Michelangelos Adams skapelse är väl värd ett besök

Michelangelos Adams skapelse

Michelangelos Adams skapelse – Du har sett den garanterat, Adams skapelse som är målad av Michelangelo. Denna tavla visar hur Adam och Gud är tillsammans och den illustrerar en berättelse från första Moseboken. Den är målad av Michelangelo i början av 1500-talet men det är svårt att datera exakt när den målades. Det brukar sägas att det var mellan 1508 och 1511 och den tog ungefär 20 månader att göra klart. Till vänster på tavlan så sitter Adam som är naken och till höger på tavlan så är Gud som sträcker ut sitt finger mot Adam. Deras fingrar sträcker sig mot varandra och nuddar nästan vid varandra. Målningen är en takmålning i det Sixtinska kapellet i Vatikanstaten och ett extremt populärt resmål för alla människor i världen och framförallt kristna såklart. Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanstaten men vissa delar är öppna för offentligheten. Det heter som det gör för att det uppfördes av Sixtus IV i slutet på 1400-talet. Denna bild har till stor del varit en del i att människor tänker på Gud som en skäggig gubbe på ett moln. Michelangelo målade av Gud vilket inte var supervanligt innan dess. Det var mest Jesus som har gestaltats men inte så mycket hans fader. Det sixtinska kapellet ligger väldigt nära Petersplatsen och därifrån kommer du inte kunna missa vägen till det Sixtinska kapellet. Det kommer du nästan inte kunna göra oavsett var du befinner dig i Vatikanstaten. Det är världens minsta nation och därmed kommer du kunna hitta överallt redan efter att ha befunnit dig där bara en dag.

Tolkningar av Adams Skapelse

Som med all konst så tolkas Adams skapelse av många olika människor och beroende på hur de tolkar bilden så berättar den olika saker. Den har blivit så känd för att den anses utgöra en kritisk punkt i mänsklighetens historia. Denna kritiska punkt handlar om när gud skapade människan. I alla fall mannen som gud skapade först för att senare skapa kvinnan. Det är väldigt omtvistat varför Michelangelo valde att låta fingrarna nästan nudda varandra men inte riktigt nudda varandra. En del tolkar det som att det finns en elektrisk gnista mellan fingrarna och att det egentligen inte har behövt vara någon fysisk kontakt mellan människan och gud utan det har räckt med en elektrisk laddning för att Gud skulle kunna skapa människan. Avståndet mellan fingrarna har även blivit föremål för egna målningar där målningar finns föreställande enbart med fingrarna.

En mer nutida tolkning har varit att sträcka ut en hand för att hjälpa den som har det svårt. Adam ses då som en person som har behov av hjälp och där Gud sträcker ut en hand. Det kan användas för att beskriva att man ska hjälpa de fattiga och andra personer som behöver hjälp. Det är något som alla religioner står för, att vi ska hjälpa de som har det svårare, och självklart står även kristendomen för detta så det är ingen feltolkning. Det är intressant med konst att det är nästan omöjligt att tolka ett konstverk fel. Det beror helt på dina erfarenheter och intryck vad en målning säger dig och därmed kan din tolkning vara helt rätt för dig men intetsägande för andra personer. Det kan också vara så att din tolkning ändras beroende på var i ditt liv du befinner dig. Under en tid då du är nere så kanske du kan känna tröst i att se på Adams skapelse där du känner att vi har en skapare över oss som tar hand om oss. En annan tid i livet kanske den berättar något helt annat för dig.

Vanliga frågor

Vad saknar Adams skapelse?

Denna fråga refererar till en gammal berättelse om skapelsen av människan enligt Bibeln. Enligt denna berättelse skapades den första mannen, Adam, av Gud. Ett vanligt svar på denna typ av fråga i korsord är ”navel”, eftersom Adam, enligt skapelseberättelsen, inte skulle ha fötts av en kvinna och därmed inte ha någon navel. Detta är dock en form av folklore och inte en del av den officiella bibeltexten.

Referenser och länkar

Läs mer om Michelangelos Adams skapelse hos Wikipedia

Här är våra favoritplatser i Rom

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*