Ishigaki

Ishigaki är en ö i den japanska ögruppen Yaeyama öarna i Stilla Havet som förvaltas av Okinawa Prefektur som även förvaltar några av de omstridda öarna i bråket med Kina och Taiwan. Ön Ishigaki ligger dock i det Östkinesiska havet och uppstod genom ett vulkaniskt utbrott. Det är den tredje största ön i Okinawa prefekturen och har en areal på ca 222,25 km². På ön bor ca 47 000 invånare och man har en inrikes flygplats med koden ISG.

Ett paradis i japansk tappning

Om man älskar paradisöar men samtidigt är trött på all turism och vill försöka sig på något annat, är Ishigaki ett alternativ. Ön är omringad av klarblått vatten och vita klippor och har en orörd natur som får vem som helst att tappa andan. Det är inte samma kommers här som på andra turisttäta ögrupper och klimatet går heller inte av för hackor trots att det inte är hett som i en bakugn.
Är det dykning du föredrar så är denna ö en idealisk plats. Den långsträckta geografin bildar långa stränder utan turister packade som sillar och vandringsleder och stigar finns det massor av. Många hyr en bil för att bekanta sig närmare med ön och dess natur. Då får du också se alla de undangömda stränderna och grottorna som ön erbjuder. Titta på orörda korallrev och surfa i vågorna av de många oupptäckta platserna, ät en ananas från de många plantagerna eller gå i de palmbeklädda skogarna.

Den kommersiella delen av Ishigaki

Vid huvudstaden på ön som ligger vid öns södra udde, finns en hel del barer, restauranger och hotell men för övrigt är ön mycket outforskad. Kanske beror det också på det ibland blåsiga klimatet som gör det lite kyligt. Under vintermånaderna brukar temperaturen ligga runt 13-15 grader för att sedan stiga uppåt när sommaren närmar sig. Förvänta dig dock inte 30-35 grader. 25 grader brukar vara maxtemperatur. Många har jämfört öns klimat och natur med Hawaii.
De som kommer till Ishigaki är främst japanska turister; ön är relativt okänd för övriga besökare. En del stressiga japaner har även flyttat hit för att komma ifrån storstädernas hets. Detta gör också att de flesta på ön, känner varandra i någon mån. Många har öppnat sitt eget kafé eller verksamhet och försörjer sig väl på den.
De senaste åren har Ishigaki blivit ett nytt trendigt semestermål för turister och kommersen har fått anpassa sig därefter. Och man förstår varför. Ön är ren, gästvänlig och lugn!

Ta sig runt

På Ishigaki kan man cykla, gå eller åka bil. Det finns även färjor som går över till andra öar runt omkring, vilket rekommenderas. Dock måste du flyga om du vill ta dig från det japanska fastlandet till ön.

Aktiviteter på Ishigaki

De fina korallreven och de regnbågsfärgade fiskarna gör dykning till den mest populära aktiviteten på ön. Även fiske är mycket vanligt. Solbadande i all ära men till Ishigaki kommer folk även för att ta tillvara på öns natur och inte för att pressa på stranden. Dock är ett bad i det turkosblå vattnet oundvikligt men på Ishigaki är det roligare att röra på sig.