Kryptovalutor på semestern. Något att tänka på?

Kryptovalutor på semestern

En del menar på att kryptovalutor i alla des former kommer att vara framtiden för världsekonomin och baserat på hur intresset vuxit för dessa digitala valutor är det redan nu uppenbart att det på något sätt kommer att vara närvarande under lång tid framöver. Men hur säkert är det med kryptovalutor när man ska betala utomlands och ska man tänka igenom något innan man åker på semester med förhoppning om att betala med sin kryptoplånbok?

Nog är det uppenbart att många som var tidigare inne i världens största kryptovalutor, som Etherum och Bitcoin, har gjort stora pengar och nu kan åka på semester lite när de vill. Det är som med alla investeringar, att om man är ute i god tid och kan förutspå vad som kan hända, då går det också att tjäna enorma pengar.

Men det är många som fortfarande tror att kryptohypen bara har börjat och att det är kryptovalutor i alla dess former som är framtiden. Den stora skillnaden mellan krypto och vanliga, traditionella valutor är att de inte är kopplade direkt till en stat eller institutioner på samma sätt. De är mer fria, de är användarstyrda och därigenom också mer globala.

Å andra sidan har kontanter än så länge inte varit någonting som kryptovalutor ska lansera och en hel del människor världen över föredrar fortfarande kontanta betalningar, även om västvärlden går mer och mer mot helt digitaliserade betalningsprocesser. Där är inte minst Sverige i framkant när det gäller att bara betala med kort och andra digitala lösningar, snarare än att kunna betala med kontanter. Det märks inte minst i butiker och restauranger, där det finns många exempel på ställen som inte ens tar emot kontanter längre.

Kan man betala med kryptovalutor på semestern?

En fråga som blir allt vanligare bland människor som har stora delar av sina tillgångar i krypto är hur man ska kunna använda dessa pengar i annat än spekulationssyfte. Än så länge är det primärt i det syftet, alltså att köpa och sälja med valutan för att därigenom tjäna pengar när man säljer den dyrare än vad man köpte den, som kryptovalutor har använts.

Men i en framtid behöver detta också bli ett betalningsmedel på ett tydligare sätt – och möjligen inte bara när det gäller digitala överföringar på nätet med mobilen, datorn eller surfplattan. För så är det många som kan använda sin digitala kryptoplånbok i dag. Då för man helt enkelt över pengar till den bank eller det företag som man ska betala. Det finns många exempel på ställen som accepterar krypto som betalning.

Ett sådant exempel är casino som tar emot Bitcoin eller Etherum som betalning för insättningar från kunder. Det kan du läsa här om du är intresserad av att veta mer om.

Däremot är det många som hoppas på en framtid där man ska kunna ta med sig krypto direkt i fickan. Kanske inte som kontanter, men som en digital betalningslösning som man kan scanna eller liknande. Det vill säga som ett slags digitalt betalkort som går att använda världen över, i butiker, restauranger med mera.

Det finns exempel på kryptoplånböcker som ger sina användare chansen att ha betalkort kopplade direkt till sina kryptotillgångar, men än så länge är det inte helt vanligt och det är inte alla länder som accepterar det som betalningar, varpå det inte är helt enkelt att ta med sig sina kryptovalutor på semester.

Men som med det mesta är framtiden öppen och om kryptoutvecklingen fortsätter i samma utveckling blir det svårt för hela världen att inte acceptera detta betalmedel som ett lika viktigt betalmedel som traditionella betalningssätt. 

Vad kommer att hända med krypto i framtiden?

Trots att det är många som redan har frälsts av kryptovärlden och investerat stora delar av sina tillgångar i dessa valutor finns det också många, världen över, som är skeptiska till utvecklingen och som inte har hoppat på tåget än. Då är frågan om det är ett dumt beslut eller om det kommer att straffa sig. Eller kommer det snart att vara standard med betalningar som är kopplade till kryptotillgångar?

Om det fanns ett givet svar på den frågan hade man kunnat göra stora pengar på kryptospekulation, men faktum är att det inte finns någon som kan veta. Hur ska man veta exakt hur världen ser ut i framtiden? Det finns många tecken som pekar på att kryptovalutor i någon form kommer att vara en faktor framöver. Men är det samma sak som att man med en dåres envishet kan hävda att krypto är framtiden? Inte riktigt.

Det stora problemet för den som vill investera i krypto är att det finns massvis med olika varianter i dag. Det gör det svårt att veta vilken som är den största, mest lukrativa kryptovalutan i framtiden. Den som kan förutspå det har möjlighet att tjäna stora pengar.