Menorcas vackraste stränder

Något som Menorca är berömt för, är de många stränderna som är rena med kristallklart vatten och som är rena drömmen för dykare och snorklare. Det som är så skönt med Menorca, är att turisterna inte trängs som packade sillar utan att man alltid kan hitta en avskild plats att pusta ut på. Oavsett om man befinner sig i norr, söder, väst eller öst så har Menorca flera enastående stränder som man aldrig har sett maken av tidigare. Här kommer några tips på guldkorn där solen är stark, sanden är vit och havet förser en med ny energi.

Cala en Brut

För den som är lite äventyrligt lagd och gärna tycker om att hoppa från höga höjder ned i det turkosskimrande vattnet, är Cala en Brut en strand som inte går av för hackor. Hela stranden är uppbyggd på flera platåer som gör att man kan hoppa från olika höjder. Det finns ingen sand här så detta är en strand för äldre barn och vuxna, men man kan alltid hitta en plats där man kan bre ut sig utan att störa andra badgäster. Det finns trappor som tar besökare upp och ned från klipporna. Man kan egentligen inte kalla detta en strand utan mer en vik eller lagun och det är det som gör Cala en Brut till en ovanlig badplats.

Cala Galdana

En av Menorcas vackraste badplatser ligger i Cala Galdana som är en resort i nordvästra delen av ön men på öns sydliga sida mot Mallorcas håll. Detta är en av Menorcas mest barnvänliga turistorter och en sak som gör den extra berömd är den långgrunda sandstranden med klart vatten och de stora klipporna vid sidorna som förhindrar uppkomsten av strömmar. Går man upp på klipporna med pinjeträd, kan man se hela resorten och detta gör Cala Galdana till en av Menorcas mest fotograferade badvikar. Runt stranden hittar man flera barer och restauranger som serverar god fisk. Inne i ”staden” hittar man ett utbud av småbutiker och hotell. På den här stranden kan man också utöva olika slags vattensporter och dyka utmed klipporna som fungerar som hem åt fiskar, anemoner och sjöstjärnor.

La Vall

Detta är en Menorcas mest barnvänliga stränder och ligger bara 10 minuter från den gamla staden Cituadella. La Vall tillhör en av favoriterna för menorkinerna själva och trots dess popularitet är det aldrig packat med folk här. Här är sanden småkorning och rödaktig och vattnet klarblått. Den består av två vikar som är särskilt eftertraktade hos mindre barn och då stranden hör till ett marint naturreservat, finns det mycket att skymta under vattenytan. Vattnet har knappt några strömmar alls, vilket gör att man kan simma långt ut och njuta. La Vall har dock inga restauranger eller uthyrning av parasoll, så mat och tillbehör måste man ta med själv. Däremot finns det en badvakt om det skulle uppstå problem. Det finns även möjlighet att hyra kajak.

Son Bou

På Menorcas sydkust ligger Son Bou som är öns längsta strand med 2,5 km. Detta är till större delen en helt orörd strand då bara en tredjedel utnyttjas till max av turister och det är också här restaurangerna ligger. Vill man vara i fred ska man gå västerut längs med sanden så får man garanterat vara för sig själv.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*