Menorca

Strax nordöst om Mallorca, Balearernas mest turisttäta ö, ligger det betydligt lugnare turistmålet Menorca. Menorca är en mindre variant av sina andra systeröar, men här är det en mer avslappnad atmosfär som inte är lika präglad av den massturism som råder på både Ibiza och Mallorca. Detta är inte en slump – Menorca har avsiktligt undvikit att bygga upp en massa hotell, man har hårda regler på ön huruvida man får expandera och då hela ön är ett naturreservat, så är detta mer än väl förståeligt.
Detta betyder dock inte att man inte kan åka hit. Det finns charterresor och vanligt flyg som tar en till Menorca men ön lämpar sig allra bäst för par eller familjer då nattlivet i stort sett är obefintligt. Man ser således inga partysugna gäng som uppför sig illa här, utan lokalbefolkningen lever i samklang med den lilla turism som finns. Istället bjuds det på kilometerlånga oförstörda sandstränder, laguner och grottor och den frodiga grönskan gör att det finns många svalkande platser att uppsöka och vacker flora att betrakta.

Platser att besöka på Menorca

Ett mycket bra alternativ är att hyra en bil och ta sig runt ön som man själv vill. Huvudorterna på Menorca heter Mahón, tätt följd av Ciutadella som en gång var öns huvudstad, men man har även en rad andra små pittoreska byar och städer som är minst lika vackra att välja på. Cala’n Bosch är en av Menorcas turistorter, kantade av långgrunda stränder som kommer tilltala barnfamiljer extra mycket. Arenal d’en Castell ligger i norr och är ännu en barnvänlig plats. Punta Prima eller Cala Galdana är två andra orter som ligger på Menorcas sydostliga del.
I mångt och mycket så är Menorca en väldigt romantisk och genuin ö, full av undangömda vikar, sandstränder och söta fiskebyar som får vilket hjärta som helst att smälta. Totalt har ön ca 120 badvikar som ligger utspridda runt hela Menorca. Son Bou, Cala en Turqueta och Platja Tortuga är bara några att nämna.
Förutom hav och vikar, har Menorca även berg att utforska. Bestig El Toro som är Menorcas högsta och som ligger 357 meter över havet. Då får man rejält med motion och belönas med en makalös utsikt och vy när man kommit upp på toppen. Glöm heller inte världens näst största djupvattenhamn i Mahón. Det är bara Pearl Harbour på Hawaii som är djupare.

Perfekta aktiviteter på Menorca

Denna lilla ö har allt en turist kan vilja ha. Här kan man dyka, snorkla, utöva alla typer av vattensporter, rida, vandra eller spela golf. Man kan även hyra en mountainbike och ta sig runt på egen hand med vinden i håret. Vattnet på Menorca är oerhört klart och rent så dykningen här är bland de bästa dykupplevelserna i Medelhavet, speciellt i norr och i söder.

Att ta sig hit

Om man åker med charter till Menorca från Sverige så kan man åka från flera olika städer som Stockholm, Göteborg och Luleå. Det går även plan från Oslo och Köpenhamn. Till Menorca kan mam också flyga reguljärt till Cituadella, från antingen Stockholm-Arlanda eller Köpenhamn. Man kan också först flyga till Mallorca och sedan ta sig hit med båt eller inrikesflyg. Då slår man två flugor i en smäll genom att se två baleariska öar samtidigt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*