Lissabon

Ingenting är väl så spännande som att resa, och vare sig man endast har några dagar lediga för ändamålet eller flera månader så är en tur utomlands bland det mest stimulerande man kan göra. Det finns en enorm värld att upptäcka och även om det finns många exotiska resmål på andra sidan jordklotet så finns det nog så många platser inom Europa som är minst lika roliga och intressanta. Portugals huvudstad Lissabon är precis en sådan och här finns det något för alla; konst, mat, härliga promenader, trevliga människor, ljuvlig musik och enastående arkitektur. Kanske man vill träna och leva sunt, gå i kyrkor och katedraler, äta och dricka sig igenom det portugisiska köket eller shoppa för hjärtats lust? Inga problem; Lissabon är det kompletta paketet!

Lissabons historia i korthet

Lissabon är Europas västligaste huvudstad och ligger vid mynningen av en flod, alldeles vid Atlanten. Det geografiska läget gjorde tidigt platsen till en viktig hamnstad och mötesplats för köpmän från olika kulturer, och man tror att den grundades av fenicierna redan för över tretusen år sedan. Här kom greker, romare, kelter och vikingar att mötas och staden blomstrade under både antiken och medeltiden in i våra dagar. Här grundades Portugals första universitet redan på 1200-talet. Från 1400-talet och framåt leddes många upptäckarexpeditioner härifrån, bland annat Vasco da Gamas resor runt jorden.

Lissabons karaktär

Den brokiga och mångkulturella bakgrunden har gjort Lissabon till en unik och blandad stad, både vad gäller kulturen och det arkitektoniska landskapet. Här blandas gamla kloster och palats med moderna byggnader, och man kan gå på allt från klassiska kyrkokonserter till stenhårda punkevents och LGTB evenemang. Det finns också fantastiska parker och trädgårdar att besöka, där portugisiska resenärer fört med sig exotiska träd och växter från fjärran land.

Se och göra

Det tar bara lite över fyra timmar att flyga till Lissabon och det gör staden utmärkt även för den som endast vill ta sig en liten city weekend. Man bör dock vara beredd på att denna vackra stad kommer att ge mersmak, och redan innan man kommer hem lär man planera återbesöket. Denna stad kan jämföras ungefär med Göteborg i storlek och man kan enkelt strosa omkring i de olika kvarteren, men om man vill koncentrera sig på några specifika sevärdheter följer här en kort lista:

  • Sao Jorge slottet. Ett enormt slott som byggdes av morerna under medeltiden, men som senare tillägnades Sankt Göran. Slottet är öppet dagligen till kl 18 och man kan både gå runt på egen hand eller i guidad tur. Var dock beredd på många trappsteg!
  • Klostret San Jeronimos. En av Lissabons populäraste sevärdheter så var redo att få köa. Detta gotiska kloster har mycket att se och upptäcka, men missa inte Vasco da Gamas grav.
  • Grannskapet Belem. Ett av Lissabons vackraste och mest historiska grannskap, med kvarter som man kan förlora sig i med stort nöje. Underbara små konditorier samsas med torn, palats och trädgårdar – man kommer definitivt inte vara ensam här men platsen är väl värd ett besök.
  • Oceanarium. Ett fantastiskt marinmuseum där man kan se exotiska fiskar, möta pingviner och hyra paddelbåt.