Lanzarote – Ön på Unescos världsarvslista

1993 blev Lanzarote mer än bara ett turistmål – ön blev även erkänd som ett världsarv av Unesco och består av intressant och unik natur som för tankarna till både månen och Sydeuropa. Den svarta askan på marken och de små kratrarna varvat med vindruvsodlingar och de vajande blommorna, gör Lanzarote inte bara till en välbesökt plats bland naturfotografer utan även äventyrslystna turister.
Lanzarote är den mest vulkaniska ön i hela ögruppen Kanarieöarna och vill man uppleva naturen kring just lava och sprutande vulkaner så ska man bege sig till naturreservatet Timanfaya där folk ger sig iväg med ägg för att steka direkt på berget. Vill man rida på kamel som lite omväxling går det också bra. För ett chartermål som Lanzarote, är det ganska otroligt att kunna uppleva den här typen av natur så nära inpå sandstränderna och parasollerna med glass och drinkar i händerna, men det är också det som gör Lanzarote så unik.

Klimat

Ön är den östligaste av hela ögruppen och ligger därmed närmast Afrika – endast 10 mil om man ska vara noggrann. Detta märks också på klimatet då man har ca 300 soldagar om året och endast 15 regndagar att vänta.

Typiskt för Lanzarote

Precis som svenskarna envisas med sina röda stugor med vita knutar, så har Lanzarote infört en regel att husen ska vara vita med gröna dörrar av trä samt grönblå fönsterramar. Bakom idén står arkitekten Cesar Manrique som är öns stolthet. Han har även haft en stor roll när turismen började inta ön och hotell och shoppingcentra var tvungna att etablera sig i städerna och vid kusterna. På så vis har man valt att bevara sin stil samtidigt som man byggt upp något smakfullt och enhetligt.

Hur tar man sig till Lanzarote?

Antingen kan man åka charter direkt från t.ex. Stockholm eller också kan man byta i någon av de europeiska storstäderna, främst då i Spanien eller Portugal. Inte heller något lågprisflyg som Ryanair eller Norwegian förbinder Sverige direkt med ett reguljärflyg, men det går att byta med Norwegian.

Väl på plats är lokalbussarna ett säkert kort samt en hyrbil om man känner för det. I vissa karga marker kan det vara bra att ha en stadig bil att vistas i, då vägarna inte alltid ser ut som här hemma.

Viktiga orter på Lanzarote

Lanzarote har några populära turistorter och här är också nattlivet relativt hektiskt. Puerto del Carmen är mest känd och har också flest barer och diskotek. Även den andra semesterorten Costa Teguise bjuder på dans, musik och barrundor. Huvudstaden Arrecifes charm gör också att folk söker sig hit på kvällarna för att promenera vid hamnen, dricka drinkar och äta tapas i stora sällskap. Invånarna på Lanzarote är gästvänliga och ganska lätta att få kontakt med så om man hellre vill öva på sin spanska än att snacka svenska med de många svenska turisterna, så är detta tämligen lätt.

Varva träning och sightseeing

Lanzarote är fullspäckat för den som gillar att röra på sig. Vandring, golf, häftiga bilturer i vulkanområdena, paragliding, vattensporter, ridning och mountainbike utgör stommen av träning hos turister och lokalbor här.