Några härliga upplevelser på Menorca

Trots att Menorca inte är full av turister, så är det verkligen en ö som har allt man kan önska sig. Här finns det vandringsleder runt hela ön, badvikar och stränder med kristallklart vatten och gyllene sand, fåglar och blomstrande ängar med både lavendel, orkidéer och blodröd vallmo och när man är sugen på lite charm och historia, kan man åka in i städerna som bjuder på kultur och tradition. Här listas några trevliga aktiviteter runt om på Menorca som man kan lägga på minnet innan man reser hit.

Ginproduktionen i Mahón

Ända sedan det brittiska styret, har gin producerats flitigt på Menorca. Drycken dricks ofta här som en liten aptitretare innan maten. Den nationella drycken kallas för Pomada och är en blandning av gin och citron. På destilleriet Gin Xoriguer, tillverkar man både gin och likör, eftersom man även tycker om att blanda de båda dryckerna. Här kan man smaka på olika sorter och köpa med sig flaskor hem som presenter eller souvenirer. Destilleriet ligger i huvudstaden Mahóns hamn och är en av öns sevärdheter.

Vandra, rid eller cykla

Runt hela Menorca finns det ca 200 km av stigar och cykelvägar där folk kör mountainbike, vandrar eller rider. Detta vägsystem heter Cami de Cavalls och är uppdelat på 20 etapper. Längs denna sträcka ligger även över 100 stränder och badvikar att ta sig ett dopp i.
Förutom vandringslederna, har Menorca en hel del berg. Det högsta heter El Toro och är beläget i mitten av ön. Berget ligger ca 357 meter över havet och väl på toppen belönas man med en vacker utsikt över Fornellsbukten. På toppen finns även ett franciskanerkloster för nunnor, ett sött litet kafé och en souvenirbutik.

Besök en ostgård

Förutom gin så har Menorca en mängd ostgårdar lite här och var på ön. Den berömda osten Queso de Mahón anses vara en delikatess och då många av dessa ostgårdar även producerar vin på samma gång, så är ett besök hit perfekt för den som vill testa sina smaklökar. St Patrici är en gård som ägnar sig åt både vin- och osttillverkning och här kan man både provsmaka och köpa med sig goda ostar hem.

Fira Menorcas alla helgon

Ända från midsommar och några veckor framåt, firar menorkinerna sina skyddshelgon i varje stad eller ort. Dessa festligheter kallas för fiestor och är höjdpunkterna på ön under somrarna. Den första börjar i Cituadella och avslutas senare i Mahón. Här kan man smaka på traditionell mat, höra musik, se på hästuppvisningar då menorquiner-hästen alltid är i fokus samt möta lokalborna. Var beredd på att man som besökare förmodligen kommer att dricka ordentligt med Pomada.

Binibequer

Den allra första turistbyn på Menorca heter Binibequer och finns än idag. Den är verkligen värd ett besök när man har blivit trött på strand och sol. Här är husen helt vitmålade och byn har många smala gränder och gulliga kaféer. Dock är turismen inte lika påtaglig längre då det finns andra orter på ön som tagit över denna. Men ett besök här är fortfarande att rekommendera då charmen här inte har någon gräns alls. Spana efter de små landsköldpaddor som springer runt överallt här, de är verkligen en fröjd för ögat och kan ge ett gott skratt.