Istanbul

Istanbul är verkligen en annorlunda stad som bjuder på något alldeles extra. Den ligger precis på gränsen mellan världsdelarna Europa och Asien. Dessutom är staden strategiskt placerad vid Bosporen som förbinder Svarta havet och Medelhavet. Här möts väst och öst, olika religioner, olika livsstilar, olika matkulturer och egentligen allt mellan himmel och jord. Mer än 14 miljoner människor bor i Istanbul och turister från hela världen besöker staden. På grund av den för närvarande låga prisnivån, har resmålet börjat segla upp som en av de absolut hetaste destinationerna, inte minst för weekendresor. Läs vidare för tips om hur du får ut det mesta av din resa till Istanbul.

En stad med två sidor

Den västra, europeiska sidan av Istanbul andas historia. I området hittar du Hagia Sofia, Blå moskén, Stora basaren, Topkapi-palatset och massvis av andra sevärdheter. Inget besök i staden skulle vara komplett utan att vandra runt i de gamla delarna. Ytterligare ett tips är de härliga ångande turkiska badhusen. På andra sidan Bosporen ligger den asiatiska sidan som är lite mer av det vardagliga Istanbul. Mycket är nybyggt, men det finns fortfarande en härlig storstadspuls även på den sidan med restauranger, charmiga caféer och uteställen.

Klimat

I Istanbul går det att uppleva alla fyra årstider, även om de har en ganska mild vinter med nordiska mått mätt. Vintertid brukar medeltemperaturen ligga mellan 5°C och 9°C. Under sommaren är det betydligt varmare och du kan räkna med temperaturer mellan 18°C och 28°C. Vill du öka dina chanser för varmt, soligt väder är bästa restiden i juli eller augusti.

Shopping i Istanbul

Gillar du shoppingresor är Istanbul något av ett paradis. Du kan flanera runt i allt från väldigt gamla antikaffärer till toppmoderna gallerior. Området kring Taksim är ett givet val för den som letar efter mer moderna produkter längs långa shoppinggator, medan gamla stan i Istanbul är något mer fokuserad på hantverk, souvenirer och gammaldags marknadsplatser.

Uteliv, barer och klubbar

Åker du till Istanbul för att festa finns massvis av olika alternativ. Nattlivet på den europeiska sidan anses vara något vassare. Många väljer uteställen efter musikstil och det finns allt från moderna stilar som house och techno till jazz, rock eller varför inte prova turkisk dansmusik? I Istanbul går det att hitta lämpliga partyställen oavsett smak.

Transporter

Två flygplatser ligger i närheten av Istanbul, nämligen Atatürk International Airport och Sabiha Gökçen International Airport. Från Atatürk tar det cirka 30-50 minuter med buss in till Istanbul. Ska du istället ta dig från Sabiha Gökçen in till staden, kan du räkna med ungefär en timmes restid.

När det gäller kollektivtrafiken imponerar Istanbul av flera olika anledningar. Priserna är låga och det finns bussar, tunnelbana och spårvagn. Dessutom finns färjor som enkelt transporterar dig och ditt ressällskap över Bosporen. Att färdas med båt är också utmärkt för sightseeing.

Allmänna restips för Istanbul

Turkisk lira är officiella valutan. Uttagsautomater är spridda lite överallt i staden, men ofta är det möjligt att få en bättre växelkurs innan avresan eller vid någon av flygplatserna i närheten av Istanbul. Lägg dock märke till att vanliga kort som Visa och Mastercard kan användas utan problem i staden. Vanliga öppettider för kontor och banker är 09:00 till 17:00. Inget visum krävs för svenska medborgare.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*