Lissabon topp 5

Lissabon är ett populärt resmål och har ett väldigt generöst utbud av upplevelser. Ibland är det just det som gör det svårt, att bestämma sig för vad man vill göra och se under sin resa. En lyckad resa har gärna godbitar från både mat, kultur, musik och avkoppling. Reser man med barn är det viktigt att hitta något som barnen kan ha glädje av. Här listas fem av de bästa sakerna Lissabon har att erbjuda inom mat, musik, nattliv, barnvänliga aktiviteter och avkopplande strandhäng för både surfare och familjer.

Den bästa matmarknaden

Mercado da Ribeira är en samlingsplats för hela världens främsta kockar med deras bästa recept. Det ger en garanterad smakupplevelse med specialiteter från både traditionella och innovativa portugisiska rätter och internationell mat. Här kan både lunch och middag avnjutas med ett gott glas vin eller öl. Avrunda gärna kvällen med att frossa i dessert eller färsk frukt. Mercado da Ribeira har något för alla smaklökar, även för den som är kräsen.

Fado – portugisisk blues

En form av portugisisk musik som speglar den portugisiska kulturen, dess identitet och historia är Fado. Fado upplevs som bäst i dess hemtrakter, sjävklart live. Fado kan upplevas på två olika sätt, ”adega” är en riktig konsert med professionella artister, ofta med en traditionell middag och vin därtill, till dessa event krävs i regel bokning. Den som känner sig lite mer spontan kan gå till en ”tasca” som fungerar mer som en ”open mic” kväll, där vem som helst – känd som okänd kan
uppträda. Tasca kräver i regel ingen förbokning.

Nattliv i Lissabon

Lux är en av de största nattklubbarna i Lissabon och en av delägarna är skådespelaren John Malkovich. Nattklubben, som kör på en snygg retrostil, attraherar även en hel del kändisar, så chansen finns att du får se en glimt av någon stjärna. Här finns både dansgolv med grymma DJ:s men även en mer avslappnad avdelning med alternativ musik. Under helgen kan köerna bli ganska långa så det gäller att vara ute i tid för att få en chans att komma in på klubben.

Kul för barnen

Besök Parque Infantil do Alvito – barnen kommer att älska det. En lekplats på tre våningar, piratskepp, swimmingpool och rutschkanor för alla åldrar. Lekplatsen finns i Monsanto, även kallat ”Lissabons lungor” som är en nationalpark i staden. Detta är en perfekt plats att koppla av på och ta en paus från staden medan barnen leker och varför inte passa på att promenera i nationalparken en stund. I närheten finns även ett café med gott kaffe och godsaker för att hålla uppe energinivån, eller varför inte avnjuta en kall öl eller ett glas vin i baren som också ligger nära lekplatsen.

Strandhäng i Lissabon

När det kommer till strandhäng i Lissabon är det bara att välja och vraka bland en hel uppsjö av stränder. Här finns stränder för både surfaren och barnfamiljen. Gör en dagstur av det hela och packa picknick-korgen med godsaker och åk en bit utanför staden till en av stränderna där, eller ta några avkopplande timmar på en av stränderna du når med kollektivtrafik en dryg kvart från staden.