Kicksoffs för företag

Alla framgångsrika chefer och ledningsgrupper vet att det är viktigt att svetsa ihop arbetslaget för att man tillsammans ska sträva mot samma mål och känna en positiv anda medan man gör det. Teambyggande är mycket viktigt för ett konkurrenskraftigt företag.

Det som är viktigt för att få en positiv laganda i en arbetsgrupp är två saker: Dels att man har en bra ledning som är tydlig med sina direktiv, dels också att få det där osynliga kittet som binder alla samman. Det kan endast uppnås genom att man gör roliga saker tillsammans!

En vanlig aktivitet efter att alla semesterveckor tagit slut, är att företaget anordnar någon form av kickoff för sina anställda. Det är ett trevligt sätt att hälsa välkommen tillbaka och också ett sätt att få tid att ta tag i höstens arbetsfrågor samtidigt som man får tid att umgås. Detta är kanske extra viktigt om det finns nyanställda som inte känner någon i arbetsgruppen sedan tidigare och som behöver få en chans att komma in i gänget.

Några viktiga saker man allra först behöver besluta om är hur långt bort man ska åka, hur länge man ska vara borta och hur stor budget man har för en kickoff. Ska personalen ta sig dit på egen hand eller ordnar företaget t.ex. buss eller tåg så att man reser dit tillsammans? Det är många viktiga grundläggande saker att ta beslut om och det kan vara mycket värt att ha sonderat terrängen i arbetsgruppen lite grann, så man har en aning om vad som skulle kunna fungera bra. Är det t.ex. så att man ska vara borta i flera dygn kan detta behöva informeras om tidigt så att personal med exempelvis små barn hinner ordna så att det fungerar hemma om de är bortresta.

Tips på populära upplägg för en kickoff är i princip alltid dessa saker: God mat, sociala aktiviteter och gott om tid. Man ska inte stressa på en kickoff även om man samtidigt jobbar.

Välj ett passande ställe för syftet med kickoffen. Om arbetsgruppen tycker om fritidsaktiviteter kan man gärna boka in bumperball, vandringar eller klättervägg. Vissa djurparker kan anordna äventyrsupplägg bland djuren där man i olika lag kämpar mot varandra i en kamratlig anda. Oavsett vilka aktiviteter man utför är målet att lära känna sina arbetskamrater och att lösa uppgifter, d.v.s. man ”tvingas” vara kreativa tillsammans. Detta kan vara egenskaper man sedan har nytta av när man är tillbaka på arbetet.

Efter att man genomfört en aktivitet är det nödvändigt med mat. I Sverige finns ett otal ställen där man kan boka in fina middagar i kombination med övernattningar. Ofta kan även en spaavdelning finnas på anläggningen. Om ledningen bokar en sådan kickoff blir de flesta nöjda.

Läser man detta, är chef och funderar på en kickoff bör man se till att det blir så bekvämt och mysigt för personalen som möjligt. Det har man igen sedan när man arbetar tillsammans. Detta är en del av kittet, det osynliga som väver samman en arbetsgrupp och får medarbetarna att arbeta bättre, för att de vill.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*