När du är i USA som turist

Vi har sagt det förr, men vi säger det igen. Inför din USA resa måste du ha alla papper i ordning. Visa, pass, tillstånd och ID-handlingar – allt sådant är livsnödvändigt om du inte vill spendera din USA-resa i ett förhörsrum på JFK International. Se även till att se över ditt försäkringsskydd innan du åker, då vårdsystemet i USA är hemskt för den som är oförsäkrad.

En annan viktig sak att komma ihåg när man reser genom USA är dricksen. Som du kanske känner till är systemet där ett helt annat när det kommer till dricks, ofta är det just den som är huvudinkomsten för personalen då lönerna inom serviceyrken är mycket låga. En kopp kaffe kan alltså te sig billig (och det borde den, med tanke på hur amerikanskt kaffe ofta smakar), men du bör räkna med att lägga på åtminstone 15 % dricks på notan. Ibland är dricksen inräknad redan från början, detta anges då (service charge) och motsvarar generellt 15 – 20 %.

Den tredje saken vi vill påminna om är att du alltid bör vara mån om att följa lagen. Lag och straff kan skilja sig väldigt mycket från stat till stat beroende på vad det är för brott man begår, så för att slippa plugga straffskalor är nog det enklaste att helt enkelt vara en laglydig medborgare medan man är i USA.

Boende

Hur och var du kan bo beror främst på två saker: dels vilken standard du har samt möjlighet att betala för dig, dels var i USA du tänkt resa. I storstäderna dominerar förstås hotell, och precis som i filmens värld går det att få allt från femstjärnigt lyxhotell till mindre gästvänligt hål i väggen.

Utanför städerna, i mindre samhällen, dominerar bed and breakfast-alternativet. Det är en trevlig och ofta ganska personlig boendeform där värden eller värdarna ser till att du får lite frukost i dig på morgonen innan du beger dig ut på upptäcktsfärder. Åker du på road trip ska du givetvis också passa på att spendera en natt på motell. Se bara till att det inte tillhör någon vid namn Bates…

Mat och dryck

Om det är något som USA är känt för, så är det ju tveklöst dess mat och dryck. Eller ska vi kanske säga dess överflöd av mat och dryck? Mer än varannan amerikan är överviktig, och de flesta som spenderar längre tid än en vecka i USA kommer hem lite rundare om magen än när de åkte. Portionerna är helt enkelt gigantiska, och hur ofta väljer man egentligen grönsaker framför honungsfriterade marshmallows?

Trots det är inte all amerikansk mat av ondo. I landets norra delar är fisk och skaldjur en stor del av menyn, och i sydost hittar vi det världsberömda Cajunköket med blandningar av amerikanska, franska och karibiska kryddor. Självklart ska du dricka din kopp kaffe på Starbucks, äta på ett äkta amerikanskt McDonalds och prova en corndog på en baseballmatch. Men ta dig också tiden att försöka hitta de lite finare och mer välsmakande delarna av det amerikanska köket.

Nattliv och nöje

USA har förstås allt och lite till, oavsett om man är ute efter ett pulserande nattliv eller mer familjerelaterade nöjen. Kända partystäder är bland andra New York, Las Vegas, Los Angeles och Miami. Här slutar aldrig festen, men tänk på att åldersgränserna både för inträde och alkohol är mycket högre i många stater, än här hemma i Sverige. Kolla upp vad som gäller om du är under 25, så slipper du otrevliga överraskningar.

Har du familj och barn med dig, så är förstås Disneyland ett givet stopp på resan genom USA. Ta även chansen att stanna till vid något av de stora nöjesfält som ofta finns i utkanterna av många städer – inte sällan är de större än både Gröna Lund och Liseberg tillsammans. Se även om ni kan planera in någon country fair, rodeo eller annan aktivitet. Dessa kan nämligen vara precis lika roliga för vuxna som för barn.

Sevärdheter

Eftersom USA till ytan hör till världens större länder finns det förstås en uppsjö av sevärdheter. Faktum är att det är så gott som omöjligt att hinna med dem alla på en resa, erfarna backpackers brukar tala om att dela upp landet i tre delar (öst, väst och syd), och sedan ge varje del åtminstone två resor för att hinna se allt.

Klassiker som Mount Rushmore, frihetsgudinnan i New York och Hollywoodskylten är förstås de mest kända, men den som är ute efter något mer exotiskt och annorlunda har möjligheten att se både världens största garnnystan, såväl som världens största stövel, i USA! Den som föredrar djur och natur har förstås Klippiga bergen, Yellowstone nationalpark, Grand Canyon och Floridas Everglades att se fram emot.

Shopping

Precis som med maten och drycken är den amerikanska shoppingen känd för ett överflöd – men även för en stor del prisvärda eller åtminstone billiga produkter. Många engelsmän åker faktiskt till New York bara för att shoppa, och det amerikanska modet är ju oftast det som är trendsättande för resten av västvärlden.

Om shopping är din grej bör du se till att åka till, eller planera in stopp i, några av de stora städerna. New York är förstås mode-meckat, men bra shopping finns även i Los Angeles, San Fransisco, San Diego och Washington D.C. för att nämna några. Åker du i tider där dollarn är svag gentemot kronan kan du dessutom hitta märkesvaror till betydligt mycket lägre priser än hemma i Sverige. Det gäller förstås inte bara kläder – bilar, elektronik och kitchen aids är populära importer.

Är du mer intresserad av fenomenet i allmänhet kan vi verkligen rekommendera ett besök i något av de många ”mega malls” som finns i de flesta förorter. Våra svenska gallerior har verkligen inte särskilt mycket att komma mer där…

Stränder

USA har några av världens bästa och mest kända stränder. På västkusten är det förstås stränderna i Santa Monica och Malibu som gäller. Alla som någon gång sett serien Baywatch under 1990-talet har förmodligen en lite nostalgisk och romantisk relation till dessa vita och vidsträckta strandremsor i närheten av Los Angeles. Går man ännu längre västerut är Hawaii definitivt värt ett besök, om inte för dess stränder så åtminstone för dess surfing. Surfing överhuvudtaget är mycket populärt i USA, och får du chansen att prova – ta den!

Även på östkusten finns det förstås stränder, främst kring de södra delarna. Miami har exempelvis fina stränder. Kommer man däremot längre norrut blir klimatet snabbt kallare. Vattentemperaturerna sjunker och det är helt enkelt inte lika badvänligt. Den som sett filmen Hajen kanske också tänker sig för en eller två gånger innan man kliver ner i vattnen utanför nordöstra USA.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*