När du är i Spanien som turist

Spanien är en sann medelhavspärla för turister, och generellt är acceptansen och toleransen mot turister och våra egenheter stor. Däremot finns det tyvärr en del kriminella element i landet (som i de flesta länder), och framför allt är det ficktjuvar man bör vara på sin vakt mot. Speciellt vid stora turistattraktioner och gågator som La Rambla är det extra viktigt att hålla koll på väskor och plånböcker.

En annan viktig sak att tänka på är att Spanien har euro som officiell valuta. Även om du förmodligen är van vid att resa till EMU-länder och betala med euro kan det vara lätt att glömma bort hur mycket det faktiskt kan bli i svenska kronor. Fyra euro för en stor mjukglass är väl inte så farligt tänker man, och missar att det är närmare fyrtio kronor. Betala inte mer för saker bara för att du är i Spanien, priserna ligger i linje med, eller något under, de svenska så om någon begär fyrtio kronor för en glass är det dags att tänka sig för.

Utöver dessa två saker är Spanien känt för att vara ett fint och gästvänligt land med hög kvalitet på mat och dryck, och frånvaro av några farligare sjukdomar. I en del städer kommer du behöva köpa dricksvatten på flaska då man på många håll har problem med saltvatten som tränger sig ner genom det porösa spanska berget och blandar sig med grundvattnet. Det går dock fortfarande bra att duscha och tvätta sig i om inget annat anges.

Tänk på att kolla upp din reseförsäkring och ditt pass innan du åker, så ska det inte vara några större problem oavsett vad som skulle ske.

Boende under din resa

Spanska hotell håller generellt en ganska varierande kvalitet, men vanligtvis får man vad man betalar för. Vi rekommenderar att du bor trestjärnigt eller uppåt för att få okej komfort, och se till att få air condition på rummet om du reser under sommarmånaderna! Personalen är oftast engelsktalande på de flesta hotell, och kom ihåg att du förväntas lämna dricks för allt utom det mest basala.

På senare år har en lång rad turisthotell med all inclusive-erbjudanden dykt upp på de flesta turistorter. Sådana anläggningar kan mycket väl vara det perfekta valet för barnfamiljen, men är det bara vuxna som åker så rekommenderar vi mindre hotell som ofta är mer personliga och gästvänliga.

Mat och dryck

Spanien är världsberömt för sin mat och dryck. Klassikern som de flesta nog kommer att tänka på när det tänker på spansk matlagning är nog paella. Denna rätt mer ris, grönsaker och skaldjur är en riktig delikatess och vi rekommenderar verkligen att du åtminstone provar den under din spanienresa, oavsett vad du kanske tycker om våra bleka svenska försök att tillaga den. Förutom paella står förstås äkta spanska tapas högt på listan över saker att äta, och får du tillfälle kan du också prova calamares, chorizo, gazpacho och någon av de många skinkor som tillverkas i landet.

I övrigt är det spanska köket resultatet av tusentals år av ockupation och influenser från andra kulturer. Greker, romare, kelter och fenicier har alla lämnat sina spår i spansk matlagningstradition, och 700 år av morisk ockupation har givetvis också bidragit till att ge många rätter en afrikansk touch.

När det kommer till dryck är det förstås vin som gäller: Spanien är världens tredje största vinproducent, och spanska viner håller generellt hög internationell kvalitet. Prova för all del en äkta spansk sangria, eller njut av en café con leche (kaffe med varm mjölk) efter maten.

Nattliv

Nattlivet i Spanien skiljer sig förstås från område till område, och till och med stad till stad. Det finns dock en del saker som skiljer det från det svenska utelivet.

Den allra största skillnaden är vilka tider på dygnet man anser är lämpliga för att gå ut och festa, dansa eller clubba på stan. I Spanien är det mesta som bekant förskjutet till senare på dygnet än vi svenskar är vana vid. Middag kan intas så sent som vid tio-snåret, och efter det är det dags att göra sig i ordning. I många av de större spanska städerna går man ut på stan vid samma tid som svenska krogar stänger! Detta är förstås viktigt att veta, så man slipper vara ensam på stället mellan nio och tolv bara för att man ville vara ute i god tid.

Utöver det är det mesta likt Sverige. Var beredd på att få betala runt en hundring i inträde på de flesta större ställen, eller utnyttja någon av de fribiljetter som ständigt delas ut av lättklädda damer på dagarna. Alkoholen är billigare än i Sverige, och ”en öl, tack” heter ”una cerveza, por favor”.

Ö eller fastland?

Det debatteras ibland kring vad som är bäst för spanienresan – att åka till fastlandet eller till någon av öarna utanför. Sanningen är att det beror helt på vad man är ute efter. Mallorca, som ju ligger en bit längre söderut än själva Spanien, är ofta mer solsäkert längre in på säsongen. Dit åker man främst för sol och bad, även om en tur upp bland bergsbyarna kan bjuda på riktigt fina upplevelser.

Fastlandet ger förstås större frihet och möjligheter. Hyr man en bil kan man utan problem avverka många destinationer och platser under sin spanienresa istället för att bara ligga vid hotellpoolen. Inte för att det är något fel med det förstås, men vi tycker nog att man faktiskt skulle kunna ta sig tiden att resa runt lite i Spanien när man ändå åker dit istället för att bara parkera på första bästa strand.

Sevärdheter

En spanienresa kan bjuda på en lång lista av sevärdheter, lite beroende på vad du är intresserad av. Landet är stort och i våra ögon finns de främsta sevärdheterna i dessa vackra och varierade natur. Många naturreservat ser till att bevara en ekologisk mångfald, något som i längden också gynnar både turismen och lokalbefolkningen. Missa inte bergen på Mallorca, floden Guadalquivir och den mäktiga bergskedjan Sierra Nevada.

Utöver naturen rekommenderar vi ett besök i Barcelona för de flesta och bästa av de spanska sevärdheter som tillverkats av människohand. Paradgatan La Rambla är förstås ett måste, liksom den gigantiska fotbollsstadion Camp Nou, och missa för allt smör i Catalonien inte den mycket speciella kyrkan La Sagrada Familia och dess konstiga skulpturer, statyer och former.

Shopping

Rent utbudsmässigt så är Spanien faktiskt ganska likt Sverige. H&M har nått även dit, och modet ligger i linje med övriga västeuropa. Den som gillar att shoppa kan därför med gott samvete undvika köpcentra och stora klädbutiker, och med fördel fokusera på mindre gågator och marknader som hålls varje helg i de flesta städer. Här finns chansen att fynda äkta spanskt hantverk och konst, och man får ofta mycket för pengarna.

Många tänker tyvärr ”La Rambla” när de tänker på shopping under spanienresan, men vi tycker absolut att du ska våga ta steget ut på någon av de många sido- och parallellgator som ofta erbjuder samma saker till bättre priser (var bara försiktig så att du inte går in i ”fel” gränd!). Turistfällor är inte vad vi förknippar men bra shopping, men måste du tvunget dit så kan det vara en idé att spana in det senaste från spanska modekedjan Zara.

Stränder

En stor del av en spanienresa är förstås landets vackra stränder. Landet har kust mot både Medelhavet och Atlanten, men det är förstås främst öster om Gibraltar som de bästa förhållandena för sol och bad finns.

Den spanska kusten är kantad av ett pärlband med små charmiga städer som ofta har minst en fin strand i närheten – en rolig idé för spanienresan kan vara att hyra en bil och göra en road trip längs med kusten! En pärla som vi på Spanienresa.se är lite extra förtjusta i är staden Lloret de Mar. Belägen strax norr om Barcelona  erbjuder denna stad både fina stränder och ett rikt nattliv som nog inte gör någon besviken! Faktum är att Lloret de Mar årligen besöks av unga vuxna från hela Europa som kommer hit för att sola, bada och festa.

Oavsett vilken strand du hamnar på lär du dock bli nöjd. Spanska stränder är överlag mycket fina, och i den här delen av Medelhavet är det med undantag av stormar sällan farligt att ta sig ett svalkande dopp.