Kajakpaddling – Ett sätt att utforska öppna hav

Denna typ av sport är vanlig bland äventyrssporter och friluftsliv. Den kan utövas på fritiden och även inom tävlingar. Nedan följer ytterligare information som kan vara bra att känna till för dig som vill prova på kajakpaddling.

Fritidspaddling

Denna typ av kajakpaddling utförs mest på fritiden och på semestern. Här handlar det mycket om att känna sig fri och paddla i sin egen takt. Det är ett annat sätt att uppleva naturen på. Istället för att gå på vandringsleder, tar man sig fram över havet. Trots att detta är en aktivitet för alla, krävs det att man går en utbildning. Dessa kurser börjar med att ge utbildning i själv- och kamraträddning för att veta hur man ska rädda sig själv och sin kamrat, om något skulle hända ute på havet. Träningspaddling i bassäng är även en annan del av utbildningen.

Det kan vara bra att gå dessa kurser även om man redan har gjort det tidigare. Det kan även vara bra att testpaddla med en tränare innan man ger sig ut på havet på egen hand. Dessa kurser och utbildningar hålls på många fritidsanläggningar och naturreservat. Vill man, kan man hyra en stuga i ett friluftsområde och genmgå dag och nattkurser tills man har klarat alla kurser som ges i kajakpaddling.

Olika kurser i kajakpaddling

Det finns fem olika kurser att hålla reda på utöver grundkursen i säkerhet som ges i bassängen. Dessa kurser delas in i olika nivåer och färger. Nivå 1= Gul – detta är nybörjarkursen. När du har slutfört denna och klarat examensprovet, går du vidare till Nivå 2= Grön. Denna nivå består av en utvecklingskurs där du utvecklar de kunskaper du fått i gula kursen. Nivå 3= Blå – på denna nivå väljer kanotisten/kajakpaddlaren inom vilken gren han eller hon vill examineras. Grenar som finns är bland annat freestyle och havskajak. Nivå 4= Röd – även här sker examination inom bland annat havskajak och freestyle. Nivå 5= Svart och detta är den sista nivån. Här ställs det krav att kanot och kajakpaddlaren ska kunna klara av svåra situationer och miljöer ute till havs.

Tävlingspaddling

Denna typ av kajakpaddling är inget för den som vill ta det lugnt. Här gäller det att kunna paddla kajak och ha gjort det ett tag. Inom tävlingar gäller det att paddla så snabbt man bara kan för att komma först i mål. Det finns en möjlighet att man efter godkänd femnivå kurs, kan börja träna till att börja tävla. Paddla kanot är bland annat en av tävlingsgrenarna i OS.

Olika typer av kajaker

Kajakerna kan se olika ut och det finns främst tre olika typer. Tävlingskanot, motionskajaker och långfärdskajaker. Dessa är tillverkade i materialet glasfiber. Det finns även olika uppblåsbara kajaker med tillhörande paddlar.

Skillnaden mellan kajaker och kanoter

Kanoter och kajaker är väldigt lika, men det finns olikheter. Det största olikheten är att kajakerna är stängda från akt till för och har bara en eller två öppningar för personerna att sitta i. Kanoterna däremot är öppna hela vägen och kan liknas vid en eka utseendemässigt. En kajak har en paddel med två blad medan en kanot har två paddlar med ett handtag i ena änden som man måste ro på en och samma sida. Vill man paddla på båda sidorna om kanoten, måste man flytta paddeln fram och tillbaka mellan väster och höger sida. Kajaker klarar dessutom havsfärder bättre än vad kanoterna gör.