvarta lavasanden vid Cerro Negro, som sedan 1999 har legat i vila med halvöppet öga. Se upp för det varma pysandet från kratern och de vassa stenarna när du surfar nedför den svarta kullen. Trots att utbrottet skedde för ett tag sedan nu, så räknas Cerro Negro ändå som en aktiv vulkan. Den ligger utanför Léon som är Nicaraguas näst största stad. En annan vulkan att inte missa är Mombacho vid Nicaraguasjön. Där är vandring omåttligt populärt. Nicaraguasjön har också en egen vulkanö – Isla Ometepe.

Nicaragua består också till stor del av regnskog precis som sin granne Costa Rica. I landet lever därför ett stort antal djur- och växtarter och de många naturupplevelserna är bedårande. Små, romantiska vattenfall avlöser täta snår som slutligen öppnar upp sig för en stad i sikte. Och har du tur kan du beskåda, färgglada fåglar, apor och fängslande insekter som du aldrig tidigare upplevt.

Nicaraguas städer

Nicaragua är ett relativt litet land till ytan och det är enkelt att ta sig runt på de skramliga men charmiga bussarna som på 50-talet syntes flitigt i USA. Landets huvudstad heter Managua och ligger i sydväst. Många föredrar dock hellre Léon som är den näst största till invånarantalet. Där finns ett stort universitet och byggnaderna är som hämtade från en bok från kolonialtiden. Husen är färgstarka och det intellektuella är som störst just här.

Andra söta städer att inte missa är Darío och Estelí som båda ligger på nordvästra delen av landet, lite längre inåt land. Darío var hemort för poeten Ruben Darío, och i staden kan du också betrakta och besöka hans hus. Estelí är Nicaraguas tredje största stad och har en stor park i centrum. Många tycker att klimatet här är extra behagligt då temperaturen ständigt ligger runt 25-30 grader.

Ögruppen Islas del Maíz

Surfing och bad är något som Nicaragua kan stoltsera med. På östsidan i Karibiska Havet ligger en liten ögrupp, kallad Islas del Maíz. De har blivit en riktig turistmagnet men måste emellertid nås med flyg från huvudstaden eller med båt via hamnstaden Bluefields på östra kustremsan. Detta är ett surfingmecka då vågorna är stora, vinden sval och palmerna och träden intill stränderna kastar ned kokosnötter och annat smått och gott som du kan livnära dig på under dagen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*