Låt din hjärna slappna av under semestern

Låt din hjärna slappna av under semestern

När du är på semester är det viktigt att låta din hjärna slappna av helt. Även om vi kanske tror att det bara finns en nivå för ”hjärnfri”, finns det faktiskt tre nivåer. I den här artikeln kan du läsa mer om dessa nivåer samt också komma med fyra semestertips längre ner i artikeln.

Vardaglig avkoppling

Den första nivån av hjärnavslappning är vardagens avkoppling, där vi ibland tar en minuts hjärnvila, glömmer vår mobiltelefon och dator och stirrar upp i luften. Sådana korta raster utan input kan hjälpa hjärnan att städa upp lite. Så det spelar ingen roll att tänka på något annat än att arbeta om du fortfarande får impulser från datorn eller mobilskärmen och tittar på filmer, surfar, köper resor, mat, kläder eller snus online eller något helt annat som vi tror att vi helt kopplar ifrån.

Sömn och semester

Den andra nivån inträffar när vi sover. Här bearbetar hjärnan all information vi har fått under dagen och utvärderar, arkiverar eller avvisar informationen. Den tredje nivån inträffar vanligtvis när vi är på semester. Här är det bland annat att bli lite uttråkad, ordna perioder utan elektronik, bara vara i ögonblicket och njuta av varandra eller bara stirra ut i horisonten.

Hjärnan är också krävande och kräsen, så god mat och fysisk aktivitet som får hjärtat att pumpa blod och näring till hjärnan är också en del av semestern. Oavsett ålder är det viktigt att vara med andra, för det stimulerar vår hjärna. Faktum är att vi håller hjärnorna i bättre form genom att spendera tid med andra.

Fyra tips för en lycklig semesterhjärna

Koppla av

Hjärnan måste komma in i växeln. Det är okej att planera din semester, men kom också ihåg att göra ingenting. Öppna sinnena, se, lukta, smaka osv. Kom också ihåg att få en god natts sömn utan mobil. Om du redan funderar på att boka din nästa semester, planera ditt nästa möte, gå på jakt efter prisvärda begagnade bilar eller billigt snus, kontrollera väderprognosen hemma eller något annat som kräver användning av en elektronisk skärm, vänta sedan till du kommer hem.

Få upp din puls

Hjärnan är både krävande och hungrig efter ny kunskap, men muskler och puls måste också aktiveras så att hjärtat kan pumpa blod och näringsämnen till hjärnan.

Prova nya saker

Hjärnan älskar förändring och den har utmaningar, särskilt roliga och oförutsägbara saker. Så glöm semesterns rutiner och var öppen för oväntade situationer. Spela och var kreativ!

Njut av dig själv med andra

Hjärnan trivs bäst i gott sällskap. Vi är skapade för samhället, semestern är perfekt för att bekräfta att vi har varandra, men också vara öppen för det oväntade och för nya människor.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*