Madeira

Madeira är ett fascinerande resmål. Denna ögrupp ligger utströdd i Atlanten, väster om Marocko och norr om Kanarieöarna. Ögruppen Madeira består av huvudön, som även den kallas för Madeira, där huvudstaden Funchal ligger samt öarna Porto Santo, Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens.

Portugisiska influenser

Madeira är en självstyrande region även om regionen officiellt sett tillhör Portugal, vilket den har gjort sedan 1400-talet då de första portugiserna började slå sig ned på ön. Av den anledningen är portugisiska det officiella språket i regionen, även om det går att ta sig fram med andra vid-spridda språk såsom engelska. Som en del av Portugal är Madeira också en del av både EU och EMU, vilket innebär att valutan är euro.

Ett mer vuxet resmål

Som resmål är Madeira oerhört populärt och runt 1,4 miljoner turister besöker regionen varje år, trots att den bofasta befolkningen endast är en femtedel så stor. Madeira har bland annat en storslagen natur liksom en rik kultur och ögruppen får förmodligen anses som ett lite vuxnare resmål. Det är nämligen som så att turister i åldrarna 40 – 70 år är betydligt vanligare än yngre turister, fastän Madeira bjuder på mängder av sevärdheter och äventyr. Kanske beror detta delvis på att Madeira är en vanlig destination för kryssningsfartyg?

Storslagen natur

Madeira är en trolsk ö och ögrupp med fascinerande natur. Det är en ö som tillkommit av vulkanutbrott och därav finns dramatiska berg och branter. Dessa är många gånger klädda i en skrud av frodig skog och faktum är att namnet ”madeira” betyder just ”trä” eller ”timmer” på portugisiska.

Vårkänslor året om

Klimatet på Madeira är väldigt behagligt men det är inte till Madeira som du bör resa om du längtar efter sol och bad. Klippor dominerar på Madeira så att hitta en fin badstrand är inte det lättaste och dessutom kan regnskurarna komma som från ingenstans. Däremot beskrivs klimatet som en evig vår, vilket syftar på de behagliga temperaturerna och de många växterna som i princip står i blom året runt.

Mot nya äventyr

Trots den höga medelåldern på Madeiras turister så är det äventyrliga aktiviteter som ofta står på agendan. Att vandra på stigar i Madeiras bergssluttningar är en högt uppskattad sysselsättning och många har säkert drömt om att vandra längs med levadorna på Madeira. För den oinvigde kan nämnas att en levada är en slags irrigationskanal som endast återfinns på Madeira och som har byggts för att förse de torrare jordbruksområdena med vatten. Förutom vandring så är mountainbiking, dykning, surfning, klättring, canyoning och liknande sporter populära.

Smaka på Madeira

De mer sydliga delarna av Madeira är bra för jordbruk och bland annat har sockerrör odlats i regionen. Numera är fruktgårdar och vinproduktion vanliga och som bekant kommer starkvinet madeiravin från just Madeira. I den charmiga huvudstaden har du möjlighet att smaka på Madeiras lokala kök.

Ta dig till Madeira

Det går gott om charterresor till Madeira men om du reser på egen hand så är det oftast enklast att flyga till Lissabon för att där byta till ett flygplan som flyger direkt till Funchal på Madeira.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*