Lissabons vackraste stränder

Lissabon har blivit ett nytt resmål för många under sommarsemestern och är perfekt om man vill kombinera sol, shopping och sevärdheter. Den portugisiska huvudstaden ligger precis vid Atlanten men är också delvis lite inbäddad i en vik, vilket gör att det inte är lika blåsigt där. Atlantens vatten är friskt och svalt och luften på sommaren i Lissabon är ofta mycket het och kvalmig så ett dopp vid någon av stadens stränder, är att rekommendera. Här följer en guide till dessa.
Från Lissabon är det enklaste sättet att ta sig till stränderna, att åka pendeltåg från Cais do Sodre och bege sig till Estoril eller Cascais som brukar ta ca 30 minuter.

Praia do Guincho

Väster om Cascais som är en liten småstad, kan man finna en lång och vacker sandstrand som är lika bra på vintern som på sommaren. Detta beror på att vinterklimatet drar hit stora vågor och därmed en mängd surfare och sommaren bjuder på snorkling och strandliv.
Det som är extra intressant med stranden är att den ligger alldeles invid spetsen på nationalparken Serra da Sintra National Park, vilket har reducerat exploateringen av turister och hotell. Stranden är alltså lite vild och har behållit sin naturliga själ. Därför är stranden inte lika lämpad för barnfamiljer.
För att ta sig hit kan man åka buss men även hyra en bil. Praia do Guincho ligger ca 5 km från Cascais och man tar sig hit via väg A5.

Costa da Caparica

Söder om Lissabon finns en populär strand dit man kan ta sig med tunnelbanan till Praca de Espanha och sedan en liten bit med buss. Detta har blivit Lissabon-bornas egen lilla badort och man kan träffa på lokalinvånare såväl som turister. Stranden är perfekt för alla olika typer av människor och sällskap, antingen man reser i par, ensam eller med barn.

Praia de Carcavelos

Väster om Lissabon, mer ut mot kanten på ”udden” om man tittar på en karta, kan man hitta Praia de Carcavelos. Stranden ligger också vid Cascais och kan nås på samma sätt som Praia do Guincho. Man kan lätt ta tåget från Lissabon och stanna vid Carcavelos tågstation. Stranden har allt som en portugisisk strand ska ha – restauranger, barer, nattliv, skön sand och solparasoller samt stora möjligheter att praktisera olika typer av vattensporter. Hit kommer ofta folk som bor i Lissabon så om man vill bekanta sig med lokalbor så är det hit man ska åka.

Praia Grande

Praia Grande ligger också vid nationalparken Sintra som nämns ovan i texten, men norröver och är den mest avlägsna stranden. Dock mycket skön avkoppling för den som vill kombinera ett bad och lite geografisk historia. Stranden är mycket unik med fossila fotavtryck från dinosaurierna Megalosaurus och Iguanodons som visar sig på klippan. Avtrycken är över 100 miljoner år gamla…
På stranden finns allt som behövs för en varm sommardag – barer, restauranger, surfskola och höga klippor som håller den värsta vinden borta. Annars kan portugisiska stränder var väldigt blåsiga på grund av den kalla och stora Atlanten.
Bredvid Praia Grande ligger Praia Pequena som är en betydligt mindre strand och gränsen som separerar de två, utgörs av en stor saltvatten-swimmingpool som hör till hotellet Hotel das Arribas.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*