Marrackech – Marockos sagostad

Om du reser till Marocko så får du uppleva en speciell miljö som är som en helt annan kultur. I Marocko finns både berg och öken. Atlasbergen tornar upp sig mitt i landets bergiga centrala delar och längre österut finner man den väldiga Saharaöknen, världens största öken som nästan inte har något slut.

I landets mer västliga och centrala delar ett antal mil från atlant-kustens stad Agadir ligger Marrakech som är ett väldigt spännande resmål. Marrakech är en perfekt utgångspunkt för dig som vill uppleva ännu mer av Marocko. Därifrån kan du göra utflykter och vandra i Atlasbergen eller istället ta dig fram genom öknen, antingen mer modernt med en fyrhjuling eller genom att uppleva hur det känns att vagga fram på en kamelrygg. Anledningen till att kameler vaggar fram är att de lyfter på båda benen till höger eller till vänster i taget, de galopperar inte med frambenen och bakbenen som en häst gör.

Marrakech har typiskt afrikanska miljöer och givetvis även en marockansk matkultur som är värd att pröva på. Miljöerna i Marrakech består bland annat av väggar med blå mosaik och andra färgstarka byggnader. Värmen i Marrakech är intensiv och att åka dit mitt under den svenska sommaren är kanske inte att rekommendera eftersom genomsnittstemperaturen under juli månad är 36 grader! Marrakech har blivit känd som ”den rosa sagostaden” och det beror på att det finns puderrosa murar bestående av sandsten som ramar in denna spännande stad. Staden grundades redan på 1000-talet av ett ökenfolk som kallas för berberna. Staden är en ökenstad som är belägen en bit in i öknen, i närheten och vid foten av bergskedjan Höga Atlas. Att bege sig ut i staden Marrakech – eller åtminstone de äldsta delarna i en gamla stan – är verkligen som att bege sig till en annan värld. Här sträcker sig delar av bebyggelsen tillbaka nästan dubbelt så långt i tiden som Gamla stan i Stockholm. På torget Djemaa el Fna, eller Gycklarnas torg, så finns allt från spådamer till sagoberättare och omtjusare. Sådant som man kanske tror är stereotyper som finns på film och fanns förr i världen men som lever kvar. Här finns också höga minareter, torn för böneutrop, och många kupolbyggnader samt Koutobiamoskén som är 77 meter hög. Den blir med sina 77 meter över havet ett riktmärke för den som går vilse i den gamla stadens myller. Delar av den gamla staden kan nästan te sig som labyrinter, med smala gångar och handel där högar av kryddor, mattor i många olika färger, lampor och mycket annat säljs på en basarliknande marknad.

Efter en sådan tur präglad av många upplevelser och sinnesuttryck kan man bli lite matt och vilja ladda batterierna, och det gör man nog bäst genom att svalka av sig i någon pool vid ett hotell eller ta del av det marockanska köket. Det finns mycket gott att prova på, som till exempel köttgrytor eller couscous. Influenserna från det franska köket finner man också i form av smördegspiroger och krogar av bästa sort som bygger vidare på det franska köket. Så förbered dig med många Dirham, den lokala valutan, så att du har råd att både handla alla exotiska varor och uppleva de spännande restaurangerna. Det finns förutom restauranger även gott om street food att köpa och äta sig mätt på.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*