Mallorca

Det är inte konstigt att Mallorca hör till favoritöarna i Medelhavet när folk sitter hemma och planerar inför semestern. Förutom det soliga klimatet och det turkosblå vattnet, är det dessutom en liten kulturskatt med rik historia. Anledningarna till varför så många söker sig hit, är många. Dels är det perfekt för sportsugna då ön har många vandrings-och cykelleder och dels är det nattlivet och glädjen som lockar. Mallorca har varit ett starkt turistmål ända sedan chartern gjorde sitt intåg, men nu är det även många som provar på andra restyper. Flyg hit direkt från Arlanda med SAS eller Norwegian eller ta lågprisbolaget Ryanair från Skavsta eller Landvetter.

Hitta din nisch på Mallorca

Oavsett vad just du är intresserad av, har Mallorca säkerligen både en eller flera saker som tilltalar. Det är dessutom enkelt att ta sig runt ön med bussar eller tåg. Eller varför inte cykeln? Från staden Palma går regelbunden båttrafik mot Spaniens fastland och de andra baleariska öarna. För vem vet, helt plötsligt kanske du blir sugen på att göra ett besök till Barcelona eller Ibiza. Och väljer du istället att stanna kvar på ön, kan du fylla dina dagar med golfrundor, solbad eller shopping. Det finns även resebolag som arrangerar ridresor, träningsresor eller vinprovningsresor. Det sistnämnda har blivit mycket eftertraktat, då spanska viner i kombination med den inhemska maten, är en riktig höjdare.

Från Palma till playan

Palma är Mallorcas huvudstad och här finns ett stort utbud av läckra skor, snygga kläder och konstgjorda pärlor. Och glöm för Guds skull inte den världsberömda katedralen från 1300-talet. Bara att ströva runt i Palma är trevligt nog och det är svårt att gå omkring utan att kika in i de många butikerna i stadens alla hörn. Mallorca-borna älskar sin huvudstad och den mångkultur den har skapat. Här hittar du de flesta nationaliteter sida vid sida och i hamnen kan du imponeras av den charmiga blandningen av lyxyachter och fiskebåtar.
Palma är särskilt populärt eftersom några av Mallorcas vackraste stränder ligger alldeles intill. På så sätt slår du två flugor i en smäll och kan tillfredsställa dina behov av avkoppling, shopping, matupplevelser och kultur. Slink ned på närmaste stranden Can Pere Antoni eller åk med buss nr 3 till platja de Illetes knappt en mil väster om Palma när badlusten trycker på.

Ta dig runt på ön

Mallorca har ett väl fungerande bussnät som ofta har Palma som gemensam knutpunkt. Vid Plaça Espanya tar du dig nästan vart du vill. Tåg går regelbundet från Ferrocarril de Soller till fem stycken olika destinationer om dagen. Du kan givetvis också hyra en bil, men tänk på att i Spanien är det vanligt med extra avgifter. Detta gäller speciellt bland de lokala hyrbilsfirmorna och märks mer på de billiga fordonen. Man tar en extraavgift för påfyllnad av bränsle som betalas på plats. Dessa summor kan kännas rejält om man inte har en tjock plånbok. Ofta ligger de runt 25 euro men det kan både bli billigare eller dyrare. Dessutom tar man ibland en extra slant om föraren är mellan 21-25 år, även om åldersgränsen ligger vid 21. Det är visserligen en liten avgift på max 10 euro, men det är ändå värt att veta.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*