
En motorbåt drivs, som namnet antyder, av en motor vilket kan vara en inombords- eller utombordsmotor. Vilken man ska välja om man går i båtköpartankar beror på vad man ska använda den till.
Motorbåtar av olika typer och storlekar
Några av de vanligaste typerna är snipan med ruff, jollen, hardtopbåten och daycruisern. Även kabinbåten och styrpulpetbåten är populära.
- Motorsnipan med ruff har utvecklats utifrån allmogebåtarna och är en sjösäker båt som är väl lämpad för familjen. Den har en inombordsmotor, är relativt långsam och är mellan 6 och 12 meter lång.
- Jollen har en tvär akter och har också den utvecklats utifrån allmogebåtarna. Bohusjollen är den vanligaste.
- Hardtopbåten har en mindre ruff, den brukar vara runt hälften av båtens längd. Den har vindruta och sidorutor varför den ger bättre skydd än en öppen båt. Ofta är dessa båtar små och utrustade med utombordsmotor och dess bakre del kan täckas med kapell. Den är fem-sex meter lång och är en utmärkt utflyktsbåt som erbjuder enkel övernattning.
- Daycruisern var från början en snabb dagtursbåt, större än hardtopbåten men mindre än kabinbåten. Skrovets längd var från början runt 21 fot men idag byggs den med längre skrov och är ofta också större, över 30 fot. Den kallas en raggarbil på sjön och har en inombordare i maskinrummet. För den som vill sova gott ombord på sin båt så är detta ett bra alternativ. Daycruisern är ofta också ett prisvärt alternativ tack vare att den är mångsidig.
- Kabinbåten är en motorbåt på vilken man kan övernatta varför den ofta används av familjer. Ofta är byssan väl tilltagen och det finns toalett ombord.
- Styrpulpetbåten är en specialitet för nordiska farvatten – en öppen motorbåt med pulpet, ratt och instrument samt ofta också vindruta. Ses ofta som en nyttobåt och används gärna vid vattenskidåkning, sportfiske och snabba transporter. Den har i princip alltid utombordare och är en relativt säker båt. Det är lätt att gå ombord, från för till akter, och det finns oftast något att hålla i sig i. Det är också lätt att ta sig i och ur båten.
Motorer
Idag så är det vanligast med förbränningsmotorer som drivs antingen med diesel eller bensin. Dock så blir också motorbåtsanvändarna mer och mer miljömedvetna varför det sannolikt kommer att bli vanligare med elmotorer och båtar som drivs med hybriddrift. Hur mycket båten drar och hur mycket man påverkar miljön beror också på föraren. Titta på svallvågorna – ju mer svall desto mer energi går åt.
Om man trimmar båten så kan man spara bränsle och höja åkkomforten. Konstruktören skapar en båt som är så effektiv, snål och bekväm som möjligt men förbättringar går att göra. Än har den bästa modellen inte sett dagens ljus.
Vinterförvaring
För en del så är det stor sorg då sommaren går mot sitt slut och det börjar bli dags att ta upp båten för vinterförvaring. Att tänka på är att motorn behöver en förberedande behandling, oavsett typ av motor. Man ska också se över sitt stöldskydd. Försäkringsbolagen rekommenderar gärna att man lämnar båten och motorn på ett varv eller en marina över vintern. Där får man hjälp med såväl motorn som annan service samt så står båten och dess tillbehör skyddat och säkert.