Lissabon -The city of seven hills

Lissabon har mycket att erbjuda sina resenärer och många turister fångas av stadens charm och mångsidighet. Portugals huvudstad har sedan länge attraherat konstnärer och författare från världens alla hörn men här finns även ett generöst utbud av nattliv och strandhäng. Det sägs även att staden, precis som Rom, är byggd över sju kullar.

Ett modernt möte på en historisk plats

En del besökare får inte nog av historiska byggnader och arkitektur som berättar om svunna tider, samtidigt dras många människor till modern arkitektur, något som berättar om vad som händer nu och en vision för framtiden.

Men det sägs ju att två motsatser attraherar varandra – vilket Lissabon kan skriva under på. Efter att ha spatserat omkring i den labyrintliknande stadsdelen Alfama, det äldsta området i Lissabon, och beundrat antik arkitektur finns dess motsats inte särskilt långt bort, i Parque das Nacoes. Ett före detta industriområde som inför världsutställningen 1998 byggdes om helt och hållet och nu är fyllt av modern arkitektur och ekivok konst, kasinon och shoppingcenter, akvarier och grönska.

Shopping och nöjen

På shoppinggatorna i Lissabon hittas samma mix av av gammalt och nytt som arkitekturen erbjuder. Allt från internationella modehus till second hand-butiker och loppmarknader och mindre butiker med design i små skalor. För den som vill shoppa med sig något som är speciellt för Lissabon är portvin och kakelplattor två säkra kort. Befinner man sig inte renoveringsfasen kan kakelplattor ändå göra sig fint på många sätt och vis om man bara är lite kreativ.

Nattlivet vaknar sent på kvällen och sover inte förrän tidig morgon. Det finns något för alla smaker, allt från technoklubbar till jazzklubbar, trendiga barer och bohemiska barer – och väldigt mycket livemusik. För den som vill få chansen att se glimten av någon kändis rekommenderas superklubben ”Lux”. Det är en av Lissabons största klubbar och Hollywood-skådisen John Malkovich är delägare av klubben.

Strandhäng och en lugnare atmosfär

I konstrast till storstadspulsen, med shopping och dans långt in på småtimmarna kan det vara skönt att bara få vara en stund. Det finns gott om utflyktsmål utanför staden och stränder att koppla av på. Lissabon har väldigt många stränder att välja på och vilken som passar bäst beror lite på vad man är ute efter. Är det en familjeresa med barn är Praia da Conceição, Praia do Tamariz och Praia de Carcavelos passande alternativ. Vill man surfa är exempelvis Praia de Guincho, Costa da Caparica och Ericeira bra ständer att välja på. Detta är bara en liten del av alla stränder som Lissabon erbjuder, där finns många stränder som man enkelt tar sig till med kollektivtrafiken och ännu fler om man vill ge sig iväg på en riktig dagsutflykt en bit från staden.

Lissabon – ett resmål för många olika personligheter

Eftersom Lissabon har ett såpass generöst utbud i allt från atmosfär, till shopping, nöjesliv och stränder – är det ett passande resmål för många olika typer av personligheter. Eftersom allt finns sida vid sida är det även en plats att upptäcka nya smaker och intressen, i allt från design, mat och musik. Ett utmärkt resmål för den som vill berikas och inspireras av en livfull kultur.