Lissabon i Portugal

Lissabon, eller Lisboa på portugisiska, är Portugals huvudstad med ca 3 miljoner invånare i hela regionen. Denna stad har numera blivit ett näste för många svenskar som bosatt sig där under en del av året. Och med tanke på det varma klimatet och den svala brisen från Atlanten, är detta mer än förståeligt. Staden ligger med sina färgglada och en aning slitna hus, uppe på de sju kullarna och för att ta sig fram här kan man antingen använda apostlahästarna, en cykel eller ta hissar, bergbanor och spårvagnar, varav många utgår från knutpunkten och torget Rosso. Utsikten uppe på toppen av stadens alla kullar är unik och kan få vem som helst att baxna.

Att ta sig till Lissabon

Det är ingen konst att ta sig till Lissabon med flyg. De går reguljärt från Sveriges tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö. Vill man ta Portugals eget flygbolag Tap Air, kan man åka direkt från Stockholm till Lissabon.

Först ut att se i Lissabon

Lissabon har många små charmiga platser och det är verkligen en rörlig stad med många nationaliteter och ett starkt uteliv. Här träffas man ute både dagtid och kvällstid för att smaka på de underbara pasteis de nata eller äta Bacalhau som är landets nationalrätt. Att äta ute i Lissabon är något alla gör och det är också en av Europas billigaste städer.

Här kommer tips på några av Lissabons sevärdheter: Allra först ut att inte missa är Bairro Alto där det pulserande nattlivet blandas upp med shopping och genuina gränder. Här kan den som älskar skor botanisera i timmar, då många av de europeiska läderskorna faktiskt görs i Portugal. Denna stadsdel tillhör Lissabons gamla centrala delar och är mycket söt och charmig. Bäst tar man sig fram till fots men man kan även använda de gamla, gnisslande spårvagnarna om man vill. Glöm inte att lyssna till Portugals egen blues på de många klubbarna här. Den heter Fado och måste upplevas på plats.
Näst ut på tur står Belémtornet i stadsdelen med samma namn som ligger i västra Lissabon. Det är ett välkänt kloster i emanuelinsk stil, upprättat under 1500-talet för att uppmärksamma Vasco da Gamas berömda expedition. Ett måste om man åker till Lissabon!
Man bör heller inte missa Europas längsta bro, Vasco da Gama-bron som korsar floden Tejo och när man ändå är inne på att utforska sevärdheter kan man ta sig en titt på Portugals lillebror till Kristus-statyn i Rio de Janeiro. Denna lite mindre statyn av Världens Frälsare står vackert belägen i stadsdelen Almada.

Lissabon – en kulturskatt

Lissabon har också en mäktig kultur och en rad museer att utforska. Gulbenkianmuseet med intilliggande park, Konst-och Modemuseet samt Museu Nacional de Arte Antiga som till och med har blivit ett landmärke.

Populära badorter i närheten av Lissabon

Man kan inte åka till Portugal och Lissabon utan att ta sig ett dopp i det svalkande vattnet. Atlanten är ett kallt och stormigt hav och därför blir det inte lika varmt under natten vid den portugisiska kusten som det kan bli vid Medelhavets stränder. De populäraste badorterna omkring Lissabon heter Estoril och Cascais. Om man stannar kvar i Estoril efter mörkrets inbrott, kan man även passa på att besöka Europas största casino.

En resa till Lissabon passa lika bra över en helg som en eller två veckor. Alltid finns det något att göra till ett bra pris och gästvänligheten är stor.