Känn dig trygg när du reser – teckna rätt försäkring

Inför semestertider är det viktigt att du har koll på huruvida din försäkring skyddar dig även då du är utomlands. I den här artikeln går vi igenom när du behöver tänka på att teckna en specifik reseförsäkring och hur hemförsäkringar fungerar. 

När du bör skaffa en reseförsäkring

Ofta har du ett skydd även från din hemförsäkring även vid resa men det finns situationer när du behöver utöka det skydd du har från din nuvarande försäkrings. Detta gäller till exempel om du ska studera eller arbeta utomlands eller om du ska åka iväg på en längre resa som är mer än 45 dagar lång. Ett annat exempel är också om du ska göra tuffare och mer extrema sportaktiviteter som kan utsätta dig för extra risk under din resa. 

I dessa fall är det bästa att teckna en reseförsäkring som skyddar dig, även vid en längre resa, mot kostnader som kan uppkomma vid olyckor eller akut sjukdom. Du kan också teckna en reseförsäkring som skyddar dig mot den självrisk som din hemförsäkring ofta kräver. 

Har du varit skadad eller sjuk nära inpå din resa? 

Har du varit sjuk eller skadad månaderna precis innan din resa kan det vara så att du behöver se över din försäkring lite extra. Vid dessa lite mer extrema fall kan du behöva göra en medicinsk förhandsprövning hos ditt försäkringsbolag för att se över att du har rätt ersättning för det eventuella pågående vårdbehovet du behöver under din resa. Om du inte gör detta kan ditt försäkringsbolag neka dig ersättning. Det bästa sättet att skydda dig här är att teckna är särskild reseförsäkring. 

Glöm inte bort det du lämnar hemma

När du reser bort, även på en längre resa, är det självklart viktigt att också försäkra det du lämnar hemma. Genom att teckna en hemförsäkring skyddar du dig som privatperson och din lösa egendom. Hemförsäkringar gäller för dig som bor i både hyresrätt och bostadsrätt och kan oftast anpassas till just dina behov och hur mycket du behöver försäkra. 

Kom ihåg att en hemförsäkring ofta skyddar dig under en resa upp till 45 dagar. 

En snabb checklista för en säker resa

Som en sammanfattning, gå igenom denna korta checklista för att se till att du kan känna dig helt säker när du ger dig iväg på din nästa resa. 

  1. Res aldrig utan försäkring. Dubbelkolla att din försäkring skyddar dig hela din resa och för alla aktiviteter du ska göra. 
  2. Läs alltid på UD för att se vilka länder som avråds att resa till
  3. Se till att du har tagit de vacciner som krävs för det landet du ska resa till. 
  4. Se över hur du betalat för din resa. I många betalningsmetoder ingår ett avbeställningsskydd ifall du skulle bli sjuk. 
  5. Ta alltid med ditt EU-kort. Om du reser inom EU har du alltid rätt till nödvändig tand- och sjukvård under samma villkor som det land du i vanliga fall lever i.   

1 Comment

  1. Vilken svårläst text! Nästan omöjlig att traggla sig igenom. Synd, viktig information annars.

Kommentarerna är stängda.