Missa inte detta på Lanzarote

rots miljontals turister som håller med om att Lanzarote är en underbart vacker ö med unika hus, sagolika stränder och majestätiska vulkaner, så är ön ändå inte lika exploaterad som Teneriffa eller Gran Canaria. Den småskalighet som råder här har blivit väl bevarad och än så länge har turister och besökare inte lyckats förstöra dess charm. Visst finns det turistorter som Puerto del Carmen och Costa Teguise men överlag är det en lugn och harmonisk ö som fortsätter att blandas upp med Afrikas storslagenhet och Spaniens genuina charm. Här följer 5 måsten under en tid på Lanzarote.

Besök Janubiostranden

Vid Janubiostranden ligger svart lava varvad med saltvattenbassänger en bit bort. Stranden har kommit att kallas ”den svarta stranden” och är mycket mäktig att betrakta. Den lämpar sig inte för bad på grund av höga vågor och undervattensströmmar men surfare håller ibland till här och många yogautövare som vill ha lite lugn och ro. Janubiostranden påminner ibland om en plats på Hawaii och det är också beteckningen som ön har fått – Europas Hawaii.

Strosa i La Geria – vingården, och vidare till Timanfaya

Mellan dalar och vulkaner med lavan som slumrande sneglar nedåt, växer och skördas vindruvorna i långa rader på vingården La Geria. Dessa ska sedan bli till vin. De halvcirkelformade groparna utgör små oaser i den karga och steniga öknen och bakom reser sig den mäktiga vulkanen Timanfaya, vars kratrar bara väntar på att ilskna till igen. Hela detta område är också en nationalpark där man kan ta en rundtur med buss och kolla in Mars-landskapet på nära håll, grilla kyckling eller steka ägg på berghällarna eller rida på kameler.

Upptäck Cesar Manrique

Cesar Manrique är Lanzarotes stolthet, i alla fall en av dem. Manrique är en känd konstnär som sett till att designa husen på ön på ett speciellt sätt med vitt tegel och grönblå dörrar och fönsterkarmar. Han har också varit med på ett hörn för att inspirera till byggnationerna av turistorterna för att inte ge de den där typiska, fula looken man ser på andra håll.
Vid orten Puerto del Carmen kan man regelbundet ta del av hans utställningar men även hans museum i Haria lockar turister från när och fjärran. I Costa Teguise, den andra turistorten finns också Fundación Cesar Manrique som är en annan sevärdhet att utforska. Ligger konsten en varmt om hjärtat och vill man upptäcka öns inre stil, så är det bland Cesar Manriques verk man ska befinna sig.

Dyk i Museo Atlantico

Det berömda undervattensmuseet Museo Atlantico är en spöklik guldgruva nere på havets botten. Här har tiden stannat upp och när man dyker förs tankarna till någon storfilm som Pirates of the Caribbean och dess undervattensscener. En rad statyer, avbildade av kända personer tillsammans med koraller och fiskar utgör stommen av upplevelserna och det har upprättats för att bevara den marina naturvärlden. 12 meter under vattnet vid Playa Blanca finns detta undervattensfenomen som bara är ett måste för varje besökare på ön.

Se sagopalatset Lag-O-Mar

Ännu ett mästerverk av Cesar Manrique är denna storslagna klippa, i vilken man skapat ett palats med tunnlar, bassänger, fontäner m.m. och där man kan hyra lyxiga lägenheter. Ett av husen var en gång bostad för skådespelaren Omar Sharif under en dag innan han förlorade den i kortspel, enligt rykten. I Lag-o-Mar kan man ta en paus i kaféet eller i baren och titta på utsikten. Många är modefotograferna som plåtat modeller här och många gifter sig också i Lag-o-Mar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*