New Delhi som resmål

New Delhi har varit Indiens huvudstad sedan man flyttat landets högsäte från Calcutta år 1911 Idag är det en underbar och karaktäristiskt kaotisk plats som varje år drar till sig tusentals besökare. Här blandas gammalt och modernt, man ser traditionellt dekorerade elefantparader som bevittnas av moderna affärskvinnor med portföljer, av fattiga och av rika samtidigt som man upplever en myriad av färger och känner dofter som är så typiska för Indien. Vare sig man är intresserad av historia och kultur, arkitektur eller mode så finns det väldigt mycket att upptäcka i denna fascinerande stad och trots att den kan vara stökig och jobbig är den samtidigt magnetisk och vacker.

Hur skall man resa?

Eftersom detta är Indiens huvudstad så har New Delhi att erbjuda alla former av boende: såväl lyxiga hotell med spa och butiker som enkla vandrarhem för dem som reser med ryggsäck. Det finns också många bra hotell i mellanklass så alla som vill kan komma hit!

För den som reser enkelt finns vandrarhem. De flesta av dem finns i området Paharganj som ligger nära den centrala tågstationen. Man kan gå till alla boenden här från stationen och här finns det också många lokala matställen och butiker. För den så kallade ”backpackern” är detta ett idealiskt område, dels för att det är så nära till tågstationen men också för att man kan se fram emot att träffa här väldigt många likasinnade från hela världen. Inget är så värdefullt som att möta andra resenärer med vilka man kan utbyta tips och erfarenheter.

Lyxhotell finns det över hela staden och flera av dem ligger vid parker och vid floden där det finns vacker utsikt. Alla de har fantastiska takterrasser som man absolut inte får missa!

Sevärdheter

Eftersom New Delhi grundades under den brittiska kolonialtiden kan man här i Gamla Delhi hitta en blandning av både traditionella indiska sevärdheter och i Nya Delhi mer moderna strukturer. Missa inte Humayuns grav från 1500-talet som är inspirerad av Taj Mahal och som man förresten kan besöka under en dagstur om man bor i New Delhi, det magnifika Lotus Templet som gör sig bäst vid solnedgången och Nationalmuseet där kan beundras det bästa av indisk konst.
New Delhi har också fantastiska parker och marknader där man kan botanisera bland kryddor, smycken och textilier. Köp en vacker sari eller presenter till vännerna därhemma och låt dig spås av en astrolog – ett måste bland indierna själva!

Ta sig runt

Indiens huvudstad har en av landets mest trafikerade flygplatser, Indira Gandhi Airport, som är kopplad till centrum med både tåg och buss. När man väl är i staden kan man enkelt ta sig runt med Indiens moderna tunnelbanesystem eller på ett mer traditionellt sätt med bussar och riskshaws.

Mat och dryck

Indisk mat i Indien är inte riktigt lik den indiska maten som serveras i Sverige. Här är maten i allmänhet kryddigare och starkare och för många besökare kan det komma som en chock. Ber man å andra sidan om att få svagt kryddad mat är det inte ovanligt att man inte får några som helst kryddor. I områden runt hotell och vandrarhem har dock många kockar anpassat sig lite efter turisternas behov så att man som besökare kan njuta av lokala rätter. Till allt serveras te men de olika indiska ölsorter gör sig också bra till maten. Var noga med att inte äta frukt och grönsaker som har rengjorts med kranvatten!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*